Ympäristöterveysjaosto, kokous 28.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Ympäristöterveydenhuollon talouden raportointi tammi-maaliskuu 2022

PRIDno-2022-602

Valmistelija

  • Jonna Vainio, jonna.vainio@pori.fi

Perustelut

Terveysvalvonnan maksutuotot ovat nyt maaliskuun jälkeen lähes 19.000 euroa viime vuoden vastaavaa ajanjaksoa edellä. Ympäristöterveydenhuollon kuntalaskutuksessa siirryttiin vuoden alussa kuukausittaisesta laskutuksesta neljännesvuosilaskutukseen ja nyt maaliskuussa laskutettiin ensimmäinen neljännes. Ympäristöterveyden maksutuotoissa ollaan kuitenkin jo lähes 10.000 euroa viime vuotta edellä. Tänä vuonna on tehty suunnitelmallista valvontaa enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana, sillä koronatilanne on helpottanut. Samoin Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tulouttanut valvontaeläinlääkäritoiminnasta johtuvista kuluista alkuvuonna jo 11.000 euroa enemmän kuin viime vuonna. Osittain tämä johtuu siitä, kun viime vuoden lopun kuluja on päästy tulouttamaan vasta tämän vuoden puolella. 

Eläinlääkinnän toimintatuotot ovat 21.000 euroa viime vuoden vastaavaa ajanjaksoa jäljessä. Eläinlääkinnän toimintatuotot eivät varsinaisesti kuitenkaan ole vertailukelpoisia enää viime vuoden vastaavan ajanjakson lukemiin, sillä viime vuoden tuotoissa on mukana vielä sekä pien- että suureläinpäivystyksen tuotot. Lisäksi maksupääteuudistus viivästytti osittain klinikkamaksujen tuloutumista alkuvuodesta viime vuonna. Pieneläinpäivystys siirtyi Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:lle 3.9.2021 siten, että Evidensia päivysti vuoden loppuun saakka arkisin virka-aikana sekä viikonloput ja arkipyhät. Tämä näkyy sekä myynti- että maksutuottojen pienenemisenä. Maksutuottoihin kirjataan päivystystoiminnan klinikkamaksut, kun taas myyntituottoihin kirjataan päivystystoiminnan tuotot muilta kunnilta, joiden osuus pieneni pieneläinpäivystys uudistuksen myötä. 

Terveysvalvonnan henkilöstökulut ovat kasvaneet noin 10.000 euroa viime vuoteen nähden. Eläinlääkinnän henkilöstökulut puolestaan ovat vähentyneet lähes 31 %:ia (53.000 euroa) viime vuodesta. Sekä erilliskorvauksia että tilapäisten ja sijaisten palkkoja on maksettu eläinlääkinnässä viime vuotta vähemmän. Pieneläinpäivystystoiminnan siirto vaikuttaa tähänkin. 

Työssä kaupungineläinlääkäreitä on tällä hetkellä viisi toimintayksikön esimies mukaan lukien. Kuudennen viran vastaanottanut eläinlääkäri aloitti työnsä huhtikuussa, joten tällä hetkellä kaupungineläinlääkärit työskentelevät yhden praktikkoeläinlääkärin vajaamiehityksellä.

Terveysvalvonnan toimintakustannukset ovat pysyneet lähes samana kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Koulutuskuluissa näkyy koulutussuunnitelman mukainen isompi koulutuskokonaisuus: rakennusterveysasiantuntijakoulutus, joka on täydennyskoulutus. Eläinlääkinnän toimintakuluissakaan ei toistaiseksi näy muutoksia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Ympäristöterveysjaosto päättää merkitä talousraportin tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Tiedoksi

Elinvoima- ja ympäristölautakunta

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.