Valmistelija
Heidi Suominen, heidi.suominen@pori.fi
Perustelut
Porin perusturva on pyytänyt sivistyslautakunnalta, tekniseltä lautakunnalta sekä elinvoima- ja ympäristölautakunnalta lausuntoa iäkkäiden palvelun suunnitelmasta.
Iäkkäiden palvelukokonaisuuden tavoitteena on varmistaa Vanhuspalvelulain ja Iäkkäiden palvelujen Laatusuosituksen (2020) toteutuminen. Iäkkäiden integroitu palvelukokonaisuus korostaa iäkkään kotona pärjäämisen tukemista sujuvilla asiakasprosesseilla ja katkeamattomilla palveluketjuilla aina ennaltaehkäisevistä palveluista erikoissairaanhoitoon saakka ja sieltä takaisin kotiin tai kuntoutukseen.
Valtakunnallisesti tavoitellaan iäkkäiden palvelurakenteen kevenemistä. Tavoitteena on, että kotiin vietävien palveluiden määrää, sisältöä ja laatua tulee lisätä ja kehittää. Palvelujen kehittäminen ja muutos vaativat myös systemaattista ammatillista toimintaa ja vahvaa osaamisen johtamista.
Tavoitteen saavuttaminen edellyttää iäkkäiden palveluiden painopisteen siirtämistä hoidosta ja hoivasta sairauksien ennaltaehkäisyyn, toimintakyvyn ylläpitämiseen, yksinäisyyden tunnistamiseen sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Kunta vastaa iäkkäille ihmisille tuotettavien palvelujen järjestämisestä, vaikka niitä tuotetaan useassa eri organisaatiossa ja yksikössä Porin yhteistoiminta-alueella. Iäkkäiden palvelut pyrkivät edistämään toimijoiden välistä yhteistyötä sekä kehittämistä asiakaslähtöisten palvelujen suunnitteluun. Iäkkäiden palveluiden tehtävä on myös valvoa omien ja ostamiensa palveluiden laatua.
Tavoitteena on turvata iäkkäille ihmisille
- Terve ja toimintakykyinen ikääntyminen, jolloin varhaisen palvelutarpeen tunnistamisen ja ennaltaehkäisyn keinoin varmistetaan oikea-aikaiset palvelut
- Helppo yhteydenotto avuntarpeen ilmetessä, jolloin asiakas- ja palveluohjauksen keinoin suunnitellaan iäkkään toimintakykyä tukevat palvelut
- Kotona pärjääminen, jolloin mm. monipuolisten asumisen mahdollisuuksien, kuntoutuksen, kotihoidon, omais- ja perhehoidon sekä erilaisten tukipalvelujen keinoin varmistetaan iäkkään selviytyminen arjessa
- Laadukkaat palvelut, jolloin palveluntuottajasta riippumatta palvelujen sisällöissä toteutuvat yhdenmukaisesti mm. toimintakykyä tukevat periaatteet, digitaaliset ratkaisut kiinteänä osana palvelua
- Oma aktiivisuus, jolloin palvelujen piirissä ollessaan iäkäs henkilö ja tarvittaessa omainen osallistuu palvelujen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.
Lisäksi on tärkeää, että jatkossa huomioidaan myös seuraavat asiat, joka vaikuttavat iäkkäiden ihmisten elämään. Kaavoituksella ja yhdyskuntarakenteella on tärkeä merkitys, miten palvelut sijoitetaan. Toimivat liikenneyhteydet, ympäristön esteettömyys ja monikäyttöisyys tulee huomioida sekä vapaa-ajan palvelujen sekä kulttuurin tarjonnan ja liikuntatilojen soveltuvuus ikäihmiselle. Yhteisöllisyyden ja osallisuuden vahvistaminen on tärkeää ennaltaehkäisevää toimintaa.
