Porin Palveluliikelaitoksen johtokunta, kokous 31.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Porin Palveluliikelaitos, käyttösuunnitelma ja hankesuunnitelma vuodelle 2023

PRIDno-2022-6261

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Erno Vaurio, talouspäällikkö, talousyksikkö, erno.vaurio@pori.fi

Perustelut

Konsernipalveluiden talous- ja hallintoyksikkö sekä HR-yksikkö ovat valmistelleet vuoden 2023 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet. Kaikkien toimialojen ja liikelaitosten tulee ehdottomasti noudattaa ohjeita. Kaupunginhallitus voi tarvittaessa antaa tilikauden aikana täydentävää ohjeistusta.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kilkku, vs. kaupunginjohtaja, lauri.kilkku@pori.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy vuoden 2023 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet liitteen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2024-2025 taloussuunnitelman 14.11.2022. Hyväksytyn talousarvion mukaisesti teknisen toimialan toimintatuotot ovat noin 24,2 miljoonaa euroa, valmistus omaan käyttöön erä noin 3,6 miljoonaa euroa ja toimintakulut noin 49,2 miljoonaa euroa. Teknisen toimialan osalta valtuustoon nähden sitova erä on toimintakulut. Talousarvion täytäntöönpano-ohjeiden mukaisesti toimialojen tulee tässä vaiheessa tarkistaa omat käyttö- ja hankesuunnitelmansa niin, että ne noudattavat kaupunginvaltuuston hyväksymää talousarviota.

Lautakunnan alkuperäisen talousarvioehdotuksen jälkeen teknisen toimialan talousarvioon on tehty seuraavat määrärahoihin vaikuttavat muutokset

Toimintatuotot:

o    Hyvinvointialueelle vuokrattavien tilojen tilavuokrien korotus +2,3 miljoonaa euroa.

o     Jätehuollon toimintatuottojen poisto noin -5 miljoonaa euroa.

o    Jäähallin ja sen piha-alueiden vuokratuottojen lisäys noin +0,3 miljoonaa euroa.

o    Jäähalliyhtiöltä laskutettavat erät noin +0,3 miljoonaa euroa.

Toimintakulut:

o    Jätehuollon toimintakulujen poisto noin -4 miljoonaa euroa

o    Jäähallin sähkö- ja kaukolämpökustannukset noin +0,3 miljoonaa euroa

o    Kiinteistöjen vastikekustannukset noin +0,5 miljoonaa euroa

o    Jäähallin pääomavastikkeen poisto noin -0,6 miljoonaa euroa

Työnantajan arvioidut sivukulut vuodelle 2023 eivät ole syksyn aikana muuttuneet olennaisesti, joten ne ovat käyttösuunnitelmavaiheessa samat kuin talousarvion syöttövaiheessa.

Toiminnallisina tavoitteina vahvistetaan toimialaan kytkeytyvät toimenpiteet ja mittarit, jotka on talousarviokirjassa esitetty kaupungin elinvoima ja hyvinvointi -osiossa tai toimialaan kytkeytyvän top10-prosessin kohdassa toiminnalliset tavoitteet.

Irtaimen investointien osalta hankesuunnitelma esitetään hankinnoittain sisältäen arvioidun hankinta-ajankohdan ja hankinnasta vastaavan tahon. Irtaimen investointimääräraha teknisellä toimialalla on 912 000 euroa vuonna 2023.

Lautakunnan tulee hyväksyä käyttösuunnitelmat, hankesuunnitelmat ja toiminalliset tavoitteet viimeistään tammikuun 2023 aikana.

Tilikauden aikana voi ilmetä tarvetta tehdä teknisen toimialan käyttösuunnitelmaan muutoksia tilien ja kustannuspaikkojen välillä. Tämän vuoksi esitetään, että teknisen toimialan toimialajohtaja voi tarvittaessa päättää näistä muutoksista.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää hyväksyä teknisen toimialan vuoden 2023 talousarvion käyttösuunnitelmat, hankesuunnitelman ja toiminnalliset tavoitteet sekä valtuuttaa toimialajohtajan tekemään tarvittaessa määrärahamuutokset kustannuspaikkojen ja tilien välillä tilikauden aikana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Ismo Lindfors, johtaja, ismo.lindfors@pori.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Porin kaupungin vuoden 2023 talousarvion sekä vuosien 2024-2025 taloussuunnitelman kokouksessaan 14.11.2022.

