Valmistelija
Ismo Ahonen, kaupunginpuutarhuri, ismo.ahonen@pori.fi
Perustelut
Vihreiden valtuustoryhmän aloitteessa (Pori 2320/2018) esitetään, että "Pori luopuu avohakkuista ja muista voimaperäisistä metsätaloustoimista siirtyen metsien jatkuvan kasvatuksen menetelmään. Näin lisätään virkistyskäytön mahdollisuutta, luonnon monimuotoisuutta, vesistöjen kuntoa ja ilmastovastuullista toimintaa".
TEK / Infran kunnossapidon lausunto:
TEK / Infran kunnossapidon vastuulla on Porin kaupungin omistamia talousmetsiä noin 4600 hehtaaria ja sekä 1400 hehtaaria asuinalueiden lähimetsiä eli taajamametsiä. Kaupungin omistamia metsiä hoidetaan jo tällä hetkellä sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla alueittain painotusta muuttaen. Porin kaupungin talousmetsät ovat PEFC sertifioituja. Jatkuvan kasvatuksen menetelmä on käytössä valtaosassa metsiä ja niiden hoidossa huomioidaan tiedossa olevat luonnon monimuotoisuuden kohteet.
Kaupungin metsistä on vuosittain korjattu puuta keskimäärin noin 25 000 kuutiometriä, joiden myynnistä kaupunki on saanut tuloja noin 0,6 - 0,8 miljoonaa euroa.
Uudistushakkuiden (avohakkuut) määrää laskettaessa on otettu huomioon metsätaloudelliset uudistushakkuut. Maankäytön muutoksesta johtuvat avohakkuut kuten tonttien tielinjojen yms. poistoa ei ole laskettu uudistushakkuiden pinta-aloihin. Metsien uudistushakkuita on vuosien 2015 - 2019 aikana tehty yhteensä noin 70 hehtaaria, joten vuosittain on uudistettu keskimäärin 14 hehtaaria joka on noin 0,25 prosenttia / vuosi kaupungin metsien kokonaispinta-alasta. Lukua voidaan pitää varsin maltillisena.
Taajamametsissä on perinteellisesti käytetty metsien jatkuvaa kasvatusta. Avohakkuu tulee mahdollisuutena myös näissä säilyttää, jotta esimerkiksi asutuksen välittömässä läheisyydessä vaarallisiksi todetut voidaan tarvittaessa poistaa.
Talousmetsissä metsänhoidon muotoina ovat jatkuva kasvatus ja uudistushakkuu. Uudistushakkuu ei ole kaupungin talousmetsien hoidossa ensisijainen tavoite.
Uudistushakkuista luopuminen ei kuitenkaan ole järkevää, seuraavassa esimerkkejä:
- Jos jatkuvan kasvatuksen edellytyksenä olevaan luontaiseen uudistumiseen ei ole riittäviä edellytyksiä.
- Maassa on paljon juurikääpää, jolloin puulajin vaihto on ainoa keino, jolla saadaan kasvatettua terve puusto.
- Tuholaisista, taudeista ja vesiolosuhteista johtuva puiden joukkokuolema.
- Alueet, joissa jatkuvasta kasvatuksesta johtuvat useat korjuukerrat aheuttavat enemmän kuin hyväksyttävän määrän juuristovaurioita tai maastovaurioita.
- Joissakin kohteissa taloudellinen perustelu niin kauan, kuin metsiin kohdistuu tulostavoitteita.
Porin metsien hoidon tavoitteissa luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen sekä monipuolisten virkistysmetsien tarjoaminen.l Lisäksi tavoitteena on metsien toimiminen maanvaihdon välineenä, kaavoitettavan maan reservinä, maankäytön muutosalueena, maisemakuvan säilyttäjänä ja suoja-alueena toimiminen. Kaupungin metsien hoitoa painotetaan eri alueilla niin, että sosiaaliset, ekologiset ja taloudelliset arvot otetaan huomioon tapauskohtaisesti.
Esimerkkejä Porin kaupungin metsien käytön suunnittelusta:
Tammen tilalle (1 640 ha) laadittiin vuonna 2019 "Tammen tilan metsienhoito-ohjelma 2019-2069 " joka käsiteltiin teknisessä lautakunnassa. Lautakunta valitsi toimintalinjaksi Retkeily- ja virkistyskäytön linjauksen. Jatkossa nykyisen Tammen tilan hoitotoimenpiteet ja 2023 valmistuva metsäsuunnitelma tehdään painottaen em. hoito-ohjelman linjausta. Vuonna 2020 on aloitettu Porin kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluvan Porin metsän (340 ha) monitavoitteisen metsänhoitosuunnitelman päivitys. Näiden molempien suunnitelmien valmisteluihin sisältyy /sisältyi alueen toimijoiden kuuleminen.
Ehdotus
Esittelijä
Marko Kilpeläinen, toimialajohtaja, tekninen toimiala, marko.kilpelainen@pori.fi
Tekninen lautakunta päättää, että kaupungin metsien hoidossa noudatetaan edelleen Infran kunnossapidon edellä esittämää metsien hoitolinjausta ja saattaa edellä esitetyn selvityksen kaupungin metsien hoidosta tiedoksi kaupunginhallitukselle.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.
Kokouskäsittely
Keskustelun kuluessa Minna Haavisto ehdotti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi.
Keskustelun jälkeen puheenjohtaja totesi, ettei Haaviston ehdotusta oltu kannatettu, joten päätösehdotus oli hyväksytty.