Valmistelija
Mikko Nurminen, rakennusvalvontayksikön päällikkö, mikko.nurminen@pori.fi
Risto Reipas, kaupunkisuunnittelupäällikkö, risto.reipas@pori.fi
Perustelut
Kaupunginhallitus päätti 23.11.2020 asettaa vaiheasemakaavan muutosehdotuksen 609 1732 (päiv. 2.11.2020) nähtäville 3.12.2020 - 6.1.2021 ja pyytää lausunnot, jotka saatiin Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, Satakuntaliitolta, Satakunnan Museolta, Pelastuslaitokselta sekä Porin kaupungin Tekniseltä lautakunnalta ja Elinvoima- ja ympäristölautakunnalta. Vaiheasemakaavan muutosehdotuksesta jätettiin kaksi muistutusta.
ELY-keskuksen lausunnossa todetaan, että vaikka luonnosvaiheen jälkeen kaavaehdotuksen esitystekniikkaa on kehitetty, yleisiä määräyksiä on lisätty ja hankkeen havainnollistamista on lisätty, rakentaminen näyttää havainnemateriaalin perusteella ulottuvan rakennusalan ulkopuolelle, eikä määrättyä tulvakorkeutta näytä olevan huomioidun. ELY-keskuksen pitää valitettavana, että perusratkaisu on ennallaan, eikä viranomaisten lausunnoissa ja neuvotteluissa esittämiä keskeisiä seikkoja ole otettu huomioon jatkokäsittelyssä.
ELY-keskus toistaa luonnosvaiheessa esittämänsä näkemyksen siitä, ettei kaavahanke aiheuttaessaan merkittäviä muutoksia valtakunnallisesti merkittävään kulttuuriympäristöön sovellu vaiheasemakaavalla käsiteltäväksi. Lisäksi esitetty käyttötarkoitus, kylpylähotelli ja kongressikeskus, ei vastaa kaavaan voimaan jäävää käyttötarkoitusmerkintää ”erityistoimintojen korttelialue E-15”. Muutos edellyttää käsittelyä normaalina asemakaavanmuutoksena. Yleiskaavasta poikkeamista ei ole hankkeen osalta vielä riittävästi perusteltu.
ELY-keskus pitää hanketta kulttuuriympäristön ja maiseman kannalta huomattavan massiivisena eikä näe perusteltuna kaavaehdotuksen mukaista 3,5 metrin suuruista korkeusaseman korottamista ja rakennusoikeuden lähes kaksinkertaistumista. Tulvanvaaran huomiointi nostaa rakentamiskorkeutta ja lisää osaltaan rakennuksen maisemavaikutuksia. Kaavaan on lisätty yleismääräyksiä, jotka ovat ristiriidassa ympäristössään hallitsevan suureksi muodostuvan rakennusoikeuden ja rakennuksen korkeuden kanssa. Mittakaavallista virhettä asemakaavassa ei ole mahdollista korjata enää toteutussuunnitteluvaiheessa. Havainnekuvat osoittavat rakennusmassan olevan liian massiivinen.
ELY-keskus pitää kaava-aluetta liian suppeana kaavahankkeen toimintojen aiheuttaessa muutostarpeita myös ympäröivään asemakaavaan mm. pysäköinnin ja mahdollisen venelaiturin osalta. ELY-keskus pitää tarpeellisena kaava-alueen laajentamista käsittämään esimerkiksi voimassa olevan asemakaavan alueen sekä pysäköintialueet. Tällöin kaavanmuutoksella voitaisiin tarkastella alueelle (mm. poikkeusluvalla) suunniteltuja hankkeita ja niiden vaikutuksia sekä soveltuvuutta alueelle kokonaisuutena ja lisäksi varmistettaisiin myös riittävä osallisten kuuleminen kaikkien alueelle suunnitteilla olevien hankkeiden osalta.
ELY-keskus toteaa näkemyksenään vielä, että kaavahankkeessa keskeistä tulee olla valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden huomioon ottaminen. Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden mukaan mm. valtakunnallisesti arvokkaiden kulttuuriympäristöjen ja luonnonperinnön arvot turvataan. Kaavaratkaisun ei voida katsoa toteuttavan tätä tavoitetta.
ELY-keskus ei puolla lausunnolla olevan kaavaehdotuksen hyväksymistä.
Vastineena ELY-keskuksen lausuntoon todetaan, että valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet on valtioneuvosto hyväksynyt 30.11.2000, tarkistanut 13.11.2008 ja korvannut 14.12.2017. Valtakunnallisten alueidenkäytön ratkaisuilla on tarkoitus tukea siirtymistä vähähiiliseen yhteiskuntaan, edistää luonnon monimuotoisuutta ja kestävää käyttöä, luoda mahdollisuuksia elinkeinojen uudistumiselle sekä kaupungistumisen haasteille. Tavoitteina ovat toimivat yhdyskunnat ja kestävä liikkuminen, tehokas liikennejärjestelmä, terveellinen ja turvallinen elinympäristö, elinvoimainen luonto- ja kulttuuriympäristö sekä luonnonvarat ja uusiutumiskykyinen energiahuolto.
