Sivistyslautakunta, kokous 8.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 271 Perusopetuksen yleisopetuksen 1. luokkien oppilaaksiotto lukuvuodeksi 2023-2024

PRIDno-2022-5340

Valmistelija

  • Kirsi Nuorsaari, kirsi.nuorsaari@pori.fi

Perustelut

Perusopetuslaissa (PoL 1998/628) ohjataan oppilaaksiottoa. Perusopetuslain mukaan kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta. Samoin kunnan tulee osoittaa oppivelvolliselle lähikoulu, jossa opetus järjestetään ja johon oppilaalla on oikeus päästä (PoL 6 §). Lähikoulua osoitettaessa lähtökohtana on, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä (PoL 6 §). Lähikoulun ei kuitenkaan tarvitse olla oppilasta maantieteellisesti lähimpänä oleva koulu. 

Kunta voi vapaasti määritellä menettelyn, jolla oppilaita kouluun osoitetaan. Koulupaikan määrittelyssä on kuitenkin toimittava tasapuolisesti, oikeudenmukaisesti ja johdonmukaisesti (PoL 4 §, 6 §, Hallintolaki 6 §). Lähikoulun määrittelyn yhteydessä koulutuksen järjestäjä voi määritellä myös opetusryhmien minimi- tai maksimikoon sekä opetusryhmien lukumäärän voidakseen suunnitella ja hallita opetusjärjestelyjä, kustannuksia, vieraskuntalaisten määrää ja muita opetuksen järjestelyihin vaikuttavia asioita.

Lähtökohtaisesti oppilaalla on oikeus päästä omaan lähikouluunsa. Porissa koulutulokkaan lähikoulu määritellään oppilaan kotiosoitteen perusteella, jolloin jokainen osoite kuuluu maantieteellisesti rajattuun sivistyslautakunnan määrittelemään lähikoulualueeseen. Ensimmäisen luokan laskennallinen maksimikoko on 25 oppilasta/luokka, joka yhdessä oppilasennusteen kanssa määrää myös kouluun perustettavien 1.-luokkien määrän. Kouluun perustettavien 1.-luokkien määrä ja lähikoulualueen oppilasmäärä määrittävät sen, kuinka paljon kouluun kaiken kaikkiaan mahtuu 1.-luokkalaisia ja mahtuuko sinne toissijaisia hakijoita. Koulukohtaiset tulevien 1.-luokkalaisten enimmäismäärät määritellään oppilasennusteen perusteella, joka laaditaan väestörekisterin mukaisen lähikoulualueen oppilasmäärän mukaan vähentämällä siitä kymmenen prosenttia. Tämä kymmenen prosentin arvioidaan aloittavan koulunsa muualla kuin lähikoulussa. 

Opetukseen otettavan ikäluokan koko on lokakuun 2022 tilanteen mukaan 719 oppilasta. Ennusteen mukainen 1.-luokkalaisten määrä on yleisopetuksen kouluissa 647 eli noin 72 oppilaan arvioidaan siirtyvän esimerkiksi erityiskouluihin, yksityisiin kouluihin tai saavan lykkäystä koulun aloitukseen. Kun nämä 1.-luokkalaiset sijoitetaan lähikouluihinsa, perustetaan 35 alkavaa 1.-luokkaa. Koska aloittavien luokkien määrään vaikuttavat sekä lähikoulualueen oppilaiden määrä että aloittavan ensimmäisen luokan maksimikoko lähes kaikkiin kouluihin mahtuu toissijaisia hakijoita. Pohjoisväylän kouluun ei mahdu toissijaisia hakijoita, koska sinne perustetaan vain neljä ensimmäistä luokkaa ja opetukseen resursoidaan paljon jakotunteja. Tämän lisäksi vähän tilaa toissijaisille hakijoille on ennusteen mukaan Väinölän, Kyläsaaren ja Cygnaeuksen kouluissa. Cygnaeuksen koulussa aloittaa yksi kaksi-/englanninkielisen opetuksen 1.-luokka, jonka maksimikoko on enintään 19 oppilasta opetuksen luonne ja oppilaiden erilaiset kielitaustat huomioiden.

Koulutulokkaiden oppilaaksiotto yleisopetuksen kouluihin lukuvuodelle 2023 - 2024 tehdään nojautuen lähikoulualueisiin ja liitteen 1 mukaan. Koulutulokkaan lähikoulua osoitettaessa oppilaaksiottoa koskevat päätökset tehdään niiden vuosiluokkien ajaksi, joita asianomaisessa koulussa opetetaan. Näitä lähikoulun määräytymiseen liittyviä menettelytapoja ei sovelleta otettaessa oppilaita oppimisen ja koulunkäynnin tuen alueellisiin pienryhmiin, erityiskouluihin tai kaksikieliseen opetukseen, joihin määritellään erikseen luokkien maksimikoko.

Rehtori voi poiketa liitteessä esitetyistä opetusryhmäjärjestelyistä suuntaamalla koulun käytössä olevan opetusresurssin pedagogisesti tarkoituksenmukaisella tavalla. Opetusyksikön päälliköllä on oikeus määritellä oppilaan lähikoulu muuksi kuin se koulupiirien mukaan olisi, mikäli se on opetusryhmien järkevän muodostamisen kannalta tarkoituksenmukaista. 

 

Liitteet / oheismateriaali:

Liite 1 Perusopetuksen 1. -luokkalaisten maksimioppilasmäärät ja luokkien määrät lukuvuonna 2023 - 2024 kouluittain

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää ensimmäisten luokkien koulukohtaiset oppilasmäärät sekä luokkien määrät liitteen 1 mukaisesti. Painavista syistä koulujen sisäänoton, luokkien määrän ja luokkakoon maksimioppilasmääristä voidaan poiketa opetusyksikön päällikön erillisellä päätöksellä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Alakoulut