Sivistyslautakunta, kokous 17.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 190 Sivistystoimialan esittävän taiteen esitys- ja koulutustilan hankesuunnitelma

PRIDno-2022-2819

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jyri Träskelin, yksikön päällikkö, kulttuuriyksikkö, jyri.traskelin@pori.fi

Perustelut

Sivistystoimialan eri toimijoilla on yhteisiä tilatarpeita saavutettavalle esittävän taiteen esitys- ja koulutustoimintaan soveltuvalle monitoimitilalle. Aiemmin tässä käytössä on pitkään palvellut osoitteessa Rautatienpuistokatu 7 sijaitseva Valimo-rakennus. Rakennuksen käyttökunto on alhainen, eikä rakennus täytä tällä hetkellä Porin kaupungin terveysvalvonnan opetustiloille asettamia määräyksiä (terveydensuojelulaki). Valimorakennuksen omistaja Kiinteistö Oy Domus Arctopolis on ilmoittanut, ettei Valimorakennus ole tällä hetkellä soveltuva esitys-ja koulutustoimintaan. Tila ei ole nykyisessä kunnossaan sivistystoimialan toimijoiden käytettävissä. Tarveselvityksen eritellyt toiminnot ovat tällä hetkellä hajautettuna eri toimipisteisiin, eikä kaikelle toiminnalle ole olemassa lainkaan tarkoituksenmukaisia tiloja. Toimintojen ylläpitämiseksi joudutaan osittain hyödyntämään yksityisen sektorin omistamia tiloja, josta aiheutuu vuokrakustannuksia.

Ehdotus

Esittelijä

Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä laaditun tarveselvityksen ja lähettää sen eteenpäin teknisen lautakunnan hyväksyttäväksi sekä hankesuunnittelun käynnistämiseksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Jyri Träskelin, yksikön päällikkö, kulttuuriyksikkö, jyri.traskelin@pori.fi

Perustelut

Sivistyslautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 07.06.2022. Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Porin kaupungin tilahankkeiden suunnitteluohjeiden mukaan tarveselvityksen laatii tilojen tuleva käyttäjätoimiala yhteistyössä konserni- ja teknisen toimialan kanssa.  Kaupunginhallitus hyväksyy tarveselvitykset osana investointiohjelmaa kevään talousarvion kehysvaiheen yhteydessä sekä liittää ne perusteluiksi esittäessään hankkeita otettavaksi kaupungin taloussuunnitelmaan. 

Laaditussa tarveselvityksessä on sivistystoimialan eri toimijoilla yhteisiä tilatarpeita saavutettavalle esittävän taiteen esitys- ja koulutustoimintaan soveltuvalle monitoimitilalle. Aiemmin tässä käytössä on pitkään palvellut osoitteessa Rautatienpuistokatu 7 sijaitseva Valimo-rakennus. Rakennuksen käyttökunto on alhainen, eikä rakennus täytä tällä hetkellä Porin kaupungin terveysvalvonnan opetustiloille asettamia määräyksiä (terveydensuojelulaki). Valimorakennuksen omistaja Kiinteistö Oy Domus Arctopolis on ilmoittanut, ettei Valimorakennus ole tällä hetkellä soveltuva esitys- ja koulutustoimintaan. Tila ei ole nykyisessä kunnossaan sivistystoimialan toimijoiden käytettävissä. Tarveselvityksen eritellyt toiminnot ovat tällä hetkellä hajautettuna eri toimipisteisiin, eikä kaikelle toiminnalle ole olemassa lainkaan tarkoituksenmukaisia tiloja. Toimintojen ylläpitämiseksi joudutaan osittain hyödyntämään yksityisen sektorin omistamia tiloja, josta aiheutuu vuokrakustannuksia.