Ehdotus
Esittelijä
Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi
Elinvoima- ja ympäristölautakunta päättää antaa Porin yhteistoiminta-alueen iäkkäiden palveluiden suunnitelmasta vuoteen 2025 seuraavan lausunnon:
Porin yhteistoiminta-alueen iäkkäiden palveluiden suunnitelmassa vuoteen 2025 todetaan, että kaavoituksella ja yhdyskuntarakenteella on tärkeä merkitys, miten palvelut sijoitetaan. Toimivat liikenneyhteydet, ympäristön esteettömyys ja monikäyttöisyys tulee huomioida sekä vapaa-ajan palvelujen että kulttuurin tarjonnan ja liikuntatilojen soveltuvuus ikäihmiselle. Yhteisöllisyyden ja osallisuuden vahvistaminen on tärkeää ennaltaehkäisevää toimintaa.
Iäkkäiden asumispalveluiden sekä niihin liittyvien muiden palvelujen sijoittamisella kaupunkirakenteessa on monia näkökantoja, jotka kaikki olisi syytä ottaa huomioon onnistuneen kokonaisuuden luomiseksi. Iäkkäät asukkaat voidaan jakaa ikänsä, kuntonsa, toimintakykynsä ja toiveidensa mukaan hyvin erilaisiin ryhmiin.
Kaupunkisuunnittelu totesi, että olisi tarpeellista käydä tiiviimpää keskustelua eri osapuolien kanssa siitä, miten iäkkäiden henkilöiden palvelut ja asuminen tulisi sijoittaa kaupunkirakenteessa. Nykytilanteessa, varsinkin yksityisten toimijoiden kohdalla, palveluasumisen sijoittuminen on ollut hyvin sattumanvaraista eri puolille kaupunkia. Yksikkökokojen ollessa pieniä resursseja ei yleensä ole lähiliikuntapalvelujen ja korkeatasoisen esteettömän lähiympäristön toteuttamiselle. Tällöin palvelujen saavuttaminen hajautuu ja on vaikeaa saavuttaa liikenteellisesti. Pitkäjännitteisellä maankäytöllisellä suunnittelulla on mahdollisuus luoda kokonaisuuksia, missä korkeatasoinen esteetön ympäristö lähivirkistysalueineen ja palveluineen voidaan toteuttaa ikäihmisille suunnattuna.
Palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen ovat asumisen vaihtoehtoja silloin, kun iäkäs henkilö ei selviä omassa kodissaan sinne tuotavan avun turvin. Tällöin sijoittuminen kaupunkirakenteessa on mietittävä siltä kannalta, miten palvelut käytännöllisesti ja edullisesti saadaan tuotettua.
Toisaalta toimintojen sekoittuminen kaupunkirakenteessa on rikkaus eri asukas- ja ikäryhmille. Iäkkäidenkin henkilöiden tarpeet ja toiveet voivat olla asuinympäristön suhteen hyvin erilaisia, joka tulisi myös huomioida sijoittumistapauksissa.
ICT-yksikkö kiinnitti huomiota kappaleessa 12 mainittujen tietojärjestelmien lisäksi digitaalisten hoivaratkaisujen kehittämiseen ja hankintaan osana jatkuvaa palvelutarpeen arviointia ja kotona pärjäämisen tukea. Erilaisten bioantureiden, esimerkiksi asuntojen anturoinnin kotihoidon tueksi, ja IoT-ratkaisujen avulla voidaan parantaa kotona asuvien turvaa ja akuuttien tilanteiden tunnistamista. Digitaalisten palveluiden suunnittelussa on edelleenkin kiinnitettävä erityistä huomiota käyttäjäryhmän erityistarpeisiin ja investoitava aidosti käyttäjille sopiviin palveluratkaisuihin.
Joukkoliikenne-toimintayksikkö kommentoi, että avoin joukkoliikenne tukee ikääntyvien omatoimista asumista tarjoamalla ympärivuotisia liikkumispalveluja asiointia varten kantakaupungissa ja seudullisilla tiiviin asutuksen reiteillä. Matkaketjujen toimivuudessa on haasteita, koska kävelymatkat pysäkeille saattavat olla paikoin pitkiä ja harvat vuorovälit aiheuttavat odottelua. Paikallisliikenteessä käytetään esteetöntä kalustoa, mutta pysäkkien helppokulkuisuutta ja odotustiloja pitäisi parantaa kaikkia matkustajia varten.
Pöytäkirja tämän asian osalta päätetään tarkastaa välittömästi kokouksessa.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Pöytäkirja tämän asian osalta päätettiin tarkastaa välittömästi kokouksessa.