Tekninen lautakunta, kokous 23.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Tekninen toimiala, käyttötaloussuunnitelma, hankesuunnitelma ja toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2024

PRIDno-2023-4437

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2025-2026 taloussuunnitelman 11.12.2023. Hyväksytyn talousarvion mukaisesti teknisen toimialan toimintatuotot ovat noin 24,5 miljoonaa euroa, valmistus omaan käyttöön erä noin 2,9 miljoonaa euroa ja toimintakulut noin -51,8 miljoonaa euroa. Toimintakate teknisen toimialan osalta on noin -24,3 miljoonaa euroa. Teknisen toimialan osalta valtuustoon nähden sitovat erät ovat toimintatuotot, valmistus omaan käyttöön ja toimintakulut, jokainen erä erikseen. Talousarvion täytäntöönpano-ohjeiden mukaisesti toimialojen tulee tässä vaiheessa tarkistaa omat käyttö- ja hankesuunnitelmansa niin, että ne noudattavat kaupunginvaltuuston hyväksymää talousarviota.

Lautakunnan alkuperäisen talousarvioehdotuksen jälkeen teknisen toimialan talousarvioon on tehty seuraavat määrärahoihin vaikuttavat muutokset

Toimintatuotot:

- Toimitilavuokrien tuotto +0,2 miljoonaa euroa

Toimintakulut:

- Työnantajan sivukulumuutokset -0,2 miljoonaa euroa

- Vuokrattujen toimitilojen kustannusnousu +0,4 miljoonaa euroa

Näiden muutosten jälkeen monet kiinteistöyhtiöt, joissa kaupungilla on vuokrattuja tiloja käytössä, ovat ilmoittaneet huomattavista vuokriin tulevista korotuksista. Tämänhetkisen laskelman mukaan ulkoiset vuokrakustannukset tulevat olemaan noin 2 miljoonaa euroa talousarvioon varattua määrärahaa isommat. Lisäksi kaukolämpöön joulukuussa tullut korotus nostaa kustannuksia koko alkaneen vuoden osalta. Näiden vuoksi toiminnan sopeuttaminen vuoden 2024 talousarvion raamiin tulee olemaan erittäin haasteellinen

Sopeuttamistoimenpiteinä toimiala tulee esittämään päätettäväksi luopumista osasta rakennuksista joko myymällä tai purkamalla. Ennen myyntiä tai purkua on osassa kohteissa tehtävä kaavallisia muutoksia. Lisäksi erityistä huomiota kiinnitetään palveluiden ja tavaroiden ostoihin.

Toiminnallisina tavoitteina vahvistetaan toimenpiteet ja mittarit, jotka on talousarviokirjassa esitetty kaupungin elinvoima ja hyvinvointi -osiossa tai tekniseen toimialaan kytkeytyvän top11-prosessin kohdassa toiminnalliset tavoitteet. Tavoitteiden vahvistamisen yhteydessä kullekin tavoitteelle on osoitettu vastuuhenkilö.

Hankesuunnitelma esitetään irtaimen investointien osalta hankinnoittain. Irtaimen ja ajoneuvojen investointimääräraha teknisellä toimialalla on 2,2 miljoonaa euroa vuonna 2024.

Lautakunnan tulee hyväksyä käyttösuunnitelmat, hankesuunnitelmat ja toiminalliset tavoitteet viimeistään tammikuun 2024 aikana.

Tilikauden aikana voi ilmetä tarvetta tehdä teknisen toimialan käyttösuunnitelmaan muutoksia tilien ja kustannuspaikkojen välillä kokonaismäärärahan puitteissa. Tämän vuoksi esitetään, että teknisen toimialan toimialajohtaja voi tarvittaessa päättää näistä muutoksista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää hyväksyä teknisen toimialan vuoden 2024 talousarvion käyttösuunnitelmat, hankesuunnitelman ja toiminnalliset tavoitteet sekä valtuuttaa toimialajohtajan tekemään tarvittaessa määrärahamuutokset kustannuspaikkojen ja tilien välillä tilikauden aikana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.