Tekninen lautakunta, kokous 2.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 108 Teknisen toimialan kuukausiraportointi 2023

PRIDno-2023-1142

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut -yksikön toiminta on ollut tammi-helmikuun aikana normaalia. Osa yksikön henkilöstöstä tekee töitä pääsääntöisesti etänä. Pysäköinninvalvonnassa pysäköintivirhemaksuja on alkuvuoden aikana kirjoitettu noin 2200 kappaletta, joka on noin 100 virhemaksua enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. 

 Infrayksikön toiminta on käynnistynyt suunnitellusti. Työt liittyen investointeihin ovat käynnistyneet pääosin aikataulun mukaisesti. Vuoden 2023 kohteiden rakennuttaminen on käynnissä ja 2024 investointisuunnitelman laadinta on käynnissä. Rakentamisessa ovat käynnistyneet työkohteet hyväksytyn työohjelman mukaisesti. Alkuvuoden osalta olosuhteet ovat olleet talviset ja talvikunnossapitoon liittyviä tehtäviä on ollut viime vuosia enemmän. Talvikunnossapidon laatutasoa on myös nostettu kesällä 2022 Teknisen lautakunnan tekemän päätöksen mukaisesti. Ulkoliikuntapaikkojen kunnossapidossa on ollut myös sääolosuhteiden aiheuttamia haasteita.

Tilayksikössä vuoden 2022 kunnossapito- ja investointihankkeet ovat edenneet työohjelman mukaan. 

Päiväkotien tilatarve on kasvanut. Uusia päiväkotitiloja etsitään niin omista tiloista kuin markkinoilta.

Hyvinvointialueuudistukseen liittyvät vuokrasopimukset allekirjoitettiin joulukuussa 2022 ja muut sopimukset sekä irtain on siirretty hyvinvointialueelle. Vuokrien laskutus on aloitettu.

Kiinteistöohjelman tekeminen on jatkunut. Painopisteiden kokonaisuuksia on saatu valmiiksi ja asiakastyytyväisyystutkimus on käynnistetty. Kiinteistöohjelman valmistuminen ajoittuu kesän 2023 alkuun.

Purkuohjelma 2023 on edennyt suunnitellulla tavalla. Suurimmat purkutyömaat ovat raportointiaikana Noormarkun vanhan paloaseman purun loppuun saattaminen uuden paloasematyömaan tieltä ja Ruosniemen koulun sekä päiväkodin purkaminen. Purut edellyttävät onnistunutta lupaprosessia. Päiväkotien tarpeeseen liittyen Vapaudenkadun rakennelmien purkaminen ennen tontin luovutusta vauhdittaa uuden palvelusetelipäiväkodin saamista.

Talouden toteutuma

Valtuustoon nähden sitova erä eli toimintakulujen toteuma oli kumulatiivisesti helmikuun lopussa –8,2 miljoonaa euroa, josta helmikuun toteuma oli -4,0 miljoonaa euroa. Helmikuun kumulatiivinen toteutuma -8,2 miljoonaa euroa oli 16,7% koko vuoden määrärahasta -49,2 miljoonaa euroa.

Henkilöstökulut olivat helmikuun lopussa 15,8% koko vuoden määrärahasta, palveluiden ostot 16,6%, aineet, tarvikkeet ja tavarat 18,1%, avustukset 1,4% sekä muut toimintakulut 16,8%.

Helmikuun lopussa toimintatuotoissa oli kumulatiivisesti toteutunut 2,9 miljoonaa euroa. Helmikuun kumulatiivinen toteutuma oli noin 11,9% koko toimialan tavoitteesta

Jätehuolto-toimintayksiköllä ei ole alkuperäisessä vuodelle 2023 laaditussa talousarviossa määrärahaa, vaikka sen tuotot ja kulut kirjataan alkuvuoden osalta teknisen toimialan toteutumiin. Alkuvuoden aikana kertyneiden tuottojen ja kulujen erotus tullaan laskuttamaan jätehuoltoyhtiö Keräämöltä. Koska teknisen toimialan sitovuustaso on toimintakulut, tullaan kevään aikana tekemään myös määrärahamuutos sekä tuottoihin että kuluihin todellisten toteutumien mukaisena.

Helmikuun lopussa jätehuollon osuus toimintatuotoista oli noin 0,3 miljoonaa euroa ja toimintakuluista noin 0,6 miljoonaa euroa.

Yhteisten palveluiden taloustiimin siirto konsernipalvelujen talous- ja hallintoyksikköön 1.4.2023 alkaen aiheuttaa noin 0,2 miljoonan euron määrärahasiirron tekniseltä toimialalta talous- ja hallintoyksikköön.

Vuoden 2023 työohjelman mukaisesti omajohtoisten työmaiden osuus on viime vuotta vähäisempi, mikä näkyy myös alkuvuoden Valmistus omaan käyttöön (VOK) erän toteutumassa.

