Valmistelija
Pirjo Mäkilä, vanhuspalveluiden päällikkö, pirjo.makila@porinperusturva.fi
Pirjo Rehula, vanhuspalveluiden johtaja, pirjo.rehula@porinperusturva.fi
Perustelut
Henkilöstön määrä ja osaaminen ovat palvelujen laadun perustekijöitä Tarvittava henkilökunnan määrä riippuu asiakkaiden toimintakyvystä ja avun tarpeesta. Ikäihmisten hoitoon liittyvää henkilöstömitoitusta säädellään vanhuspalvelulaissa sekä sosiaali- ja terveysministriön antamassa päivitetyssä laatusuosituksessa 2017-2019 (6/2017). Laatusuosituksessa korostetaan, että riittävä määrä osaavaa henkilöstöä on välttämätön edellytys turvallisen ja laadukkaan palvelun takaamiseksi iäkkäille henkilöille. Hoitohenkilöstöön luetaan asiakkaan välittömään hoitoon ja hoivaan osallistuvat työntekijät, joilla on sosiaali- ja terveysalan koulutus. Esimiehet ja kuntouttava henkilökunta lasketaan mitoitukseen siinä määrin kun he osallistuvat asiakkaan hoitotyöhön. Suositus ympärivuorokautisen palvelun hoitohenkilöstön vähimmäismääräksi on 0,5-0,6 hoitajaa asiakasta kohti. Hoitoyksikössä tulee olla korkeampi mitoitus silloin, kun asiakkailla on vaikeita somaattisia tai käytösoireita tai kun hoitoympäristön koko ja/tai rakenteelliset puitteet aiheuttavat henkilökunnan lisätarpeita.
Hoitohenkilöstömitoitus ei ole erillinen tai irrallinen lukuarvo, vaan arviointinäkökulmaan on otettava asiakkaan saaman palvelun kokonaisuuden tarkastelu. Tavoite ei saa olla laadukkaan hoidon tarkastelun sijasta vain määritellyn mitoituksen ja sen täyttymisen tarkastelu. Hoitohenkilöstön koulutustaso vaikuttaa ratkaisevasti hoitotulokseen ja palvelun laatuun, siksi henkilöstörakenteen ja -määrän tarkoituksenmukainen suhde on keskeinen tekijä ympärivuorokautisen hoidon laadukkaassa kehittämisessä.
Porin perusturva edellyttää ostopalvelujen tuottajilta yhtä suurta hoitajamitoitusta kuin vastaavassa omassa palvelussa. Hoitohenkilöstömitoitus on vähintään 0.6 hoitajaa asiakasta kohden. Toimintayksikön hoitohenkilökunnan tulee täyttää sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa laissa ja asetuksessa sekä terveydenhuollon henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetussa laissa vaadittu kelpoisuus (L sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista 817/2015 ja asetus 153/2016 sekä L terveydenhuollon ammattihenkilöistä 559/1994 ja asetus 564/1994). Myös muut laatuvaatimukset ovat samat omalle ja ostopalvelulle.Sijiasten määrää tarkastellaan suhteessa asiakastarpeisiin.
Porin perusturvan vanhuspalveluissa hoitohenkilöstömitoitus laskettiin aiemmin jakamalla hoitajien määrä asiakaspaikkojen määrällä. Nyt hoitohenkilöstömitoitus lasketaan aluehallintoviraston ohjeen mukaisesti seuraavasti: Kaikkien hoitotyöntekijöiden kolmen viikon listan toteutuneet työtunnit lasketaan yhteen ja jaetaan kokoaikaisen työntekijän työtuntimäärällä (116,25 h). Näin saadaan selville yksikössä kyseisellä jaksolla työskennelleen hoitohenkilöstön laskennallinen lukumäärä. Tämän jälkeen henkilöstön lukumäärä jaetaan asiakkaiden lukumäärällä, jolloin saadaan selville toteutunut hoitohenkilöstömitoitus asiakasta kohden. Osissa perusturvan ympärivuorokautisissa yksiköissä hoitajien tehtäviin kuuluu avustavia tehtäviä kuten pyykki- ja ateriapalvelutehtävät. Nämä avustavien työtehtävien työtunnit vähennetään mitoitusta laskettaessa hoitotyön tunneista.
Porin perusturvan ympärivuorokautisten yksiköiden hoitohenkilöstömitoitukset:
- Aleksin Hovi 0,7
- Palvelukeskus Himmeli, osasto Linnala 0,61
- Palvelukeskus Himmeli, osasto Tyynelä 0,70
- Palvelutalo Jokihelmi 0,62
- Palvelukoti Jokiranta 0,61
- Kiilarinteen palveluasunnot 0,68
- Kohorttiosasto Puutarhakoti 1,12
- Kullaankoto 0,69
- Palvelukoti Kyläsaari 0,64
- Mäntylinna, vanhainkoti ja palveluasunnot 0,61
- Palvelukoti Palmu-Pori 0,64
- Palvelukoti Puhuri 0,60
- Palvelukoti Snällintupa 0,60
- Vanhuspalveluiden osasto 0,71
Palvelukeskus Himmelin osasto Tyynelässä ja vanhuspalveluiden osastolla on lyhytaikais- sekä ns. hätäsijoitusasiakkaita ja siksi mitoitus on korkeampi kuin 0,6. Aleksin Hovin, Kiilarinteen palveluasuntojen ja Kullaankodon mitoituksessa on huomioitu niiden sijainti ja siitä johtuva sijaisten saannin vaikeus. Eri yksiköiden sijaisten rekrytoinnissa on ollut ongelmia ja sen vuoksi mitoitus oni voinut olla tilapäisesti alle 0,6 muutamia päiviä.
Perusturvan omiin ympärivuorokautisiin yksiköihin tehdään touko- kesäkuun aikana valvontakäynnit, joissa tarkistetaan muun muassa toiminnan asianmukaisuus, henkilöstömitoitus, lääkehoidon toteutuminen, asikkaan itsemäärämisoikeuden toteutuminen, viriketoiminta ja ulkoilu. Tarkastuskäynnillä varmistetaan, että yksiköissä noudatetaan perusturvan toimintaohjeita sekä valtakunnallisia lakeja, suosituksia ja ohjeita.
Ehdotus
Esittelijä
Perusturvalautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle yllä olevan lausunnon.