Keskusvaalilautakunta, kokous 5.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Porin kaupungin yleiset ennakkoäänestyspaikat vuoden 2024 europarlamenttivaaleissa

PRIDno-2024-820

Valmistelija

  • Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi

Perustelut

Vuoden 2024 europarlamenttivaalien ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 29.5.–4.6.2024. Vaalipäivä on sunnuntaina 9.6.2024.

Vaalilain 9 §:n mukaan ennakkoäänestyspaikkoja ovat muun muassa ne kotimaan yleiset ennakkoäänestyspaikat, joiden lukumäärästä ja sijainnista kunnanhallitus päättää ja joita on oltava, jollei erityisestä syystä muuta johdu, jokaisessa kunnassa vähintään yksi.

Vaalilain 48 §:ssä on säädetty ennakkoäänestysajoista. Yleisessä ennakkoäänestyspaikassa äänestysaika ei saa olla arkipäivisin ennen kello 8:aa eikä kello 20:n jälkeen eikä lauantaisin ja sunnuntaisin ennen kello 9:ää eikä kello 18:n jälkeen.

Oikeusministeriö on kunnanhallituksille osoittamassa 2.6.2023 päivätyssä kirjeessään ohjeistanut, että kunnan on ehdottomasti huolehdittava siitä, että yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja on kunnassa riittävästi suhteessa kunnan äänioikeutettujen määrään ja myös kunnassa asioivien muiden kuntien äänioikeutettujen määrään, jotta ennakkoon äänestäminen olisi äänestäjille mahdollisimman vaivatonta ja vähän aikaa vievää.

Kirjeen mukaan ennakkoäänestyspaikat on syytä sijoittaa sellaisiin paikkoihin, joihin äänestäjien on helppoa tulla ja joihin he vaivattomasti osaavat. Yksi hyvä tapa on sijoittaa ennakkoäänestyspaikkoja sinne, missä äänestäjien muutoinkin tiedetään liikkuvan. Kuitenkin myös taajamien ulkopuolella asuville on järjestettävä asianmukaiset ennakkoäänestysmahdollisuudet. Ministeriö ohjeistaa edelleen, että ennakkoäänestyspaikkojen on hyvä pysyä samoina vaaleista toiseen. Äänestyspaikkojen tulee olla esteettömiä.

Kunnanhallituksen on vaalilain 9 §:n 4 momentin mukaisesti huolehdittava siitä, että Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin viipymättä merkitään jokaisen kunnassa olevan yleisen ennakkoäänestyspaikan nimi, käyntiosoite, aukiolopäivät ja päivittäiset aukioloajat sekä muut oikeusministeriön määräämät tiedot. Äänestyspaikat tulee olla merkittynä rekisteriin 22.3.2024 kello 12 mennessä.

Ennakkoäänestyspaikat Porin kaupungissa

Vuoden 2024 presidentinvaalissa oli käytössä 14 vakiintunutta ennakkoäänestyspaikkaa sekä kirjastoautossa toimiva liikkuva ennakkoäänestyspaikka. Presidentinvaalin ensimmäisessä vaalissa ennakkoon äänesti porilaisista äänioikeutetuista 47,9 prosenttia (vaalipäivänä 25,9 %) ja toisessa vaalissa 47,9 prosenttia (vaalipäivänä 20,4 %). Vuoden 2019 europarlamenttivaaleissa ennakkoon äänesti porilaisista 21,1 prosenttia ja vaalipäivänä 16,5 prosenttia.

Keskusvaalilautakunnan näkemyksen mukaan ennakkoäänestyspaikat ovat aiemmissa vaaleissa toimineet hyvin, eikä ennakkoäänestyspaikkoihin ole tarvetta tehdä laajamittaisia muutoksia. Otettaessa kuitenkin huomioon vaalitietojärjestelmästä saadut tilastot äänestyskäyttäytymisestä, esitetään Ahlaisten liikuntatilan ja Itätuulen kirjaston yhteisötila Salongin ennakkoäänestyspaikkojen aukiolopäiviin muutoksia.

Ahlaisten liikuntatilan ja Itätuulen kirjaston yhteisötila Salongin ennakkoäänestyspaikkojen äänestäjämäärät ovat olleet hyvin maltillisia viimeisissä vaaleissa. Ahlaisissa ennakkoäänestys on järjestetty kolmena arkipäivänä ja yhteisötila Salongissa viitenä arkipäivänä. Presidentinvaalin toisessa vaalissa Ahlaisten ennakkoäänestyspaikassa on käynyt keskimäärin seitsemän äänestäjää tunnissa ja yhteisötila Salongissa 11 äänestäjää tunnissa. Molemmissa kiinteistöissä järjestetään myös vaalipäivän äänestys.

Edellä mainittu huomioon ottaen esitetään, että Ahlaisten liikuntatilan ennakkoäänestyspaikan aukiolopäiviä vähennetään yhteen, mutta aukioloaikaa pidennetään aikavälille kello 10-19 (aikaisemmin yhtenä päivänä kello 12-18 ja kahtena päivänä 12-16). Itätuulen kirjaston yhteisötila Salongin osalta esitetään, että aukiopäiviä vähennetään kahteen. Äänestyspaikan aukioloajat vastaisivat aiempia aukioloaikoja (kello 10-18), mitkä vastaavat kirjaston aukioloaikoja.

Reposaaren kirjaston remontin vuoksi Reposaaren kirjaston ja Lassilan maamiesseuratalon ennakkoäänestyspaikkojen aukiolopäivät vaihdettiin vuoden 2023 eduskuntavaaleihin siten, että Reposaaren ennakkoäänestys järjestettiin Reposaaren koulun parakkirakennuksessa koulun työaikojen vuoksi viikonloppuna ja Lassilan maamiesseurantalolla maanantaina ja tiistaina. Koulujen kesälomien sekä kirjaston remontin tulevan valmistumisen vuoksi esitetään, että edellä mainittujen ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajat vaihdetaan vastaamaan ennen kirjaston remonttia ollutta aikataulua siten, että ennakkoäänestys järjestetään Lassilassa lauantaina ja sunnuntaina ja Reposaaressa maanantaina ja tiistaina.

Vuoden 2024 europarlamenttivaalien yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi Porin kaupungissa esitetään asian liitteenä olevat paikat liitteessä esitetyin aukioloajoin. Ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajoissa on huomioitu kiinteistöjen muu toiminta ja aukiolo.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Reponen, petri.reponen@pori.fi

Keskusvaalilautakunta esittää kaupunginhallituksen päätettäväksi, että oheisen liitteen mukaiset paikat määrätään vuoden 2024 europarlamenttivaalien yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi liitteessä mainituin aukioloajoin.

Lisäksi keskusvaalilautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus määrää keskusvaalilautakunnan tekemään tarpeelliset merkinnät äänestyspaikkarekisteriin.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

kaupunginhallitus, keskusvaalilautakunnan toimisto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.