Kaupunginvaltuusto, kokous 15.6.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 91 Porin kaupungintalo, museot ja virastotalot ottavat vessapassin käyttöön ja siitä merkkinä sisäänkäynteihin liimataan tästä kertova tarra, valtuustoaloite, ensimmäinen allekirjoittaja Ari Jalonen (lisäpykälä)

PRIDno-2020-3763

Perustelut

Valtuutettu Ari Jalonen ensimmäisenä allekirjoittajana jätti puheenjohtajalle seuraavan valtuustoaloitteen:

"Suomessa on vuoden 2019 lopussa diagnosoitu yli 50000 ibd-sairautta, eli tulehduksellisia suolistosairauksia. Ibd-sairauden yksi elämää hankaloittava oire on  suolen tai rakon toiminnallinen häiriö, tällöin wc:n nopea käyttömahdollisuus on todella tarpeen.  Suomessa on laajalti käytössä crohn ja colitis ry:n rekisteröity tavaramerkki, Vessapassi. Sen näyttäminen on hienoeleinen osoitus siitä, että passin omistava henkilö haluaa päästä esimerkiksi inva-wc:hen, henkilökunnan wc-tiloihin tai asiakas-wchen, vaikkei henkilö olisikaan asiakkaana.

Suomessa vessapassin käyttöönoton edelläkävijöitä kaupungeista ovat esimerkiksi Tampere, Kangasala ja Ylöjärvi, joissa kaupungin toimipisteissä on ovessa tarra osoituksena siitä, että passia näyttämällä pääsee virastotalojen wc-tiloihin, jotka normaalisti eivät ole yleisölle saatavilla.

Porin Sininen valtuustoryhmä esittää valtuustoaloitteena, että Porin kaupungintalo, museot ja virastotalot ottavat vessapassin käyttöön ja siitä merkkinä sisäänkäynteihin liimataan tästä kertova tarra.

Lisäksi esitämme, että kaupungin henkilöstöä opastetaan päästämään vessapassia näyttävä henkilö wc-tiloihin, vaikka henkilö ei olisikaan ns. asiakkaana toimipisteessä.

Vessapassin käyttöönotosta suositellaan kerrottavan avoimesti nettisivuilla www.vessapassi.fi.

Vaikka Porin kaupunki jo toimisikin edellä kuvatulla tavalla, yleisesti kannustetaan palveluntarjoajia ilmoittautumaan virallisesti mukaan. Vain tällöin passin käyttäjät voivat olla täysin varmoja siitä, missä paikoissa passi tunnetaan. Passin käyttäjät myös löytävät mukana olevat kohteet vessapassin nettisivujen listauksesta.

Lisätietoja vessapassin käyttöönotosta voi kysyä Sinisen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Marko Järviseltä, marko.jarvinen@pori.fi"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.