Tarkastuslautakunta, kokous 4.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Tilintarkastuskertomus ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2022

PRIDno-2023-1572

Valmistelija

  • Niko Poskiparta, tarkastusjohtaja, niko.poskiparta@pori.fi

Perustelut

Kuntalain 113 §:n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Kunnanhallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi. Valtuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä. Tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus. Tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot kunnan tuloksesta, taloudellisesta asemasta, rahoituksesta sekä toiminnasta. Tätä varten tarpeelliset lisätiedot on ilmoitettava liitetiedoissa. Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Kaupunginhallitus käsitteli vuoden 2022 tilinpäätöstä kokouksessaan 31.3.2023 pykälässä 162.  

Kaupunginhallitus esittää tilikauden −7 837 812,78 euron tuloksen käsittelystä seuraavaa:

1)    Tuloutetaan Porin Veden poistoeroja suunnitelman mukaan 33 333,36 euroa.

2)    Tuloutetaan perintörahaston käyttö 38 551,89 euroa.

3)    Rahastoidaan antolainojen korkoja asuntorahastoon −1 690,12 euroa.

4)    Rahastoidaan saatuja perintöjä perintörahastoon −122 723,45 euroa.

5)    Rahastoidaan maksettuja vakuutusmaksuja vahinkorahastoon −63 685,00 euroa.

6)    Siirretään tilikauden alijäämä 7 954 026,10 euroa oman pääoman yli-/alijäämätilille.​​​

Kaupunginhallitus päätti antaa talous- ja hallintojohtajalle valtuuden tehdä tilinpäätökseen teknisiä korjauksia allekirjoituksen jälkeen, mikäli tilintarkastuksen yhteydessä niihin tulee tarvetta.

Kaupunginhallituksen edellä mainittu päätös sekä vuoden 2022 tilinpäätösaineisto on jaettu tarkastuslautakunnalle aiemmin 18.4.2023 pidetyn kokouksen yhteydessä.

Kuntalain 125 §:n mukaan tilintarkastajan on annettava valtuustolle kultakin tilikaudelta kertomus, jossa esitetään tarkastuksen tulokset. Kertomuksessa on myös esitettävä, onko tilinpäätös hyväksyttävä ja voidaanko toimielimen jäsenelle ja asianomaisen toimielimen tehtäväalueen johtavalle viranhaltijalle (tilivelvollinen) myöntää vastuuvapaus. Jos tilintarkastaja havaitsee, että kunnan hallintoa ja taloutta on hoidettu vastoin lakia tai valtuuston päätöksiä eikä virhe tai aiheutunut vahinko ole vähäinen, tilintarkastuskertomuksessa on tehtävä asiasta tilivelvolliseen kohdistuva muistutus. Muistutusta ei voida kohdistaa valtuustoon. Tarkastuslautakunnan on hankittava tilintarkastuskertomuksessa tehdystä muistutuksesta asianomaisen selitys sekä kunnanhallituksen lausunto. Valtuusto päättää toimenpiteistä, joihin tarkastuslautakunnan valmistelu, tilintarkastuskertomus ja siinä tehty muistutus antavat aihetta. Hyväksyessään tilinpäätöksen valtuusto päättää vastuuvapaudesta tilivelvollisille.

Kuntalain 121 § edellyttää, että jos kunnan taseessa on kattamatonta alijäämää, tarkastuslautakunnan on arvioitava talouden tasapainotuksen toteutumista tilikauden sekä voimassa olevan taloussuunnitelman ja toimenpideohjelman riittävyyttä.

Vastuunalaisen tilintarkastaja JHT, HT Minna Ainasvuorelta saadun ennakkotiedon mukaan tilintarkastaja tullee tilintarkastuskertomuksessaan esittämään tilinpäätöksen hyväksymistä ja vastuuvapauden myöntämistä tilivelvollisille tarkastamaltaan tilikaudelta 1.1.2022–31.12.2022. Vuoden 2022 tilintarkastuskertomus tuodaan tarkastuslautakunnan 4.5.2023 kokoukseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Niko Poskiparta, tarkastusjohtaja, niko.poskiparta@pori.fi

Tarkastuslautakunta päättää:

  • merkitä tilintarkastuskertomuksen vuodelta 2022 tiedoksi ja liittää sen pöytäkirjaan
  • todeta, että tilintarkastaja on vuotta 2022 koskevassa tilintarkastuskertomuksessaan esittänyt tilinpäätöksen hyväksymistä ja vastuuvapauden myöntämistä tilivelvollisille tarkastamaltaan tilikaudelta
  • saattaa tilintarkastuskertomuksen tiedoksi valtuustolle
  • esittää kaupunginvaltuustolle, että vuoden 2022 tilinpäätös hyväksytään ja kunnan hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille myönnetään vastuuvapaus tilikaudelta 1.1.2022–31.12.2022

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.