Valmistelija
Heli Välimaa, ympäristösuunnittelija, heli.valimaa@pori.fi
Perustelut
Asian esittely ja aiempi käsittely on luettavissa asian historiatiedoissa.
Tärkeimpiä toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja ilmaston lämpenemisen rajaamiseksi 1,5 asteeseen ovat nykyistä nopeammat toimet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi, suunnitelmat fossiilisista polttoaineista luopumisesta, kiertotalouden vauhdittaminen sekä luonnon monimuotoisuuden suojelu ja kehitysmaiden ilmastotoimien tukeminen. Pori on lähtenyt viime vuosina mukaan moneen hankkeeseen ja verkostoon, joissa tavoitteena on ilmastonmuutoksen hillintä ja päästöjen vähentäminen.
Käynnissä olevia ilmastonmuutoksen hillintään ja päästöjen vähentämiseen liittyviä hankkeita
Kohti hiilineutraalia kuntaa/HINKU –hanke (Porin kaupunginvaltuuston päätös 23.5.2016)
Hankkeen tavoitteena on kasvihuonekaasujen 80 prosentin päästövähennys vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Päästöjä on sitouduttu vähentämään erityisesti parantamalla energiatehokkuutta ja lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä. Omien toimintojen lisäksi kaupunki voi vaikuttaa päätöksenteollaan muun muassa maankäytön, energiantuotannon ja liikenteen päästöihin Porin alueella. Hankkeessa tehdään myös yhteistyötä elinkeinoelämän ja asukkaiden kanssa. Tavoitteena on päästövähennysten ohella vahvistaa paikallista hyvinvointia esimerkiksi kustannussäästöjen, energiaomavaraisuuden ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien kautta.
CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta –hanke (osatoteuttajana lisäksi elinkeinoyhtiö Prizztech Oy)
Vuonna 2016 alkanut hanke keskittyy kiertotalouden käytännön toimenpiteiden edistämiseen ja jätteiden vähentämiseen. Osahankkeilla viedään eteenpäin Porin seudulla resurssitehokasta rakentamista ja asumista pilottikohteissa (muun muassa Pohjois-Porin monitoimitalo), tuetaan resurssiviisaita julkisia vihreitä hankintoja ja kehitetään Peittoon kierrätyspuistoa. Asukkaille tarjotaan kestävään elämäntapaan liittyviä tapahtumia ja luentoja. Porin aluetta palvelemaan perustetaan kiertotalouteen perehtynyt osaamis-, asiantuntija- ja neuvontaverkosto.
CIRCWASTE-hanke on tukenut kaupungin hankintapalveluja resurssiviisaisiin julkisiin hankintoihin vuodesta 2017 lähtien. Paraikaa hankintapalveluille luodaan resurssiviisautta edistävää hankintatyökalua, jotta kiertotalouden periaatteet saadaan entistä paremmin mukaan julkisiin hankintoihin. Vastuullisten kehitysmaahankintojen edistämiseen kaupunki on sitoutunut jo vuonna 2008 hakiessaan Reilun kaupan kaupungin arvonimeä. Esimerkiksi Reilu kauppa -sertifioitua kahvia ja teetä tarjotessaan, kaupunki tukee kehittyvien maiden ilmasto- ja luontotoimia.
CIRCWASTE-hankkeessa on myös luotu opettajille ja varhaiskasvattajille sähköinen oppimisympäristö Ympäristöpolkuun (www.pori.fi/intopolku/ymparistopolku) lasten ja nuorten ilmastonmuutokseen, resurssiviisauteen ja kestävään elämäntapaan liittyvien kysymysten käsittelyä helpottamaan. Lasten ja nuorten ilmastohädästä/-ahdistuksesta on ollut jonkin verran signaaleja näkyvissä Porissa. Koulumaailman ulkopuolelle huoli ja hämmennys on ilmennyt muun muassa syksyn 2019 Pallon puolesta –näyttelyssä ja marssilla, helmikuun 2020 alussa järjestetyn koululaisten kyselytunnin kysymyksissä sekä koulujen sanomalehtiviikon kirjoituksissa Satakunnan Kansassa.
ILSA – Ilmastoviisas Satakunta –hanke
Hankkeessa aktivoidaan Satakunnan alueella toimintaa ja toimenpiteitä, jotka vähentävät päästöjä. Toiminta keskittyy päästökaupan ulkopuolisten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen erityisesti kunnissa, kuntalaisten keskuudessa, asunto-osakeyhtiöissä, yrityskentässä ja kiinteistöjen ylläpidossa, yhteistyössä alueen oppilaitosten, energiayhtiöiden, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Hankkeen toiminta keskittyy ilmasto-ohjelmien ja Hinku-toiminnan aktivoimiseen ja käytännön toteutukseen muun muassa energiatehokkuussopimuksen toteutuksen kautta. Hanke tarjoaa myös puolueetonta ilmastoneuvontaa esimerkiksi asunto-osakeyhtiöille ja pk-yrityksille.
