Valmistelija
Mari Levonen, sosiaali- ja perhepalveluiden johtaja, mari.levonen@porinperusturva.fi
Perustelut
Vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun lain (3.4.1987/380, jälj. vammaispalvelulaki) 1 §:ssä säädetty yhdenvertaisuusperiaate merkitsee sitä, että vammaisilla henkilöillä tulisi olla normaalit liikkumismahdollisuudet käytössä olevan kunnan liikenneverkoston puitteissa. Vammaispalvelulain 14 §:n mukaan vammaispalvelulain mukaisista palveluista voidaan periä maksuja siten kuin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa laissa (734/92, jälj. asiakasmaksulaki) säädetään.
Maksuttomista sosiaalipalveluja säädetään asiakasmaksulain 4 §:ssä. Vammaisten kuljetuspalveluja ei ole säädetty maksuttomiksi. Kuljetuspalvelun asiakasmaksuista säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain (912/1992, jälj. asiakasmaksuasetus) 6 §:ssä, jonka mukaan vaikeavammaisille järjestettävistä kuljetuspalveluista voidaan periä enintään paikkakunnalla käytettävissä olevan julkisen liikenteen maksua vastaava maksu tai muu siihen verrattavissa oleva kohtuullinen maksu.. Kunnalla on mahdollisuus valita, korvaako se kuljetuspalveluista aiheutuneet kustannukset jälkikäteen tai järjestämällä matkan esimerkiksi taksikorttia tai taksiseteleitä käyttäen. Kunnan on korvattava omavastuuosuuden (kuljetuspalveluista määrättävän asiakasmaksun) ylittävältä osin kuljetuspalveluista vammaiselle henkilölle aiheutuneet kohtuulliset kustannukset.
Vammaispalvelulain 8 §:n mukaan kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle kohtuulliset kuljetuspalvelut niihin liittyvine saattajapalveluineen, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetun asetuksen (759/1987 jälj. vammaispalveluasetus) 6 §:n mukaan kuljetuspalveluja on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle siten, että hänellä on mahdollisuus suorittaa välttämättömien työhön ja opiskeluun liittyvien matkojen lisäksi vähintään 18 yhdensuuntaista jokapäiväiseen elämään kuuluvaa asiointi- ja vapaa-ajan matkaa kuukaudessa. Työ- ja opiskelumatkat järjestetään tarpeen edellyttämässä laajuudessa.
Vammaispalvelulain mukaisena kuljetuspalveluna Porissa myönnetään vähintään 18 yhdensuuntaista matkaa/kk asuinkunnan ja naapurikuntien alueella. Enemmän kuin 18 yhdensuuntaista matkaa/kk tai muulla alueella suoritettavia matkoja voidaan myöntää hakemuksesta yksilölliseen harkintaan perustuen. Tehdyt matkat korvataan jälkikäteen taksikuittien perusteella. Kuitit toimitetaan vammaispalvelutoimistoon kerran kuukaudessa tai useammin asiakkaan tarpeen mukaan. Lisäksi myönnetään tarvittavat työ- ja opiskelumatkat vammaispalvelulain mukaisena. Em. työ- ja opiskelumatkat eivät vähennä asiointiin/vapaa-aikaan/harrastuksiin myönnettyjä matkoja. Näissä on taksin laskutusoikeus koko matkasta ja omavastuu peritään kuukausittain jälkikäteen halvimman julkisen liikenteen taksan ja tehtyjen matkojen määrän perusteella. Vammaispalvelutoimistosta haettava taksin laskutusoikeus voidaan myöntää, mikäli jälkikäteinen matkojen korvaaminen on asiakkaalle kohtuuttoman vaikeaa ja/tai hän ei sen vuoksi voi käyttää myönnettyä palvelua, esim. näkövammaiset, taloudelliset syyt. Kuljetuspalveluilla turvataan vaikeimmin vammaisille henkilöille kohtuulliset liikkumismahdollisuudet samoin kustannuksin kuin muille kansalaisille, joten vaatimus vammaispalvelulain mukaisesta kuljetuspalvelumaksusta yhdensuuntaisen matkan kiinteäksi hinnaksi ei toteuta kuntalaisten yhdenvertaisuutta matkustuskustannusten suhteen.
Vuonna 2018 vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspäätöksiä tehtiin Porissa 2 690 asiakkaalle, Ulvilassa 417 asiakkaalle ja Merikarvialla 101 asiakkaalle. Lisäksi sosiaalihuoltoalain mukaisia kuljetuspalvelupäätöksiä tehtiin 2018 Porissa 527, Ulvilassa 59 ja Merikarvialla 29. Asiakkaiden vammaispalvelulain mukaan ajettujen matkojen määrä vuonna 2018 oli Porissa 66820, Ulvilassa 11166 ja Merikarvialla 1874. Sosiaalihuoltolain mukaan ajettujen matkojen määrä oli 2018 Porissa 10 036, Ulvilassa 1027 ja Merikarvialla 422.
Porin perusturva on kilpailuttanut taksikyydin välityspalvelun. Välityspalvelun käyttöönoton jälkeen kyydin tilaus on asiakkaalle maksuton. Tällä hetkellä suorat taksitilaukset eivät sisällä palvelumaksua, ainoastaan soitettaessa taksin palvelunumeroon.
Aloitteessa esitetty yhden euron omavastuu ei ole vammaispalvelulain mukainen joten sitä ei voida toteuttaa. Kyydinvälitypalvelun käyyttöönoton jälkeen vain omavastuuosuuden maksaminen on mahdollista, samoin tilaaminen ilman palvelumaksua.
Ehdotus
Esittelijä
Anna-Liisa Koivisto, terveys ja -sairaalapalveluiden johtaja, anna-liisa.koivisto@porinperusturva.fi
Perusturvalautakunta päättää antaa ylläolevan lausunnon kuntalaisaloitteeseen.
Päätös
Päätös esityksen mukaisesti