Tekninen lautakunta, kokous 30.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 137 Teknisen toimialan kuukausiraportointi 2023, huhtikuu

PRIDno-2023-1142

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut -yksikön toiminta on ollut tammi-huhtikuun aikana normaalia. Osa yksikön henkilöstöstä tekee töitä etänä. Pysäköinninvalvonnassa pysäköintivirhemaksuja on alkuvuoden aikana kirjoitettu vähän enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Infrayksikön alkuvuosi on edennyt suunnitellusti. Työt liittyen investointeihin ovat käynnistyneet pääosin aikataulun mukaisesti. Vuoden 2023 kohteiden rakennuttaminen on käynnissä, kuten myös vuoden 2024 investointisuunnitelman laadinta osana vuoden 2024 talousarvion valmistelua. Rakentamisessa ovat käynnistyneet työkohteet hyväksytyn työohjelman mukaisesti. Alkuvuoden osalta olosuhteet ovat olleet talviset ja talvikunnossapitoon liittyviä tehtäviä on ollut viime vuosia enemmän. Talvikunnossapidon laatutasoa on myös nostettu kesällä 2022 teknisen lautakunnan tekemän päätöksen mukaisesti. Ulkoliikuntapaikkojen henkilöstö valmistelee kenttiä kesäkauteen.

Tilayksikössä vuoden 2023 kunnossapito- ja investointihankkeet ovat edenneet työohjelman mukaisesti.

Vuoden 2024 investointisuunnitelmaa on aloitettu tekemään huomioiden hankkeiden keskinäiset riippuvuudet.

Päiväkotien tilatarve on kasvanut. Uusia päiväkotitiloja etsitään niin omista tiloista kuin markkinoilta.  

Kiinteistöohjelman tekeminen on jatkunut ja sen valmistuminen ajoittuu kesän 2023 alkuun.

Purkuohjelma 2023 on edennyt suunnitellulla tavalla.

Talouden toteutuma

Valtuustoon nähden sitova erä eli toimintakulujen toteutuma oli kumulatiivisesti huhtikuun lopussa –17 miljoonaa euroa, josta huhtikuun toteutuma oli -4,4 miljoonaa euroa. Huhtikuun kumulatiivinen toteutuma -17 miljoonaa euroa oli 34,6% koko vuoden määrärahasta -49 miljoonaa euroa. Uuteen jätehuoltoyhtiö Keräämöön siirtyneen jätehuolto-toimintayksikön osuus tammi-huhtikuun toimintakuluista on noin 1 miljoona euroa. Tähän kuluerään liittyen toimialalle tehdään määrärahamuutos kesän aikana.

Määrärahamuutoksena on huhtikuulle tehty 0,24 miljoonan euron määrärahasiirto tekniseltä toimialalta konsernipalveluihin. Muutos koskee ostolaskuja käsittelevien toimistosihteerien siirtymistä konsernipalvelujen talous- ja hallintoyksikköön 1.4.23 alkaen. 

Henkilöstökulut olivat huhtikuun lopussa 32,3% koko vuoden määrärahasta, palveluiden ostot 37,9%, aineet, tarvikkeet ja tavarat 38,1%, avustukset 2,8% sekä muut toimintakulut 33%. 

Huhtikuun lopussa toimintatuotoissa oli kumulatiivisesti toteutunut noin 6 miljoonaa euroa. Huhtikuun kumulatiivinen toteutuma oli noin 25% koko toimialan tavoitteesta

Vuoden 2023 työohjelman mukaisesti omajohtoisten työmaiden osuus on viime vuotta vähäisempi, mikä näkyy myös alkuvuoden Valmistus omaan käyttöön (VOK) erän toteutumassa. VOK-erän huhtikuun kumulatiivinen toteutuma oli 15,1% koko vuoden talousarviotavoitteesta.

Tila- ja infrainvestointien kumulatiivinen toteutuma on tammi-huhtikuun osalta -8,1 miljoonaa euroa kokonaismäärärahan ollessa -58,9 miljoonaa euroa.

Irtaimistoon varatusta investointimäärärahasta (0,9 miljoonaa euroa) on käytetty noin 169 000 euroa ja sillä on hankittu omamoottorinen piennarleikkuri, tekonurmen hoitokone, kuorma-auton alueaura, piharoskiksia, ja nivelaura traktoriin.

Talouden vuosiennuste

Toimintakulut (valtuuston nähden sitova erä) näyttävät kokonaisuutena alkuvuoden perusteella toteutuvan pitkälti talousarvion mukaisena, kun huomioidaan kunta-alan solmiman palkkaratkaisun ja jätehuollon yhtiöittämisen seurauksena tulevat määrärahamuutokset.

Toimintatuottojen osalta tullaan todennäköisesti pääsemään lähelle talousarvion tulotavoitetta, vaikka maankäyttösopimuskorvaukset, pysäköintimaksut ja pysäköintivirhemaksut tulevat mahdollisesti jäämään talousarviosta noin 1,2 miljoonaa euroa. Vastaavasti vuokratuotot ja erityisesti maa- ja vesialueiden vuokratuottojen arvioidaan ylittävän talousarvion noin 1,2 miljoonaa euroa.

Valmistus omaan käyttöön -erän arvioidaan tässä vaiheessa jäävän talousarviosta noin 0,7 miljoonaa euroa. Ennustetta pystytään tarkentamaan kesän jälkeen. Infrayksikössä henkilöresurssit ovat olleet alkuvuodesta aiempia vuosia enemmän talvikunnossapidossa. Investointikohteita on myös toteutettu vähemmän omajohtoisesti.

Yksityiskohtaisemmat raportit yksiköiden toiminnan ja talouden toteumasta ovat erillisinä liitteinä.

Henkilöstöraporttia ei huhtikuun osalta saatu raportointijärjestelmässä olevista ongelmista johtuen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.