Tarveselvityksessä on huomioitu ja tuotu esille tulevan tilojen käyttäjät ja niiden tilatarpeet, jotka kootusti ovat seuraavanlaiset:

  • Esitys- ja koulutustila, jonka henkilömitoitus on 100-250 henkilöä
  • Harjoitus- ja yhteissoittotiloja 2-3 kpl
  • Työskentelytiloja 1 kpl
  • Varastotiloja

Tilatarpeiden suunnittelussa ei olla toistaiseksi huomioitu 3. ja 4. sektorin toimijoita.  Alustavien kartoitusten mukaan heidän tarpeensa ovat varsin merkittäviä (esim. PTS - Suuri Puhallinorkesteri, 3 tuntia viikossa tai Pori Big Band, 3 tuntia viikossa). Em. toimijoiden tarkemmat tilojen käyttötoiveet tullaan kartoittamaan projektin hankesuunnitelmavaiheessa.

Tarveselvitys tähtää siihen, että esittävän taiteen esitys- ja koulutustila etenee seuraavaksi hankesuunnitteluvaiheeseen. Sen edetessä tilatarpeiden yhteensovittamista voidaan vielä hioa sekä samalla kartoittaa mahdollinen tilan käyttöön vaikuttava kolmannen ja neljännen sektorin toiminta. Hankesuunnitteluvaiheessa arvioitavaksi tulee hankintatapa, jolloin selvitetään, onko Valimo-rakennuksen peruskorjaus vai uudisrakennus tarkoituksenmukaisin tapa toteuttaa tilahanke. Myös projektin tarkka kustannusarvio tullaan laskemaan hankesuunnitteluvaiheessa.

Tulevan hankesuunnittelun kustannukset maksaa KOy Domus Arctopolis, jos hanke etenee vuokrasopimus vaiheeseen.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle esittävän taiteen esitys- ja koulutustilan tarveselvityksen hyväksymistä osana investointiohjelmaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Jyri Träskelin, yksikön päällikkö, kulttuuriyksikkö, jyri.traskelin@pori.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 18.10.2022. Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hatanpää, talous- ja hallintojohtaja, tuomas.hatanpaa@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittävän taiteen esitys- ja koulutustilan tarveselvityksen hyväksymistä osana investointiohjelmaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Jenni Jakovaara, jenni.jakovaara@pori.fi

Perustelut

Taustaa

Kiinteistö Oy Domus Arctopolis on kaupunginhallituksen päätöksen 31.10.2022 §644 mukaisesti laatinut hankesuunnitelman Rautatienpuistokatu 7 Valimorakennuksen peruskorjauksesta esittävän taiteen yhteiskäytölliseksi esitys- ja koulutustilaksi. Hankkeen tarveselvityksessä on kuvattu sivistystoimialan toimijat, joilla on yhteisiä tilatarpeita hankkeeseen liittyen. Hankesuunnitelmavaiheessa suunnitelmaan on lisätty Porin lukion käyttöön suunnitellut luokkatilat sekä täsmennetty sivistystoimialan käyttäjäryhmien tilatarpeita. Valimo-rakennuksen tilat tulevat vastaamaan Palmgren-konservatorion, Porin lukion ilmaisutaidon linjan sekä lukion yleisopetuksen, Cygnaeuksen koulun ja Lastenkulttuurikeskus Kruunupään tilatarpeisiin. Tiloja on suunniteltu myös Kulttuuriyksikön alaiselle lasten ja nuorten avoimelle bänditoiminnalle ja tiloista on mahdollista saada Kulttuuritalo Anniksen toimintoihin kaivattua lisätilaa. Myös muut sivistystoimialan toimijat voivat hyödyntää tiloja omassa toiminnassaan. 

