Porin Vesi, liikelaitoksen johtokunta, kokous 19.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 Reklamaatio kiinteistön vesivahingon kustannuksista ja vesimittarin liitososien laskusta

PRIDno-2023-4532

Valmistelija

  • Ismo Lindfors, johtaja, ismo.lindfors@pori.fi

Perustelut

Asiakas reklamoi Porin Vettä kiinteistössään tapahtuneen vesivahingon kustannuksista, joista vaatii liitteenä olevan sähköpostikeskustelun 24.11.2023  jälkeen 706,30 alv 0 % euron korvausta. Lisäksi asiakas vaatii jäätyneen vesimittarin vaihdossa käytettyjä vesimittarin liitososia koskevan Porin Veden laskun hyvittämistä, yht. 330,65 €, alv 0 %. Liitteenä on reklamaatiosähköposti 5.12.2023.

Porin Vesi, liikelaitoksen ja asiakkaan välinen kyseessä olevaa kiinteistöä koskeva liittymis- ja käyttösopimus on allekirjoitettu 22.9.2023. Sopimus on liitteenä. 

Kosteusvauriokorjausten kustannuksista

Vesivahinko on olettavasti aiheutunut 21.2.2023, kun Porin Veden putkiasentaja on käynyt varmistamassa, että kiinteistön aiemman omistajan maksamattomien laskujen vuoksi suljettu tonttijohto on edelleen suljettu raottamalla hetkesi tonttivesijohtoventtiiliä ja sulkemalla venttiili uudelleen. Veden vuoto kiinteistöön on tapahtunut, koska joku muu toimija kuin Porin Vesi on poistanut vesimittarin paikoiltaan murtamalla vesimittarin sinetöinnin ja jättänyt kiinteistön tonttijohdon avoimeksi kiinteistön sisällä.

Kiinteistön omistaja on kirjoittanut Porin Vedelle liitteenä olevan ajankohtaa 1.3.-30.5.2023 koskevan 5.6.2023 päivätyn laskun kosteusvauriokorjauksista ja vaatii sen maksamista 50 prosenttisella osuudella laskun summasta.

Porin Veden verkostopäällikkö on lähettänyt 24.11.2023 kiinteistön omistajalle liitteenä olevan vastauksen, jossa ilmoittaa, että Porin Vesi ei korvaa kosteusvauriokorjauksen kuluja, koska kiinteistöstä on poistettu sinetöity vesimittari.

Porin Veden ja asiakkaan välisen vesihuollon liittymis- ja käyttösopimuksen sopimusehtojen 2 §:ssä todetaan mm., että sopijapuolet sitoutuvat noudattamaan kulloinkin voimassa olevia vesihuollon yleisiä toimitusehtoja. Liitteenä olevien voimassa olevien Porin Veden yleisten toimitusehtojen 10.10.2001 kohdassa 5.5. todetaan, että ainoastaan laitoksella (eli Porin Vedellä) on oikeus asentaa, korjata, poistaa, kytkeä tai tarkistaa vesimittari sekä murtaa sen sinetti. Käsillä olevassa tapauksessa laitos ei ole murtanut sinettiä ja poistanut vesimittaria, eikä asiasta ole ollut Porin Vedellä tietoa, kun tonttiventtiä on testattu.

 

Vesimittarin liitososien kustannuksista

Porin Veden verkostopäällikkö on päättänyt, että laskutuksen käynnistämiseksi kiinteistön jäätynyt, rikkoutunut vesimittari vaihdetaan Porin Veden kustannuksella aiemman omistajan maksukyvyttömyyden vuoksi. Uusi vesimittari sijoitettiin asiakkaan pyynnöstä eri paikkaan kuin missä vesimittari alkuperäisesti sijaitsi. Vesimittarit ovat Porin Veden omaisuutta, mutta asiakas vastaa toimitusehtojen mukaisesti mittarin asianmukaisesta säilytyksestä siten, että se ei esim. jäädy.

Porin Vesi ei ole luvannut reklamaation jättäneelle asiakkaalle vesimittarin liitososia veloituksetta, vaan ne on laskutettu liitteenä olevalla laskulla 30.11.2023. Liitososat ovat osa tonttivesijohtokokonaisuutta, joka on kiinteistön omaisuutta ja hoitovastuulla. Liitososat on veloitettu voimassa olevan Porin Vesi, liikelaitoksen palveluhinnaston 1.3.2022 mukaisesti.  Lasku on siten aiheellinen ja asianmukainen.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Ismo Lindfors, johtaja, ismo.lindfors@pori.fi

Johtokunta hylkää kiinteistön omistajan reklamaation 5.12.2023 vesivahingon kustannuksista ensisijaisesti, koska se kohdistuu ajankohtaan, jolloin reklamaation tekijän ja Porin Vesi, liikelaitoksen välillä ei ole ollut vahinkokiinteistöä koskevaa sopimussuhdetta ja toissijaisesti, koska vahinkotapaus on aiheutunut Porin Vesi, liikelaitoksen yleisten toimitusehtojen kohdan 5.5. vastaisesta toiminnasta.

Johtokunta päättää, että Porin Vesi, liikelaitos ei hyvitä vesimittarin liitososien laskutusta, koska liitososat ovat asiakkaan omistukseen siirtyviä tonttijohtokokonaisuuden osia, eikä niiden veloituksetta luovuttamisesta reklamaation tekijän kanssa ole erikseen sovittu.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Reklamaation tekijä

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.