Tekninen lautakunta, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 165 Porin yhdyskuntajätteiden siirtokuljetussopimuksen hinnan indeksitarkistuksen väliaikainen muuttaminen

PRIDno-2020-447

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jussi Lehtonen, jussi.lehtonen@pori.fi

Perustelut

Porin seudun yhdyskuntajätteiden siirtokuljetus

Jätehuolto-yksikkö on kilpailuttanut Porin seudun asumisessa syntyvän yhdyskuntajätteen siirtokuljetuksen varsinaiseen käsittelyyn ajanjaksoille

  • 1.6.-31.12.2020,
  • 1.1.-31.12.2021,
  • 1.1.-31.12.2022,
  • 1.1.-31.12.2023,
  • 1.1.-31.12.2024 ja
  • 1.1.-31.12.2025.

Vähimmäisvaatimukset täyttävien tarjoajien ja tarjouksien valintaperusteena oli hinta.

Hankinta on EU- kynnysarvon ylittävä.
Hankinnasta on julkaistu ennakkoilmoitus Tarjouspalvelu.fi/Pori - portaalin kautta Hilmassa 26.1.2020.
Hankinnasta on julkaistu hankintailmoitus Tarjouspalvelu.fi/Pori – portaalin kautta Hilmassa 4.3.2020. Tarjousaika päättyi
20.3.2020 klo 14.00. Hankintamenettely oli avoin. Osatarjouksia ei ollut mahdollinen.

Tarjouksia saatiin seuraavasti:

Ajanjakso 1.6.-31.12.2020

Envor Group, Fi pluslogistic Oy, Himangan perunapalvelu Oy, Häggviks Transport Ab Oy, Jareks Oy, Kuljetus ja maansiirto Viita Oy, Kuljetus Mäkivaara Oy, Rahtikeskus Oy.

Ajanjakso 1.1.-31.12.2021

Envor Group, Fi pluslogistic Oy, Himangan perunapalvelu Oy, Häggviks Transport Ab Oy, Jareks Oy, Kuljetus ja maansiirto Viita Oy, Kuljetus Mäkivaara Oy, Rahtikeskus Oy.

Ajanjakso 1.1.-31.12.2022

Envor Group, Fi pluslogistic Oy, Himangan perunapalvelu Oy, Häggviks Transport Ab Oy, Jareks Oy, Kuljetus ja maansiirto Viita Oy, Kuljetus Mäkivaara Oy, Rahtikeskus Oy.

Ajanjakso 1.1.-31.12.2023

Envor Group, Fi pluslogistic Oy, Himangan perunapalvelu Oy, Häggviks Transport Ab Oy, Jareks Oy, Kuljetus ja maansiirto Viita Oy, Kuljetus Mäkivaara Oy, Rahtikeskus Oy.

Ajanjakso 1.1.-31.12.2024

Envor Group, Fi pluslogistic Oy, Himangan perunapalvelu Oy, Jareks Oy, Kuljetus ja maansiirto Viita Oy, Kuljetus Mäkivaara Oy, Rahtikeskus Oy.

Ajanjakso 1.1.-31.12.2025

Envor Group, Fi pluslogistic Oy, Himangan perunapalvelu Oy, Jareks Oy, Kuljetus ja maansiirto Viita Oy, Kuljetus Mäkivaara Oy, Rahtikeskus Oy.

Vähimmäisvaatimukset

Seuraavat tarjoukset eivät täyttäneet vähimmäisvaatimuksia:

Ajanjakso 1.6.-31.12.2020: Häggviks Transport Ab Oy.

Ajanjakso 1.1.-31.12.2021: Häggviks Transport Ab Oy.

Ajanjakso 1.1.-31.12.2022: Häggviks Transport Ab Oy.

Ajanjakso 1.1.-31.12.2023: Häggviks Transport Ab Oy.

