Sivistyslautakunta, kokous 23.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 112 Päiväkotien tilantarve

PRIDno-2023-1850

Valmistelija

  • Jouni Salonen, Tilajohtamisen toimintayksikön esimies, jouni.salonen@pori.fi

Perustelut

Varhaiskasvatukseen tarvitaan lisää tiloja keskustaan ja itäiselle palvelualueelle johtuen palvelujen tarpeen kasvusta ja nykyisten tilojen kunnosta. Varhaiskasvatuslain muutokset muun muassa varhaisen tuen sekä henkilöstömitoitusten osalta ovat lisänneet henkilöstötarvetta. Lisäksi varhaiskasvatuksen osallistumisaste on kasvanut ja etenkin nuorempia alle 3-vuotiaita on hoidossa yhä enemmän, jotka osaltaan lisäävät henkilöstön ja tilojen tarvetta. Myös Ukrainan sotaa paenneiden perheiden kotikuntapäätökset ja lasten sitä kautta saama subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus vaikuttavat tilatarpeita lisäävästi.

Tulevan toimintakauden aikana arviolta 8–10 ryhmää on ilman varhaiskasvatuspaikkaa Porin kaupungissa. Mahdollisia uusia, väliaikaisia tiloja tultaisiin käyttämään myös väistötiloina päiväkotirakennusten mahdollisten peruskorjausten aikana. Keskustan alueelle sijoittuva väliaikainen tila palvelisi koko kaupungin tarpeita.

Tilat keskusta-alueen osalta:

  • Päiväkoti Viikari tarvitsee peruskorjausta, mikä toteutuessaan tarvitsee väistötilaa. Kohteesta on laadittu tarveselvitys vuonna 2023, jonka perusteella kohde on peruskorjauksen tarpeessa. Lisäksi Viikarin Valkamasta tarvitaan mahdollisesti lisätilaa turvamaan keskusta-alueen päiväkotitarpeet.
  • Tulevaisuudessa Päiväkoti Kiertokadun tiloista olisi mahdollisuus luopua, mikäli Viikarin Valkamasta saataisiin lisätilaa päiväkoti Viikarin tarpeisiin.

Tilat itäisellä alueella:

  • Väinölän ja Uudenkoiviston päiväkotien rakennukset ovat tulleet tiensä päähän. Molemmissa rakennuksissa on tehty tarvittavat korjaustoimenpiteet, jotta tiloissa voidaan toistaiseksi toimia. Korjaustoimenpiteillä on saatu lisäaikaa muutamia vuosia. Arvio on, että molempien päiväkotien kohdalla elinkaarta on jäljellä noin 2–3 vuotta.
  • Itä-Porin päiväkoti valmistuu vuoden 2025 aikana, jolla korvataan Väinölän ja Uudenkoiviston päiväkotien tilat.
  • Lisäksi päiväkoti Taikurinhattuun on suunnitteilla peruskorjaus, mikä toteutuessaan tarvitsee väistötilaa, mikäli Uudenkoiviston ja Väinölän päiväkotien tilat eivät ole käyttökunnossa.

Toimitilatarve:

  • 8-10 lapsiryhmälle tilat
  • Tilat oltava muunneltavat siten, että lapsiryhmän rakenne voidaan toteuttaa eri vuosina eri tavalla. Muunneltavuudessa otettava huomioon wc-tiloissa pesumahdollisuus ainakin 4 ryhmälle
  • Joka lapsiryhmään jakotilat pienryhmätoiminnalle
  • Joka ryhmään 21 varhaiskasvatuspaikkaa
  • Lasten ikärakenteesta riippuen 126–210 varhaiskasvatuspaikkaa ja henkilöstöä noin 25–35
  • Keittiö- ja siivoustilat samaan parakkiin
  • Henkilökunnan tauko-, suunnittelu- ja palaveritilat
  • voisi toteutua parakkipäiväkotina, jonka alustavana sijaintipaikkana olisi vanha Herralahden koulun tontti tai lisätilavuokraus muista mahdollisista kiinteistöistä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taneli Tiirikainen, yksikön päällikkö, opetusyksikkö, taneli.tiirikainen@pori.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy tilatarveselvityksen ja lähettää asian valmisteltavaksi tekniselle toimialalle. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

___

Merkitään, että Jouni Salonen poistui kokouksesta tämän asiakohdan käsittelyn jälkeen kello 17.25.

Kokouskäsittely

Merkitään, että sivistyslautakunta kuuli tilajohtamisen toimintayksikön esimies Jouni Salosen alustuksen asiasta.

Tiedoksi

Tekninen lautakunta, Markku Koppelomäki, Mikko Viitala, Jouni Salonen, Christoffer Finnberg, Harri Aaltonen

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.