Porin kansallinen kaupunkipuisto on perustettu 6.5.2002 (Ympäristöministeriö 3/5541/2001) ja hoito- ja käyttösuunnitelma hyväksytty 5.11.2008 (Ympäristöministeriö 1/5542/2008). Porin kansallisen kaupunkipuistossa on kolme aluekokonaisuutta, jonka Luotojen alueen aluekokonaisuuden päätavoitteisiin kuuluvat muun muassa (9.) Virkistyskäyttömahdollisuuksien turvaaminen ja kehittäminen, (10.) Suurtapahtumien kehittymisen mahdollistaminen, ja (11.) Palvelutarjonnan monipuolistaminen. Hoito- ja käyttösuunnitelmassa on todettu, että suurtapahtumien järjestäminen edellyttää liikennejärjestelyjen parantamista ja tehokkaan huollon ja kunnossapidon järjestämistä, ja että luotojen alueelle Kirjurinluodontien varteen on asemakaavassa varattu paikoitusalueita, jotka toteutetaan lähivuosina.
Kirjurinluodon pitkään jatkunut tapahtumallisuuden ja palvelujen kehittäminen on huomioitu kansallisen kaupunkipuiston päätavoitteissa ja hoito- ja käyttösuunnitelmassa sekä kaikissa maankäytön suunnitelmissa. Vaiheasemakaavan muutoksessa kaava-alueen käyttötarkoitus ei muutu lainvoimaisesta ja Porin kansallisen kaupunkipuiston ja hoito- ja käyttösuunnitelman tavoitteiden mukaisesta asemakaavasta. Vaiheasemakaavan muutoksen mahdollistama toimintojen lisääntyminen tukee Porin kansallisen kaupunkipuiston tapahtumallisuuden ja palvelujen alueen Kirjurinluodon kehittymistä, eikä rakentamisella ole merkittäviä vaikutuksia Kirjurinluodon maisemaan tai uhkaa kansallisen kaupunkipuiston arvoja. Kirjurinluoto on maaperää myöden rakennettua ympäristöä, eikä kaavahanke uhkaa luonnonympäristöä. Ympäristöministeriön hyväksymän Porin kansallisen kaupunkipuiston tavoitteiden mukaisen kaavaratkaisun ei voi nähdä olevan valtakunnallisten alueidenkäyttötarkoitusten vastainen.
Nykyinen voimassa oleva asemakaava vastaa vaiheasemakaavan muutoksen aluemerkintöjä ja on saanut lainvoiman nykyisen yleiskaavan pohjalta. Vaiheasemakaavan muutoksen ei voi nähdä olevan yleiskaavan vastainen. Näkemyksiin kaavahankkeen vaikutusten määrästä ja merkityksestä sekä kaavaprosessin oikeellisuudesta on vastattu aiemmassa vaiheessa.
Kaava-alue on rajattu koskemaan ainoastaan erityistoimintojen tonttia. Vaiheasemakaavan muutoksesta aiheutuvat vaikutukset, joita ei tontilla ole mahdollista kokonaisuudessaan ratkaista, liittyvät liikenteeseen, pysäköintiin ja yleisiin virkistystoimintoihin. Nämä vaikutukset ovat vähäisiä Kirjurinluodon kokonaisuudessa, jossa käy parhaillaan jopa miljoona vierailijaa vuodessa ja kymmeniä tuhansia vierailijoita suurtapahtumien yhteydessä. Ratkaisuvaihtoehdot liittyvät Kirjurinluodon yleiseen kehittämiseen ja niiden suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi on riittävä asemakaavallinen valmius. Tarkastelualueen laajentamiselle ei ole tarvetta.
Havainnekuvat on toteutettu ammattitaitoisen arkkitehtitoimiston toimesta. Mallinnettu rakennus sijoittuu havainnekuvissa tontille, kuten alustavissa asemapiirroksissa on osoitettu. Myöskään korkeuden asemoinnissa ole havaittavissa poikkeamista. Rakennuslupaprosessin hallitsemattomissa olevaa mittavirhettä ei ole. Alustavissa luonnoksissa ja havainnekuvissa esitetyt tontin ulkopuoliset muutokset liittyvät kaupungin pitkän tähtäimen kehitystavoitteisiin, eikä niitä ratkaista tässä yhteydessä. Veneilyn tehostaminen kaava-alueen läheisellä jokiosuudella ei ole mahdollista ennen jokisillan uusimista ja jokiuoman suunnitelmallista muokkausta.