Työryhmä

Hankesuunnittelutyöryhmään ovat kuuluneet:

  • Kiinteistö Oy Domus Arctopolis / toimitusjohtaja Jenni Jakovaara
  • Tekninen toimiala / rakennuttajainsinööri Päivi Kalli
  • Palmgren-konservatorio / rehtori Eeva-Maija Talasma
  • Kulttuuriyksikkö / kulttuuriyksikön päällikkö Jyri Träskelin
  • Porin Lukio / rehtori Janne Hakoniemi
  • Cygnaeuksen koulu / rehtori Jenni Saarinen
  • Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy
  • LVIS-suunnittelu Granlund Tampere Oy
  • Kuntotutkimukset WSP Finland
  • Kustannuslaskenta Ramboll

Lisäksi työryhmä on kuullut asiantuntijoita mm. terveysvalvonnasta, museolta ja pelastuslaitokselta. 

Riskit

Kiinteistön tämänhetkinen kunto on heikko. Tilojen kunto ei mahdollista ylläpitokustannusten kattamista vuokratuotoilla, sillä tiloja ei voida niiden kunnon takia vuokrata edelleen. Rakennus on tällä hetkellä kaupungin toimintojen osalta käyttökiellossa ja sen kunto heikkenee jatkuvasti ilman tarvittavaa peruskorjausta. Nykytilanteessa rakennus rasittaa kiinteistöyhtiön taloutta, ja yhtiö saattaa joutua jatkossa hakemaan toimintaansa kaupungilta rahoitusta. 

Vanhan rakennuksen peruskorjaukseen liittyy aina riskejä.  Hankesuunnitelman mukainen rakennuksen peruskorjausaste on noin 80 %. Tämä tarkoittaa rakennuksen perusteellista korjausta. Peruskorjatun kiinteistön tilaohjelma ei tue toimintojen optimaalista sijoittelua rakennukseen eikä peruskorjauksella tulla saavuttamaan energiatehokkuuden osalta uudisrakennusta vastaavaa tasoa. Hankesuunnitelmassa on huolellisella suunnittelulla kuitenkin onnistuttu luomaan rakennukselle toimiva tilaohjelma sekä saatu aikaan suunnitelma turvallisesta ja terveellisestä rakennuksesta, jonka kuntoon sekä toiminnallisuuteen saadaan merkittäviä parannuksia nykytasoon verrattuna. 

Uudisrakennus olisi energiatehokkuuden sekä tilaohjelman kannalta optimaalinen. Hankkeen arkkitehdin suunnitelmissa uudisrakennuksen pinta-ala poikkeaa kuitenkin vain 180 neliötä verrattuna nykyisen rakennuksen peruskorjaukseen. Valimo-rakennus on osa Riihikedon koulukortteleita, jotka on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. On mahdollista, ettei rakennukselle myönnettäisi purkulupaa, jos sitä päädyttäisiin hakemaan. 

Rakennuksen kunnostaminen on kokonaisharkinnan perusteella kannatettavaa ottaen huomioon hankesuunnitelmassa esitetyt näkökulmat koskien rakennuksen sijaintia, käyttötarkoitusta sekä hankkeen kokonaiskustannuksia. 

Mahdollisuudet

Hankkeen rahoittaa Kiinteistö Oy Domus Arctopolis, eikä se kasvata kaupungin investointiohjelmaa. Hankkeen taloudelliset vaikutukset rajoittuvat kaupungin osalta pelkkiin vuokrakustannuksiin ja sitä kautta teknisen toimialan käyttötalouteen. Hanke ei myöskään edellytä kaupungilta lisärekrytointeja tai aiheuta muita välillisiä kustannuksia.

Rakennus sijaitsee yleiskaavassa suojellulla koulukorttelialueella. Peruskorjaus säilyttää rakennuksen rakennusarvolliset piirteet kaupunkikuvassa sekä edistää vaihtoehtona kestävän kehityksen mukaisten arvojen toteutumista verrattuna korjauskelpoisen rakennuksen purkamiseen ja rakentamiseen uudelleen. 