Tila- ja infrainvestointien kumulatiivinen toteutuma on tammi-helmikuun osalta -3,2 miljoonaa euroa.

Irtaimistoon varatusta investointimäärärahasta on käytetty noin 31 000 euroa ja sillä on hankittu piharoskiksia ja tekonurmen hoitokone.

Talouden vuosiennuste

Toimintakulujen (valtuuston nähden sitova erä) osalta toimialan talous näyttää alkuvuoden osalta toteutuvan pitkälti talousarvion mukaisena, jos perustoimintaan ei ilmaannu merkittäviä poikkeamia. Kesäkuun alussa maksettavat työ- ja virkaehtosopimusten mukaiset palkankorotukset nostavat toimintakuluja merkittävästi loppuvuoden osalta.

Toimintatuottojen osalta tullaan hyvin todennäköisesti jäämään talousarviotavoitteesta. Maankäyttö- ja kehittämiskorvauksia ei näillä näkymin ole tulossa vuodelle 2023. Näihin on budjetissa arvioitu noin 0,6 miljoonaa euroa. Myös tytäryhtiöille tehtävien kiinteistönhoitokohteiden määrä on vähentynyt edelleen tälle vuodelle, mikä näkyy tuottojen vähenemisenä noin 0,16 miljoonaa euroa.

Valmistus omaan käyttöön -erä tulee jäämään huomattavasti talousarviosta vähäisempien omajohtoisten työmaiden vuoksi.

Yksityiskohtaisemmat raportit yksiköiden toiminnan ja talouden toteumasta ovat erillisinä liitteinä.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Antti Lehtonen poistui kokouksesta kello 17:30 ja Jussi Ruuti saapui kokoukseen 17:30.

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut -yksikön toiminta on ollut tammi-maaliskuun aikana normaalia. Osa yksikön henkilöstöstä tekee töitä etänä. Pysäköinninvalvonnassa pysäköintivirhemaksuja on alkuvuoden aikana kirjoitettu vähän enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Infrayksikön alkuvuosi on edennyt suunnitellusti. Työt liittyen investointeihin ovat käynnistyneet pääosin aikataulun mukaisesti. Vuoden 2023 kohteiden rakennuttaminen on käynnissä ja 2024 investointisuunnitelman laadinta on käynnissä. Rakentamisessa ovat käynnistyneet työkohteet hyväksytyn työohjelman mukaisesti. Alkuvuoden osalta olosuhteet ovat olleet talviset ja talvikunnossapitoon liittyviä tehtäviä on ollut viime vuosia enemmän. Talvikunnossapidon laatutasoa on myös nostettu kesällä 2022 teknisen lautakunnan tekemän päätöksen mukaisesti. Ulkoliikuntapaikkojen ylläpidossa valmistauduttiin talvikauden töiden päätökseen.

Tilayksikössä vuoden 2022 kunnossapito- ja investointihankkeet ovat edenneet työohjelman mukaisesti. 

Vuoden 2024 investointisuunnitelmaa on aloitettu tekemään huomioiden hankkeiden keskinäiset riippuvuudet.

Kiinteistöohjelman tekeminen on jatkunut ja sen valmistuminen ajoittuu kesän 2023 alkuun.

Purkuohjelma 2023 on edennyt suunnitellulla tavalla.

Toiminnalliset tavoitteet

Toimenpiteet toiminnallisten tavoitteiden saavuttamiseksi ovat käynnissä. Tarkemmat tilannekuvaukset ovat erillisessä liitteessä.

Talouden toteutuma

Valtuustoon nähden sitova erä eli toimintakulujen toteuma oli kumulatiivisesti maaliskuun lopussa –12,5 miljoonaa euroa, josta maaliskuun toteuma oli -4,3 miljoonaa euroa. Maaliskuun kumulatiivinen toteutuma -12,5 miljoonaa euroa oli 25,4% koko vuoden määrärahasta -49,2 miljoonaa euroa.

Henkilöstökulut olivat maaliskuun lopussa 24,3% koko vuoden määrärahasta, palveluiden ostot 25,4%, aineet, tarvikkeet ja tavarat 27,4%, avustukset 2,1% sekä muut toimintakulut 25,4%.

Maaliskuun lopussa toimintatuotoissa oli kumulatiivisesti toteutunut 4,5 miljoonaa euroa. Maaliskuun kumulatiivinen toteutuma oli noin 18,6% koko toimialan tavoitteesta

Vuoden 2023 työohjelman mukaisesti omajohtoisten työmaiden osuus on viime vuotta vähäisempi, mikä näkyy myös alkuvuoden Valmistus omaan käyttöön (VOK) erän toteutumassa.

Tila- ja infrainvestointien kumulatiivinen toteutuma on tammi-maaliskuun osalta -6,9 miljoonaa euroa kokonaismäärärahan ollessa -58,9 miljoonaa euroa. Tilainvestoinneista jää mahdollisesti määrärahaa käyttämättä n. 3 – 4 miljoonaa euroa. Merkittävimmät alitukset tulevat Itä-Porin päiväkodista, Ahlaisten monitoimitalosta ja Kirjurin kioskista. Infrainvestointien osalta määräraha tullaan käyttämään kokonaisuudessaan.

