Keskusvaalilautakunta, kokous 3.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Porin kaupungin yleiset ennakkoäänestyspaikat vuoden 2024 presidentinvaalissa

PRIDno-2023-3587

Valmistelija

  • Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi

Perustelut

Presidentinvaalin ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 17.-23.1.2024. ja mahdollisen toisen vaalin ennakkoäänestys 31.1.-6.2.2024.

Vaalilain 9 §:n mukaan ennakkoäänestyspaikkoja ovat muun muassa ne kotimaan yleiset ennakkoäänestyspaikat, joiden lukumäärästä ja sijainnista kunnanhallitus päättää ja joita on oltava, jollei erityisestä syystä muuta johdu, jokaisessa kunnassa vähintään yksi.

Vaalilain 48 §:ssä on säädetty ennakkoäänestysajoista. Yleisessä ennakkoäänestyspaikassa äänestysaika ei saa olla arkipäivisin ennen kello 8:aa eikä kello 20:n jälkeen eikä lauantaisin ja sunnuntaisin ennen kello 9:ää eikä kello 18:n jälkeen.

Oikeusministeriö on kunnanhallituksille osoittamassa 2.6.2023 päivätyssä kirjeessään ohjeistanut, että kunnan on ehdottomasti huolehdittava siitä, että yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja on kunnassa riittävästi suhteessa kunnan äänioikeutettujen määrään ja myös kunnassa asioivien muiden kuntien äänioikeutettujen määrään, jotta ennakkoon äänestäminen olisi äänestäjille mahdollisimman vaivatonta ja vähän aikaa vievää.

Kirjeen mukaan ennakkoäänestyspaikat on syytä sijoittaa sellaisiin paikkoihin, joihin äänestäjien on helppoa tulla ja joihin he vaivattomasti osaavat. Yksi hyvä tapa on sijoittaa ennakkoäänestyspaikkoja sinne, missä äänestäjien muutoinkin tiedetään liikkuvan. Kuitenkin myös taajamien ulkopuolella asuville on järjestettävä asianmukaiset ennakkoäänestysmahdollisuudet. Ministeriö ohjeistaa edelleen, että ennakkoäänestyspaikkojen on hyvä pysyä samoina vaaleista toiseen. Äänestyspaikkojen tulee olla esteettömiä.

Kunnanhallituksen on vaalilain 9 §:n 4 momentin mukaisesti huolehdittava siitä, että Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin viipymättä merkitään jokaisen kunnassa olevan yleisen ennakkoäänestyspaikan nimi, käyntiosoite, aukiolopäivät ja päivittäiset aukioloajat sekä muut oikeusministeriön määräämät tiedot. Äänestyspaikat tulee olla merkittynä rekisteriin 3.11.2023 kello 12 mennessä.

Ennakkoäänestyspaikat ja muutokset vuoden 2023 eduskuntavaalien ennakkoäänestyspaikkoihin verrattuna

Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa oli käytössä 14 vakiintunutta ennakkoäänestyspaikkaa sekä kirjastoautossa toimiva liikkuva ennakkoäänestyspaikka. Eduskuntavaaleissa ennakkoon äänesti porilaisista 42,6 prosenttia (vaalipäivänä 27,2 %).

Keskusvaalilautakunnan näkemyksen mukaan ennakkoäänestys on aiemmissa vaaleissa toiminut hyvin, eikä ennakkoäänestyspaikkoihin ole tarvetta tehdä suuria muutoksia. Otettaessa kuitenkin huomioon vaalitietojärjestelmästä saatu data äänestyskäyttäytymisestä ennakkoäänestyspaikkojen aukioloon esitetään tehtäväksi seuraava muutos:

Pick N Pay:n ennakkoäänestyspaikan aukioloaika on aiemmin ollut arkisin kello 10-19. Ennakkoäänestyksen viimeisen päivän (tiistai) viimeinen tunti on Pick N Pay:ssä ollut useissa vaaleissa koko ennakkoäänestyksen vilkkain tunti.

Eduskuntavaalit 2023  ke  to  pe  ma  ti
Pick N Pay  48  48  32  92   177

Taulukko: Pick N Payn arkipäivien ennakkoäänestyksen viimeisen tunnin (klo 18-19) äänestysaktiivisuus.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Pick N Pay:n ennakkoäänestyksen viimeisen päivän aukioloaikaa pidennetään yhdellä tunnilla kello 20 asti. Tällä tavoitellaan viimeisen tunnin ruuhkan jakautumista kahdelle tunnille. Vastaava muutos tehtiin eduskuntavaaleihin Prismojen ennakkoäänestyspaikkojen osalta, ja muutos koettiin hyväksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Reponen, petri.reponen@pori.fi

Keskusvaalilautakunta esittää kaupunginhallituksen päätettäväksi, että oheisen liitteen mukaiset paikat määrätään vuoden 2024 presidentinvaalin yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi.

Lisäksi keskusvaalilautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus määrää keskusvaalilautakunnan tekemään tarpeelliset merkinnät äänestyspaikkarekisteriin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

kaupunginhallitus, keskusvaalilautakunta

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.