Hankkeella on erittäin suuri toiminnallinen merkitys tilojen käyttäjäryhmille. Peruskorjattu tila parantaa merkittävästä koulukorttelin alueella toimivien oppilaitosten sekä tilaan suunniteltujen muiden käyttäjäryhmien toimintaedellytyksiä sekä mahdollistaa toiminnan kehittämisen erityisesti vetovoiman ja saavutettavuuden näkökulmista. Hankkeesta hyötyvät erityisesti lapset ja nuoret, jotka ovat hankesuunnitelman mukaisten käyttäjäryhmien toiminnoissa pitkälti keskiössä. 

Päätöksen lapsivaikutusten arviointi

Hankesuunnitelman yhteydessä toteutettiin Porissa ensimmäistä kertaa päätöksenteon tueksi lapsivaikutusten arviointi, jossa äänensä saivat kuuluviin Porin lukion, Palmgren-konservatorion sekä Cygnaeuksen koulun oppilaat.  Arvioinnissa nousivat esille erityisesti tilahankkeen välittömät vaikutukset opiskeluun ja sen sujuvuuteen sekä mahdollisuuteen saavuttaa opinnoille asetettuja tavoitteita. Lapset ja nuoret nostivat esille myös tilahankkeen etenemisen kautta saavutettavat hyödyt yhdenvertaisuuden parantamisessa sekä hyvinvoinnin lisäämisessä. Ympäristön elinvoiman nähtiin tilahankkeen etenemisen kautta lisääntyvän ja yleisen turvallisuuden kohentuvan. Rakennuksen sijaintia pidettiin mahtavana, joskin huolta aiheutti mahdollinen rakennusaikainen haitta opiskeluun. Kooste lapsivaikutusten arvioinnista on liitteenä. 

Talous
Valimo-rakennuksen peruskorjauksen kustannusarvio on 4.867.000 euroa. Hanke rahoitetaan Kiinteistö Oy Domus Arctopoliksen ottamalla pankkilainalla, jolle se hakee kaupungin 80 % takauksen. Lainan ehtona on kaupungin kanssa tehtävä pitkäaikainen vuokrasopimus. Kustannusarvion on laatinut Ramboll.

Arvio tulevasta vuokratasosta on noin 400.000 euroa/vuosi. Sekä hankkeen kokonaiskustannukset että tuleva vuokrataso tarkentuvat hankkeen sekä sen rahoituksen kilpailutuksen jälkeen. Vuokrataso on arvioitu käyttäen 4 % korkotasoa sekä 25 vuoden laina-aikaa. Vuokrasopimus tuodaan päätöksentekoon kustannusten tarkennuttua.

Työryhmän esitys

Hanketyöryhmä sekä Kiinteistö Oy Domus Arctopoliksen hallitus esittävät, että Porin kaupunki päättää hyväksyä liitteenä olevan hankesuunnitelman jatkovalmisteluun.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää esittää tekniselle lautakunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle hankesuunnitelman hyväksymistä sekä pyytää tekemään hankesuunnitelman perusteella vuokrasopimukseen tarvittavat määrärahavaraukset tulevien vuosien taloussuunnitelmiin. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

  • Tomi Aalto

Kokouskäsittely

Merkitään, että Tomi Aalto poistui esteellisenä (yhteisöjäävi) tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi. Tomi Aalto on Kiinteistö Oy Domus Arctopoliksen hallituksen jäsen.

Merkitään, että Kiinteistö Oy Domus Arctopoliksen toimitusjohtaja Jenni Jakovaara, Palmgren-konservatorion rehtori Eeva-Maija Talasma ja rakennuttajainsinööri Päivi Kalli saapuivat kokoukseen kello 18.15.

Merkitään, että sivistyslautakunta kuuli Jenni Jakovaaran alustuksen asiasta.

Merkitään, että Jyri Träskelin, Jenni Jakovaara, Eeva-Maija Talasma ja Päivi Kalli poistuivat kokouksesta tämän asiakohdan käsittelyn aikana kello 18.55.

Tiedoksi

Tekninen lautakunta, Jenni Jakovaara

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.