Johtokunta hyväksyi Porin Vesi, liikelaitoksen talousarvion kokouksessaan 20.12.2022.

Liitteenä oleva käyttösuunnitelma on tehty hyväksytyn talousarvion pohjalta annetun ohjeen 5.12.2022 mukaan.

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Ismo Lindfors, johtaja, ismo.lindfors@pori.fi

Johtokunta päättää hyväksyä Porin Vesi, liikelaitoksen talousarvion käyttötaloussuunnitelman vuodelle 2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Erno Vaurio, talouspäällikkö, talousyksikkö, erno.vaurio@pori.fi

Perustelut

 

Käyttösuunnitelma

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2023-2025 taloussuunnitelman kokouksessaan 14.11.2022. Käyttö- ja hankesuunnitelmien laadintaohjeen mukaisesti toimialojen, liikelaitosten ja muiden yksiköiden tulee tarkistaa omat käyttö- ja hankesuunnitelmansa niin, että ne noudattavat kaupunginvaltuuston hyväksymää talousarviota. Kunkin valtuustoon nähden sitovan erän tulee olla valtuuston hyväksymän talousarvion mukainen. Palveluliikelaitoksen osalta valtuuston nähden sitovat erät ovat korvaus peruspääomasta 389 996 € sekä nettoinvestoinnit 290 000 €. Lisäksi talousarvion loppusummaan vaikuttavien välisummien on oltava kaupunginvaltuuston vahvistaman talousarvion mukaiset. Palveluliikelaitoksella tällaisia ovat vuosikate 721 049 € ja poistot 387 000 €.

Ohjeen mukaan toimielinten on hyväksyttävä käyttösuunnitelmat, hankesuunnitelmat ja mahdolliset toiminnalliset tavoitteet viimeistään tammikuun 2023 aikana. Käyttösuunnitelmat tulee esittää tileittäin toimintayksikkötasolla. Liikelaitosten tulee esittää johtokunnalle koko taloussuunnitelmakausi mukaanlukien suunnitelmavuodet. Johtokunnan alkuperäisen talousarvioehdotuksen jälkeen Palveluliikelaitoksen talousarvioon on tehty muutoksia seuraavasti;

  • Uuden 2.1.2023 aloittavan päiväkodin myötä käyttösuunnitelmaan on lisätty ateria- ja puhtaustuloja sekä vastaavasti toiminnasta aiheutuvia menoja.
  • Käyttösuunnitelmaan on lisätty kuluja pesulapalveluiden kasvaneiden kustannusten myötä.
  • Suunnitteluvuosille 2024 ja 2025 tallentamatta jääneet sisäiset puhtaustuotot on korjattu suunnitteluvuosille puhtauden myyntituottoihin.

 

Hankesuunnitelma

Käyttö- ja hankesuunnitelmien laadintaohjeen mukaan hankesuunnitelmat esitetään mahdollisimman tarkasti, mutta kuitenkin sillä tasolla kuin se on kunkin projektin tai hyödykkeen hankinnan osalta tarkoituksenmukaista. Hankesuunnitelma esitetään talous- ja hallintoyksikön laatimaa lomakepohjaa hyödyntäen. Investointimäärärahoja tullaan tarvittaessa siirtämään käyttötalouden puolelle hallinto- ja talousjohtajan päätöksellä.​​​

Ehdotus

Esittelijä

  • Jani Sundell, vs. johtaja, jani.sundell@pori.fi

Johtokunta päättää hyväksyä Palveluliikelaitoksen vuoden 2023 talousarvion käyttösuunnitelman ja hankesuunnitelman.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.