Sivistyslautakunta, kokous 29.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 167 Porin kaupungin opiskeluhuoltosuunnitelma 1.8.2023 alkaen

PRIDno-2023-2900

Valmistelija

  • Tero Grönmark, kasvun ja oppimisen tuen perusyksikön esimies, tero.gronmark@pori.fi

Perustelut

Opiskeluhuoltosuunnitelman laatimisen perusta

Porin kaupungin opiskeluhuoltosuunnitelma on laadittu opetuksen ja koulutuksen järjestäjän suunnitelmaksi esiopetusta, perusopetusta ja lukiokoulutusta varten. Opiskeluhuoltosuunnitelma on laadittu Oppilas- ja opiskelijahuoltolain (377/2022) muutoksen ja Opetushallituksen määräysten nojalla; 

  • esiopetus, määräys 2.12.2022  OPH-4607-2022
  • perusopetus, määräys 2.12. 2022 OPH-4606-2022
  • Lukiokoulutus, määräys 2.12.2022 OPH-4610-2022

Opiskeluhuoltosuunnitelmaa noudatetaan myös perusopetukseen valmistavassa opetuksessa ja toisen asteen tutkintokoulutukseen valmistavassa koulutuksessa.

Opiskeluhuoltosuunnitelma korvaa aiemmat Porin kaupungin esi- ja perusopetuksen oppilashuoltosuunnitelmat, lukion opiskeluhuoltosuunnitelman sekä koulu- tai oppilaitoskohtaiset suunnitelmat.

 

Opiskeluhuoltosuunnitelman yhteys lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan ja paikalliseen opetussuunnitelmaan

Porin opiskeluhuoltosuunnitelma on osa Porin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa. Opiskeluhuoltosuunnitelma on tarkistettava viimeistään vuoden kuluessa siitä, kun Lastensuojelulain (2007/417) 12 §: ssä tarkoitettu kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on tarkistettu. Opiskeluhuoltosuunnitelman toteutumista seurataan ja toteutumisesta raportoidaan vuosittain hyvinvointitoiminnan arvioinnin yhteydessä.

Opetuksen ja koulutuksen järjestäjältä ei edellytetä opiskeluhuollon kuvaamista paikallisessa opetussuunnitelmassa päällekkäisyyden välttämiseksi. Opetussuunnitelman perusteiden muutokset on kirjattu Porin kaupungin paikallisiin opetussuunnitelmiin. Porin opiskeluhuoltosuunnitelmassa kuvataan järjestäjäkohtaisesti määritellyt opiskeluhuoltotyön yleiset tavoitteet ja keskeiset periaatteet sekä toimenpiteet opiskeluhuollon toteuttamiseksi ja seuraamiseksi (omavalvonta). Porin opiskeluhuoltosuunnitelma linkittyy kunkin kouluasteen paikalliseen opetussuunnitelmaan. Opiskeluhuoltosuunnitelmassa kuvataan esiopetuksen opetussuunnitelman luvun kuusi, perusopetuksen opetussuunnitelman luvun kahdeksan ja lukion opetussuunnitelman luvun 4.3 mukainen toiminta.

 

Opiskeluhuoltosuunnitelman valmistelusta

Satakunnan opetuksen ja koulutuksen järjestäjät ovat valmistelleet Satakunnan hyvinvointialueella opiskeluhuoltosuunnitelmat yhdessä kevään 2023 aikana. Tässä valmistelussa esi- ja perusopetuksen sekä lukion opiskeluhuoltosuunnitelmien valmistelua ovat koordinoineet Pori ja Rauma. Ammatillisen koulutuksen osalta vastaavasti valmistelua ovat koordinoineet Winnova ja Sataedu. Opiskeluhuoltoa toteutetaan yhteistyössä Satakunnan hyvinvointialueen kanssa. Satakunnan hyvinvointialue laatii hyvinvointialueen alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman opetuksen ja koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmien pohjalta.

 

Opiskeluhuoltosuunnitelma

Opiskeluhuoltosuunnitelma on toimintaa ohjaava suunnitelma, jota päivitetään toiminnan mukaan. Opiskeluhuoltosuunnitelman mukainen toiminta on aloitettu 1.8.2023 alkaen. Se on voimassa valtuustokauden ajan. Opiskeluhuoltosuunnitelma tarkistetaan vähintään kerran voimassaolon aikana sekä tarvittaessa tilanteissa, joissa järjestäjän toiminnassa tapahtuu merkittäviä opiskeluhuollon järjestämiseen tai toteuttamiseen vaikuttavia toiminnallisia muutoksia.

Oppilaiden, opiskelijoiden sekä huoltajien systemaattisen osallisuuden kautta suunnitelman vaikuttavuus vahvistuu ja suunnitelma täyttää sille asetetut tehtävät ja tavoitteet. Perusyksiköissä (esiopetus, perusopetus ja lukio) tehdään tarvittavat yksikkökohtaiset  tarkistukset ja täsmennykset opiskeluhuollon järjestämiseen tai toteuttamiseen vaikuttavissa toiminnallisissa muutoksissa.

 

Porin opiskeluhuoltosuunnitelman rakenteesta ja sisällöstä

Opiskeluhuoltosuunnitelman pää- ja alalukuja voidaan täydentää ja tarkentaa koulutusasteittain sekä perusyksiköittäin. Opiskeluhuoltosuunnitelman luvuissa yksi ja kaksi kuvataan toiminnan tavoitteet, keskeiset periaatteet sekä opiskeluhuollon yhteistyö. Lukuun kolme liittyvät perusyksikkökohtaiset tiedot opiskeluhuollon kokonaistarpeesta ja palveluista keräävät opetus- ja varhaiskasvatusyksikkö. Tiedot käsitellään Porin kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointityön ohjausryhmässä ja välitetään Satakunnan hyvinvointialueelle. Luvussa neljä kuvataan Porin opiskeluhuoltotyöryhmät sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin johtamisen rakenne. Luku viisi käsittelee yhteisöllistä opiskeluhuoltoa ja toimintaa ohjaavia suunnitelmia. Luku kuusi sisältää kirjaukset yksilöllisen opiskeluhuollon järjestämisestä. Luvuissa seitsemän ja kahdeksan kuvataan tiedottamisen, osallisuuden ja arvioinnin tehtävät.  

 

Porin opiskeluhuoltosuunnitelman vaikutuksista

Opiskeluhuoltosuunnitelmaa koskeva muutostarve on syntynyt sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta johtuvasta tavasta järjestää opiskeluhuolto opetuksen ja koulutuksen järjestäjien ja hyvinvointialueiden yhteistyönä. Opiskeluhuollon tehtävät ja sisällöt eivät ole muuttuneet. Opiskeluhuollon tehtävä jakautuu siten, että opetuksen ja koulutuksen järjestäjä vastaa yhteisöllisen opiskeluhuollon tehtävästä ja hyvinvointialue vastaa opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelujen sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuoltopalvelujen järjestämisestä oppilaille ja opiskelijoille. Osapuolet velvoitetaan yhteistyöhön opiskeluhuollon kokonaisuuden järjestämisessä

Päätettävän asian käsittelyn liitteenä on Porin kaupungin opiskeluhuoltosuunnitelma 1.8.2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivityslautakunta päättää hyväksyä Porin kaupungin esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen yhteisen opiskeluhuoltosuunnitelman. Porin kaupungin opiskeluhuoltosuunnitelma otetaan käyttöön heti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.