Keskusvaalilautakunta, kokous 31.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Äänioikeustietojärjestelmän käyttö vuoden 2023 eduskuntavaaleissa

PRIDno-2023-1156

Valmistelija

  • Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi

Perustelut

Äänioikeustietojärjestelmä eli ns. sähköinen vaaliluettelo on ollut Porissa käytössä useissa aiemmissa vaaleissa osassa vaalipäivän äänestyspaikoissa. Tietojärjestelmällä on korvattu paperinen vaaliluettelo, johon on listattu äänestysalueen äänioikeutetut ja tehty merkintä äänioikeuden käytöstä. Sähköistä vaaliluetteloa voidaan käyttää paperisen vaaliluettelon sijasta tai sen rinnalla. Käyttö on kunnille vapaaehtoista.

Vuoden 2022 aluevaaleissa äänioikeustietojärjestelmä oli käytössä 17 äänestyspaikassa. Aiempien kokemusten perusteella äänioikeustietojärjestelmän käyttöä tulee jatkaa mahdollisimman laajasti. Asteittainen laajentaminen tapahtuu äänestysalueen sijainti ja vaalipäivän äänestyspaikan olosuhteet huomioiden. Eduskuntavaaleissa järjestelmä otetaan uutena käyttöön Reposaaren ja Söörmarkun äänestysalueille, minkä johdosta äänioikeustietojärjestelmä tulee käyttöön otetuksi 19:llä äänestysalueella.

Äänestyspaikoilla, joissa on käytössä vaalitietojärjestelmä, vaalilautakunta tallentaa itse alustavan ääntenlaskennan tuloksen vaalitietojärjestelmään.

Keskusvaalilautakunnan toimistohenkilökunta on huolehtinut tarvittavista laitteista ja tietoliikenneyhteyksistä vaalitietojärjestelmän käyttämiseksi. Äänioikeustietojärjestelmää käyttäville vaalilautakunnille on järjestetty koulutustilaisuudet. Tarvittaessa vaalilautakunnan avuksi palkataan avustavaa henkilökuntaa järjestelmän käyttöä varten.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Reponen, petri.reponen@pori.fi

Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa äänioikeustietojärjestelmää käytetään vaalipäivänä 19 äänestysalueella.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.