Perustelut
Lasteri-hankkeen tarkoituksena on ollut luoda kansallinen hakuohjelma ja tietopohja lastensuojelulain nojalla vaativaa ympärivuorokautista hoitoa lapsille, nuorille ja perheille antavista yksiköistä. Lasterista on tarkoitus löytää lapselle hänen tarpeitaan vastaava sijaishuoltopaikka.Tavoitteena on ollut myös luoda lastensuojelun sijaishuollon ohjauksen, valvonnan ja kehittämisen tietojen tallennuspaikka.
Lasteri-pilotointi ja käyttöönotto on osa STM:n rahoittamaa Sote-rakenneuudistushanketta ja se liittyy kiinteästi THL:n kansalliseen Lasteri-hankkeeseen.
Sosiaali- ja terveysministeriö teki päätöksen 29.6.2020 valtionavustuksen myöntämisestä sote-rakenneuudistusta tukevaan alueelliseen valmisteluun Keusotelle, joka otti alueellisen hakutehtävän vastuulleen. Satakunnan rakenneuudistushankehakemukseen liitettiin Lasteriin osallistuminen pilottialueena. Toinen pilottialue on Helsingin kaupunki. Asukaspohja pilottialueilla on n. 1 000 000 as.
Huhtikuussa 2020 THL:ään ilmoitettiin, että Satakunta on mukana työpanoksella. Tämä on toteutettu Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikön toimesta niin, että Lasterin projektiryhmässä on sosiaalityöntekijä Teija Aaltonen. Sopimuksella 28.10.2020 sovittiin Keusoten ja Porin perusturvan kanssa yhteisestä kehittämisestä LASTERI - lastensuojelun sijaishuollon rekisterin ja työkalun pilotoinnissa.
Alustan kehittäjäksi on valikoitunyt Robu Oy. Demo julkaistiin valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä 4.10.2021 ja sen jälkeen pilottialueen kunnista kaikki nimetyt henkilöt pääsivät kokeilemaan sitä ja antamaan palautetta. Myös palveluntuottajat ovat halutessaan voineet osallistua pilotointiin omalta osaltaan.
Lasterin kansallisen ohjausryhmän lisäksi projektille nimettiin oma ohjausryhmä, jonka edustajana Satakunnasta on sosiaali- ja perhepalvelupäällikkö Hannaleena Vuorinen Posasta.
Hanke on toteutettu ajalla 1.7.2020–31.12.2021. Hanke on STM:n käyttöönottohanke, jonka Keusote ottaa käyttöön 1.12.2021 ja muut pilottialueet Helsinki ja Satakunta vuodenvaihteen jälkeen. Keusote on velvoitettu hallinnoimaan Lasteria, kunnes sen valtio-omistajuus on selvillä. Lasterin kustannukset pilottikunnille 2022 on laskettu asukaspohjan mukaan. Keusotessa valmistellaan liittymissopimus, joka lähetetään kuntiin allekirjoitettavaksi. Lasterin ohjausryhmässä kustannukseksi on arvoitu vuodelle 2022 n. 0,058€ / asukas.
Lasterin tarve ja sen työstäminen ovat olleet vuosia esillä, koska kansallisen ajantasaisen viranomaisten käyttöön tarkoitetun tietopohjan poissaolo yhä kasvavan ja alati elävän sijaishuoltopaikkojen määrän selvillä pitämiseen on ollut iso puute. Laitospaikkojen ja ammatillisten perhekotien kuvaus ja lapselle sopivan sijaishuoltopaikan löytäminen helpottuu erilaisten hakutietojen avulla. Sijoitettaessa lapsia saadaan paikkaa etsiessä myös samalla tarkistettua valvontatiedot, joita voi olla tehtynä eri kuntien toimesta.
Valvonnan valtakunnallisen kehittämisen ja valvontatietojen hyödyntämisen kannalta Lasterin käyttöönotto helpottaa ajankäyttöä, järkeistää valvonta-aikatauluja ja poistaa päällekkäistä työtä. Valvonnan osalta toiminnasta tulee jatkumo, kun hyödynnetään myös edellisen kävijän tiedot valvonnasta. Tämä on etu myös palveluntuottajille.
Lasterin valmistuminen on herättänyt suurta kiinnostusta ympäri Suomen. Se nähdään valtakunnallisena lastensuojelun valvojien ja sijaishuollon järjestäjien työkaluna. Lasteri auttaa lapsen tarpeita vastaavan ja turvallisen sijaishuoltopaikan löytämisessä sekä valvontatyössä Pilottikuntien jälkeen myös muut kunnat, kuntayhtymät ja sijaishuollon valvovat viranomaiset voivat halutessaan liittyä Lasteriin.
Ehdotus
Esittelijä
-
Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi
Perusturvalautakunta hyväksyy liittymisen valtakunnalliseen Lasteri-tietokantaan ja valtuuttaa peruturvajohtajan ja pöytäkirjanpitäjän allekirjoittamaan Lasterin liittymissopimuksen Porin perusturvan osalta.
Päätös
Päätös ehdotuksen mukaan.