Satakuntaliiton lausunnossa todetaan, että kaavamuutoksessa tulisi voida tarkastella myös käyttötarkoitusta ja sen vaikutuksia laajemmalla alueella. Lausunnossa toistetaan lisäselvityksen tarve liikenteestä, pysäköinnistä ja suurista ihmismääristä sekä huomautetaan kansallisesta kaupunkipuistosta, valtakunnallisesti merkittävästä ympäristöstä ja ehdotuksesta valtakunnallisesti arvokkaaksi maisemaksi. Lausunnossa toistetaan myös näkemys osallisuudesta maisemassa, aineistossa esitetystä veneilystä ja tulvariskistä. Alueen kehittämiseksi nähdään tarpeellisena yleisen arkkitehtikilpailun järjestäminen.
Satakunnan Museon lausunnossa todetaan, että vasta totuudenmukaisten havainnekuvien perusteella olisi pitänyt suorittaa analyysi ja arvioida, onko kaavahankkeelle edellytyksiä. Lausunnossa on esitetty kriittisiä arvioita laadittujen havainnekuvien todenmukaisuudesta sekä pidetty hanketta liian suurena ja sopimattomana alueelle. Kaupunkikuvatoimikunnan ja rakennuslupaprosessin ohjausvaikutuksen todetaan tapahtuvan asemakaavan puitteissa, jonka ohjauksen nähdään jäävän liian yleispiirteiseksi. Kaavamuotoa pidetään vääränä näkemyksen mukaisten mittavien vaikutusten arvioimiseksi.
Vastineena Satakuntaliiton ja Satakunnan Museon lausuntoihin todetaan, että aiheisiin on vastattu aiemmin ja vastineessa ELY-keskukselle. Porin kaupunginhallitus johtaa kaupungin kaavoitusta ja on suunnittelukokouksissaan useasti käsitellyt hanketta. Kaavoituksen keskeyttämiselle tai arkkitehtuurikilpailun järjestämiselle ei ole nähty tarvetta, mutta osallistava suunnitteluprosessi ja monipuolisesti korkeatasoinen ratkaisu on asetettu toiminnan ohjeeksi.
Pelastuslaitoksen lausunnossa todetaan, että alueen tavoitettavuus pelastuslaitoksen kannalta on hyvä, eikä ympäristöstä aiheudu uhkaa toiminnoille.
Teknisen lautakunnan lausunnossa ehdotetaan yleisten kaavamääräysten tarkentamista sekä todetaan, että Hanhipuiston lampi ei sovellu käytettäväksi tontin kuivattamiseen, eikä tontille mahdu toiminnan edellyttämää määrää autopaikkoja.
Elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausunnossa todetaan suunnittelualueen olevan osa Porin matkailun kärkikohdetta Kirjurinluotoa ja Satakunnan maakuntakaavan matkailun kehittämisvyöhykettä sekä tärkeä mahdollisuus kaupungin elinvoimaisuuden tukemiseksi. Varsinkin korona-aikana Porin profiili matkailupaikkakuntana on korostunut, vaikka suurtapahtumia ei ole järjestetty. Hanke on myös mahdollisuus toteuttaa kaupungin HINKU-tavoitteita, edistää uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämistä, olla esimerkkinä kaupunkivihreän lisäämisessä rakennushankkeiden yhteydessä sekä luoda uutta virikkeellistä tilaa kaupunkilaisille. Hankkeen toimintojen edellyttämät yleiset pysäköintipaikat ja kunnolliset liikennejärjestelyt ovat toistaiseksi toteuttamatta ja ne tulisi huomioida investointiohjelmissa.
Vastineena Teknisen lautakunnan sekä Elinvoima- ja ympäristölautakunnan lausuntoihin todetaan, että yleisiä ja hulevesien käsittelyä koskevia kaavamääräyksiä tarkempi ohjeistus sekä rakentamisen hiilineutraalisuus ja kaupunkivihreä ovat mahdollista huomioida rakennuslupamenettelyjen yhteydessä. Hankkeen pysäköintijärjestelyt liittyvät osaksi Kirjurinluodon yleisen pysäköinnin laajentamista ja ovat toteutettavissa hallitulla turvallisella ja kustannustehokkaalla tavalla.
Lausuntojen ja muistutusten perusteella vaiheasemakaavan muutosehdotukseen ei ole tarvetta tehdä muutoksia.
Lausunnot ja muistutukset ovat kokonaisuudessaan asiakirjoissa, kaikki eri vaiheissa annetut vastineet muutetussa selostuksessa.
Asiakirjoihin sisältyy asemakaavakartta ja selostus.
Luettelo asianosaisista on nähtävissä asiakirjoissa.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.