Perustelu

Häggviks Transport Ab Oy:n tarjoukset yhdellekään ajanjaksolle ei kattanut kaikkia kuljetuskohteita. Tarjoukset oli annettava erikseen kullekin kalenterivuodelle ja eriteltävä kuljetuskohteittain. Osatarjoukset jaetaan vertailussa osiin eri kalenterivuosille ja jokaiselle kalenterivuodelle tehdään erillinen hankintapäätös. Palvelun hinnat oli eriteltävä kullekin ajanjaksolle ja kohteittain ilman arvonlisäveroa (alv 0 %) tarjouspyynnön liitteenä olevalla hintalomakkeella. Vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Tarjousvertailu tulee viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 7 §:n 2 momentin mukaan julkiseksi vasta, kun sopimus on tehty. Tarjoajilla on kuitenkin asianosaisina oikeus saada tieto tarjousvertailusta.

Tämän jälkeenkään eivät liikesalaisuuden piiriin kuuluvat tiedot ole julkisia. Tarjotun palvelu kokonaishinta ei kuitenkaan ole liike- tai ammattisalaisuus.

Ehdotus

Esittelijä

Marko Kilpeläinen, toimialajohtaja, tekninen toimiala, marko.kilpelainen@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä Envor Oy:n tarjouksen ajanjaksolle 1.6.-31.12.2020 ja Jareks Oy:n tarjoukset ajanjaksoille 1.1.2021-31.12.2025.

Lisäksi lautakunta hylkää Häggsviks Transport Oy Ab:n kaikki tarjoukset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Tiina M Toivonen, controller, talousyksikkö, tiina.m.toivonen@pori.fi
  • Jussi Lehtonen, jussi.lehtonen@pori.fi

Perustelut

Porin kaupunki on kilpailuttanut yhdyskuntajätteen siirtokuljetukset vuonna 2020. Nykyinen kuljetussopimus on voimassa vuoden 2025 loppuun asti. Kuljetusurakoitsijan ja Porin kaupungin välillä on sovittu, että hinnan indeksitarkistus tehdään kerran vuodessa joulukuussa. Alkuvuonna alkaneen polttoaineen poikkeuksellisen hinnannousun johdosta useat jätelaitokset ovat sopineet kuljetusurakoitsijan kanssa siirtymisestä väliaikaisesti kuukausikohtaiseen indeksitarkistukseen. Jätteenkuljetusten turvaaminen on kriittistä yhteiskunnan toimivuuden kannalta. 

Kuljetusurakoitsija on jo keväällä ehdottanut toimintatavan käyttöönottoa myös Porin yhdyskuntajätteiden kuljetuksissa. Porin kaupunginhallitus on tehnyt huhtikuussa linjauksen, että polttoainekustannusten noususta ei käydä neuvotteluita ennen kuin työ- ja elinkeinoministeriön valmistelemasta kustannustuesta on saatu lisätietoa. 4.8. on tehty hallituksen esitys, jonka mukaan kuorma-autoilijoille maksetaan tukea helmi-huhtikuun ajalta. Tuen suuruus on 5 % polttoainekustannuksista. Käytännössä valtion tuki korvaa vain osan polttoaineen hinnannoususta.

Porin kaupungin edustajat neuvottelivat 19.8.2022 kuljetusurakoitsijan kanssa lisääntyneiden polttoainekustannusten huomioimisesta hinnoittelussa. Tieliikenteen tavaraliikennepalveluiden indeksi oli 117,4 viimeisimmässä tarkistuksessa joulukuussa 2021. Elokuussa 2022 indeksi oli 131,8 eli nousua alkuvuoteen nähden oli 12,3 %. Kuukausittaisen indeksitarkistuksen käyttöönottaminen takautuvasti toukokuusta lähtien aiheuttaa kuljetuskustannusten lisääntymisen arviolta 20.000 - 25.000 eurolla tänä vuonna.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä muutoksen kuljetussopimukseen hinnan indeksitarkistuksen osalta takautuvasti ajalla 1.4.-31.12.2022.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Jareks Oy

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.