Irtaimistoon varatusta investointimäärärahasta (0,9 miljoonaa euroa) on käytetty noin 39 000 euroa ja sillä on hankittu piharoskiksia, tekonurmen hoitokone ja nivelaura traktoriin.

Talouden vuosiennuste

Toimintakulut (valtuuston nähden sitova erä) näyttävät alkuvuoden perusteella toteutuvan henkilöstön, palvelujen ja tarvikkeiden osalta pitkälti talousarvion mukaisena, jos perustoimintaan ei ilmaannu merkittäviä poikkeamia. Sähkön hinnan pysyminen maltillisena auttaa kustannusten hallinnassa. Vuokrattujen kiinteistöjen vuokrakulut ovat nousseet alkuperäisen talousarvion laadinnan jälkeen siten, että ne tulevat tämän hetken tiedon mukaan ylittymään noin 0,2 miljoonaa euroa. Uusina kohteina talousarvion laadinnan jälkeen on käyttöönotettu Tiilimäeltä päiväkotitila.  Perusturvasta teknisen toimialan kustannuksiksi ovat siirtyneet Pihlavan terveysasema ja Kiinteistö Oy Ulvilanpuiston asunnot (Filpuntie). Loppuvuoden aikana kaupungin käytöstä poistuvia kohteita ovat Ulasoorintie 6 ja Liisanpuisto 20.

Toimintatuottojen osalta tullaan todennäköisesti pääsemään talousarviotavoitteeseen, vaikka maankäyttösopimuskorvaukset, pysäköintimaksut ja pysäköintivirhemaksut tulevat mahdollisesti jäämään talousarviosta noin 1,2 miljoonaa euroa. Vastaavasti vuokratuotot ja erityisesti maa- ja vesialueiden vuokratuottojen arvioidaan ylittävän talousarvion noin 1,2 miljoonaa euroa.

Valmistus omaan käyttöön -erän arvioidaan tässä vaiheessa jäävän talousarviosta noin 0,7 miljoonaa euroa. Infrayksikössä henkilöresurssit ovat olleet alkuvuodesta aiempia vuosia enemmän talvikunnossapidossa. Investointikohteita on myös toteutettu vähemmän omajohtoisesti.

Tulevat määrärahamuutokset

Kunta-alan 8.6.2022 solmimaa palkkasopimusratkaisua on täydennetty ns. perälautatarkastelulla 7.3.2023. Ratkaisun perusteella 1.6.2023 voimaan astuvia yleiskorotuksia ja paikallisia järjestelyeriä korotetaan huomioiden verrokkialojen työehtosopimusten kustannusvaikutusprosentti. Lisäksi kunta-alan työntekijöille maksetaan kesäkuussa 467 euron kertapalkkio. Talous- ja hallintoyksikkö valmistelee talousarviomuutokset ja tarvittavan määrärahan haun kaupunginvaltuustolta keskitetysti. Tekniselle toimialalle palkkaratkaisusta aiheutuva lisäkustannus on alustavien arvioiden mukaan noin 0,3 miljoonaa euroa.

Jätehuolto-toimintayksiköllä ei ole alkuperäisessä vuodelle 2023 laaditussa talousarviossa määrärahaa, vaikka sen tuotot ja kulut on kirjattu tammi-maaliskuun osalta teknisen toimialan toteutumiin. Alkuvuoden aikana kertyneiden tuottojen ja kulujen erotus tullaan laskuttamaan jätehuoltoyhtiö Keräämöltä. Maaliskuun lopussa jätehuollon osuus toimintatuotoista oli noin 0,6 miljoonaa euroa ja toimintakuluista noin 0,9 miljoonaa euroa. Koska teknisen toimialan sitovuustaso on toimintakulut, tullaan kevään aikana tekemään myös määrärahamuutos sekä tuottoihin että kuluihin todellisten toteutumien mukaisena.

Toimintakuluihin on maaliskuun lopussa kirjattu noin 0,1 miljoonaa euroa kiinteistöjen kunnossapidon ei investoinneiksi laskettaviin toimintaa ylläpitäviin toimenpiteisiin sekä erilaisiin tutkimuksiin ja selvityksiin. Näihin tullaan määräraha siirtämään investointimäärärahoista.

Yhteisten palveluiden taloustiimin siirto konsernipalvelujen talous- ja hallintoyksikköön 1.4.2023 alkaen aiheuttaa noin 0,2 miljoonan euron määrärahasiirron tekniseltä toimialalta talous- ja hallintoyksikköön.

Yllä mainitut määrärahamuutokset tullaan tekemään kevään ja kesän aikana.

Yksityiskohtaisemmat raportit yksiköiden toiminnan ja talouden toteumasta ovat erillisinä liitteinä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.