Tarkastuslautakunta, kokous 17.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Porin kaupunkikonserni ja vt. rahoitusjohtajan kuuleminen

PRIDno-2023-2632

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Niko Poskiparta, tarkastusjohtaja, niko.poskiparta@pori.fi

Perustelut

Kokousten kuulemisten pohjana toimii tarkastuslautakunnan valtuustokauden 2021-2025 mittainen arviointisuunnitelma sekä vuoden 2023 arviointeja koskeva työohjelma. Lokakuun kuulemisen aiheena on Porin kaupunkikonserni ja vt. rahoitusjohtaja Lauri Kilkun kuuleminen. Porin kaupunki ohjaa konserniaan muun muassa konserniohjeen ja omistajapoliittisten linjausten kautta.

Ehdotus

Esittelijä

Niko Poskiparta, tarkastusjohtaja, niko.poskiparta@pori.fi

Tarkastuslautakunta päättää käydä evästyskeskustelun liittyen seuraavan kokouksen kuulemiseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Niko Poskiparta, tarkastusjohtaja, niko.poskiparta@pori.fi

Perustelut

Vuotta 2023 koskevan talousarvion mukaan: "Porin kaupunkikonsernin konserniohjauksen lähtökohtana ovat kaupunginvaltuuston määrittelemät tavoitteet ja niiden mukaiset kaupungin omistajapolitiikan linjaukset osana kaupunkistrategiaa. Näillä valtuuston vahvistamilla konserniohjeilla ja omistajapoliittisilla linjauksilla ohjataan pääoman käyttöä ja eri omaisuuseriä koskevaa päätöksentekoa. Lisäksi kaupunginvaltuusto kaupunkikonsernin ylimpänä päättävänä elimenä asettaa kaupunkikonsernin toiminnan ja talouden keskeiset tavoitteet. 

Porin kaupungin omistajaohjauksesta vastaa kaupunginhallitus, joka ohjaa Porin kaupunkikonsernia sekä antaa tarvittavat ennakkokäsitykset yhteisöille. Kaupunginhallituksen lisäksi konsernijohtoon kuuluvat kaupunginjohtaja, rahoitusjohtaja sekä koordinaatiovastuulliset virkamiehet. Omistajaohjauksen ja valvonnan keskeisin tehtävä on seurata konsernin tavoitteiden ja annetun ohjauksen toteutumista. Omistajaohjausta hoidetaan tavalla, joka mahdollistaa tytäryhtiöiden ja kaupungin yhteydenpidon parhaalla tavalla.

Kaupunkikonsernin tavoitteet jakaantuvat konsernijohdolle ja tytäryhteisöille asetettuihin tavoitteisiin. Konsernijohdolle asetetut tavoitteet konserniohjauksen periaatteista ja menettelytavoista on otettu pääsääntöisesti valtuuston hyväksymään konserniohjeeseen. Esimerkiksi vieraan pääoman hankinta tehdään konserniohjeen mukaisesti yhteistyössä konsernipalveluiden omistajaohjaus- ja rahoitusyksikön kanssa ja lähtökohtaisesti tytäryhteisöjen tulee suunnitella ja mitoittaa lainamääränsä siten, että velka pystytään kuolettamaan vähintään investoinnin taloudellista pitoaikaa vastaavassa ajassa.

Talousarviovuoteen 2023 sidottuja tavoitteita konsernijohdolle ovat:

1. Konsernin lainanhoitokatteessa tavoitellaan yli yhden olevaa lukua.

2. Kaupungin omistajapolitiikan käsittely ja mahdolliset tarvittavat päivitykset valtuustolle voimassa olevan omistajapoliittisten linjausten mukaisesti yhteistyössä tytäryritysten kanssa."

Tarkastuslautakunnan työohjelmaan kuuluu arviointikohteena Porin kaupunkikonserni. Omistajaohjaus- ja rahoitusyksiköstä varainhallinta ollaan siirtämäksi osaksi talous- ja hallintoyksikköä. Muutokset konsernipalvelujen rakenteeseen edellyttävät konsernipalvelujen toimintasäännön päivittämistä. Tarkastuslautakunnankin suosittelema kassanhallintajärjestelmä on otettu käyttöön 7.8.2023 alkaen. Kassanhallintajärjestelmän hyödyntäminen tapahtuu vaiheittain. Porin kaupungissa halutaan tehostaa ja kehittää rahoitustilanteesta raportointia. Porin kaupungin omistajapoliittisia linjauksia ollaan päivittämässä syyskauden 2023 aikana. 

Tarkastuslautakunnan vuoden 2023 arvioinnin työohjelman mukaisesti vt. rahoitusjohtaja Lauri Kilkku on kutsuttu tarkastuslautakunnan kokoukseen selostamaan Porin kaupunkikonsernin toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumista sekä toimintojen järjestämistapaan liittyviä asioita.

Ehdotus

Esittelijä

  • Niko Poskiparta, tarkastusjohtaja, niko.poskiparta@pori.fi

Tarkastuslautakunta merkitsee saadun selvityksen tiedoksi ja huomioon otettavaksi arviointityön yhteydessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Lauri Kilkku oli läsnä tämän asian käsittelyn kohdalla klo 15:00 - 16:15.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.