Kestävän kehityksen tavoitteenasetanta ja mittaaminen kunnissa –hanke
Ympäristöministeriön koordinoima, loppuvuodesta 2019 alkanut hanke tukee kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisen seurantaa ja antaa konkreettista tukea tiedolla johtamiseen, viestintään ja kestävän kehityksen sisällyttämiseen osaksi Porin kaupunkistrategiaa.
Climate Leadership Coalition -verkosto
Verkostossa on mukana yrityksiä, tutkimusorganisaatioita ja kaupunkeja, jotka pyrkivät olemaan oman alansa johtajien joukossa ilmastotavoitteiden suhteen. Verkosto pyrkii saamaan aikaan myönteisiä ilmastovaikutuksia sekä edistämään siihen liittyvää liiketoimintaa.
Covenant of Mayors for Climate and Energy –verkosto
Verkosto on Euroopan komission ilmasto- ja energiasitoumus paikallistason toimijoille. Sitoumuksen tarkoituksena on korostaa kaupunkien mahdollisuuksia hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä, sillä kaupungit tuottavat 80 % kaikista Euroopan kasvihuonepäästöistä. Kaupungit laativat Kestävän energiankäytön toimenpideohjelman (Sustainable Energy Action Plan, SEAP), jossa esitetään keinot päästövähennystavoitteen saavuttamiseksi sekä päästöinventaario kaupungin lähtötilanteesta. Toimenpideohjelmassa on määritelty muun muassa kunkin toimenpiteen toteutuksen aikataulu, vastuutaho, vaikutus hiilidioksidipäästöihin sekä toimenpiteen arvioidut toteutuskustannukset ja resurssitarve.
Toteutettuja konkreettisia ilmastotoimia
- Uusiutuvan dieselin käyttö Porin Linjojen busseissa
- Katuvalojen vaihtamisia LED-valoihin
- Kiinteistöihin aurinkosähköjärjestelmiä; viimeisimpänä on valmistunut Porin Veden Lukkarisannan varavesilaitoksen aurinkopaneelihanke
- Peittoon kierrätyspuiston infran kehittäminen. Mahdollistaa teollisuuden ja rakentamisen sivutuotteiden laajamittaisen varastoinnin ja käsittelyn ja siten voi sekä vähentää sivuvirtojen päätymistä kaatopaikoille että neitseellisten materiaalien käyttötarvetta
- Porin Palveluliikelaitoksen toimenpiteet ruokahävikin vähentämiseksi sivistyksen ja perusturvan toimialoilla. Ylijäämäruokaa on hyödynnetty tehokkaasti ruoka-apujakelun avulla.
Ehdotus
Esittelijä
Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi
Lautakunta antaa valtuustoaloitteesta seuraavan lausunnon:
Ilmastohätätilan julistuksesta päätetään hallintotason päättävässä elimessä - kuntien tapauksessa valtuustossa tai hallituksessa. Julistuksen sisältö, muoto ja tyyli ovat vapaita. Valtuustoaloitteessa todetaan, että ilmastohätätilan ”julistus on nimensä mukaisesti symbolinen teko, joka ei välttämättä johda välittömiin toimiin. Se kuitenkin kiinnittää huomiota ilmastokriisin vakavuuteen ja herättää keskustelua siitä. Parhaassa tapauksessa julistus tukee käytännön toimia kohti päästöneutraaliutta”.
Ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunta pitää ensiarvoisen tärkeänä, että kaupungin luottamushenkilöt, nykyinen toimialaorganisaatio ja liikelaitokset sekä syksyllä 2020 aloittava uusi kaupunkiorganisaatio kokonaisuudessaan sitoutuvat vahvasti ja näkyvästi käytännön ilmastotekoihin. Ilmastonmuutoksen hillinnän/hillitsemättömyyden vaikutukset koskettavat koko kaupunkiorganisaatiota ja kaikkia kaupunkilaisia, niin kaupungin työtekijöitä, luottamushenkilöitä, asukkaita ja yrittäjiä kuin vapaa-ajan asukkaita.
Tällä hetkellä kaupunki toteuttaa monia hankkeita ja on mukana useissa verkostoissa, joissa tavoitteena on ilmastonmuutoksen hillintä ja päästöjen vähentäminen. llmastotoimien edistämiseltä puuttuu kuitenkin kokonaisvaltainen suunnitelmallisuus. Tulosten ja vaikutusten arviointi helpottuu, kun toimenpiteiden hyväksyntä, etenemisen seuranta, ennakointi ja uusien toimenpiteiden edistäminen tapahtuvat koordinoidusti.
Ympäristö- ja lupapalveluiden lautakunta peräänkuuluttaa ilmastotyöhön suunnitelmallisuuden lisäksi vahvaa, uskottavaa ja näkyvää sitoutumista. Työn tulee olla kaikkia toimialoja läpileikkaavaa ja sekä tavoitteiltaan että toimenpiteiltään kunnianhimoista. Ilmastohätätilan julistamisen sijaan lautakunta esittää, että ilmastonmuutoksen hillintä ja päästöjen vähentäminen sisällytetään jatkossa kaupunkistrategiaan koko kaupunkia sitovaksi toimintatavaksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.