Perusturvalautakunta, kokous 17.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 LISÄPYKÄLÄ: Toimivallan siirtäminen (lisäpykälä)

PRIDno-2022-897

Valmistelija

  • Mari Levonen, sosiaali- ja perhepalveluiden johtaja, mari.levonen@porinperusturva.fi

Perustelut

Porin kaupungin hallintosäännön mukaan perusturvalautakunta päättää toimivaltansa siirtämisestä alaiselleen toimielimelle tai viranhaltijalle, ellei lainsäädännöstä muuta johdu. Delegointi toteutetaan periaatteella, että ylempi viranhaltija voi aina käyttää samaa päätösvaltaa kuin johtamansa yksikön työntekijät. Viranhaltijoiden on päätösvaltaa käyttäessään noudatettava, mitä lainsäädännössä on säädetty. Päätösvaltaa käytettäessä on noudatettava perusturvalautakunnan vahvistamia yleisiä ohjeita ja määräyksiä.

Kehitysvammalain 32 §:ssä määritellään, milloin henkilö voidaan määrätä erityishuollon toimintayksikköön tahdosta riippumatta.

32 § (20.5.2016/381)

Henkilö voidaan määrätä erityishuollon toimintayksikköön tahdostaan riippumatta, jos:

1) hän ei kykene tekemään hoitoaan ja huolenpitoaan koskevia ratkaisuja eikä ymmärtämään käyttäytymisensä seurauksia;

2) hän todennäköisesti vakavasti vaarantaa terveyttään tai turvallisuuttaan taikka muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta; ja

3) hänen hoitoaan ja huolenpitoaan ei voida järjestää muulla tavoin.

Tahdosta riippumaton erityishuolto toteutetaan sosiaalihuoltolain (1301/2014) 21 §:n 4 momentissa tarkoitetun tehostetun palveluasumisen yksikössä tai 22 §:ssä tarkoitetussa laitoksessa taikka vastaavassa yksityisessä sosiaalihuollon toimintayksikössä tai laitoksessa, jossa on riittävä lääketieteen, psykologian ja sosiaalityön asiantuntemus vaativan hoidon ja huolenpidon toteuttamista ja seurantaa varten.

 

Henkilön määräämisestä erityishuollon toimintayksikköön tahdostaan riippumatta on tehtävä erityishuollon johtoryhmälle kirjallinen hakemus. Hakemuksen on oikeutettu tekemään henkilön laillinen edustaja taikka hänen omaisensa tai muu läheisensä.

Jollei 3 momentissa tarkoitettuja hakemuksen tekemiseen oikeutettuja ole tai jos he eivät suostu hakemuksen tekemiseen, hakemuksen voi tehdä myös se sosiaalilautakunta tai muu sosiaalihuollosta vastaava toimielin, jonka alueella henkilö oleskelee, taikka lautakunnan tai muun sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen tehtävään määräämä viranhaltija. Vastaavin edellytyksin voi hakemuksen rangaistuslaitoksessa olevan osalta tehdä laitoksen johtaja.

Hakemuksen tekeminen tulee delegoida tilanteissa joissa henkilön laillinen edustaja taikka hänen omaisensa tai muu läheinen ei hakemusta suostu tekemään tai heitä ei ole.

Ehdotus

Esittelijä

  • Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Perusturvalautakunta päättää delegoida kehitysvammalain 32§ mukaisen hakemuksen tekemisen sosiaali- ja perhepalveluiden palvelualueen vammaispalveluista vastaavalle vammaispalveluiden päällikölle.

Päätös

Päätös esityksen mukaan. Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Tiedoksi

Vammaispalveluiden päällikkö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.