Perustelut
Kaupunginhallitus käsitteli palveluverkkouudistusta kokouksessaan 13.5.2019. Asia päätettiin palvelualueittain kaupunginjohtajan ehdotuksen mukaisesti. Asian aiempi käsittely ja esittely ovat luettavissa asian historiatiedoista. Asian kuvauksessa on todettu mm. seuraavaa:
"Palveluverkkoselvityksen laati valmistelutyöryhmä, joka koostui eri toimialojen asiantuntijoista. Valmistelijoilla oli käytettävissään huomattava määrä tilastotietoa, joista luotiin erinomaisesti laadittuja taulukoita ja karttakuvia. Palveluverkkoselvityksessä kuvataan lyhyesti palveluverkko, väestö-, lapsi-, oppilas- ja opiskelijamäärät sekä niihin liittyviä ennusteita ja palveluverkon suunnittelua ohjaavat laadulliset periaatteet. Jokainen palvelualue tarkastellaan nykytilan ja muutostarpeiden näkökulmasta ottaen huomioon tapahtuvat väestö- ja toimintaympäristömuutokset, kiinteistöt ja niiden kunto sekä toiminnan ja opetuksen laatuun ja henkilöstöön liittyvät seikat.
Mikäli koulun ja/tai varhaiskasvatuksen yksikön kunto, tilat ja käyttäjämäärät eivät edellytä muutostarpeita lähitulevaisuudessa, niiden tilannetta ei erityisemmin palveluverkkoselvityksessä tarkastella. Jokaisesta kahdeksasta palvelualueesta muodostui 2-5 ratkaisuvaihtoehtoa, joista ensimmäinen kuvaa nykytilannetta ja sen säilyttämiseksi vaadittavat investoinnit. Toinen vaihtoehdoista on sivistystoimialan toimialajohtajan esitys, josta muodostuu yhtenäinen linjaus koskien kaikkia palvelualueita. Vaihtoehtojen kuvausten lisäksi jokaisesta alueesta ja vaihtoehdoista on laadittu lapsivaikutusten arviointi.
Valmistunut palveluverkkosuunnitelma esiteltiin tiedotusvälineille 4.2.2019 ja samanaikaisesti avattiin Porin kaupungin verkkosivuille sivut, johon kaikki tuotettu materiaali avattiin kaikille avoimeksi lähdemateriaaliksi. Sivuille luotiin myös palvelualueittain kyselyt ja mahdollisuus arvioida esitystä.
Valmistunutta palveluverkkoesitystä on kolmen kuukauden aikana käsitelty palveluverkkotoimikunnan kymmenessä kokouksessa. Toimikunta on tiiviissä yhteistyössä valmistelijoiden kanssa käynyt läpi lisäselvityksiä erilaisista vaihtoehdoista sekä vaihtoehtojen vaikutuksista käyttötalouteen ja investointikustannuksista.
..
Luottamushenkilöt ja viranhaltijat ovat osallistuneet useisiin asukas- ja kyläyhdistysten sekä vanhempainyhdistysten järjestämiin tilaisuuksiin. Oppilasneuvostojen, lukiolaisten ja nuorisovaltuuston edustajien kanssa on käyty yhteisiä keskusteluja ja lukiolaisten edustajien kanssa on käyty yhteinen kuulemistilaisuus. Selvityksen vaiheita on käyty läpi työntekijäjärjestöjen edustajien kanssa ja kaupungin eri viranomaisilta on pyydetty lausunnot. Kaupunkilaiset ja eri yhteisöt ovat toimittaneet luottamushenkilöiden käyttöön kymmeniä kannanottoja ja kaupungin kotisivujen kautta on kertynyt satoja kannanottoja, joista on laadittu yhteenveto.
Kaupunginjohtajan ehdotus palveluverkkouudistuksesta palvelualueittain sekä investointien suunnittelu- ja toteutusajankohdat, vaikutukset käyttötalouteen ja investointeihin ovat esityksen liitteenä."
Palveluverkkouudista koskeva valmisteluaineisto mukaan lukien asiassa saapuneet lausunnot on tallennettu valtuutettujen käyttöön kaupungin intranettiin ja osallisuutta koskeva laaja valmisteluaineisto on julkaistu osoitteessa https://www.pori.fi/palveluverkkouudistus.
Ehdotus
Kaupunginhallituksen päätösehdotus
Kaupunginvaltuusto päättää palveluverkkouudistuksesta palvelualueittain seuraavasti:
Ahlainen
Nykyisen liikuntasalin yhteyteen rakennetaan uusi monitoimitalo/kylätalo (n. 800 m2 ), jossa toimii varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus luokat 1-6, kirjasto ja vapaan sivistystyön sekä perusturvan palvelut.
Noormarkku
Nykyinen palvelurakenne säilyy ja peruskorjaustarpeet arvioidaan ja toteutetaan vuosittaisten investointisuunnitelmien mukaan.
Lavia
Ensivaiheessa varhaiskasvatus siirretään väliaikaisesti vuoden 2019 aikana Keskuskoulun tiloihin. Ryhdytään valmistelemaan sivistystoimialan ja tarvittaessa perusturvan palvelujen keskittämistä Lavian yhtenäiskoulun tiloihin. Peruskorjaustarpeet arvioidaan ja toteutetaan vuosittaisten investointisuunnitelmien mukaan. Päiväkoti Huvikumpu myydään.
Itä-Pori
Nykyinen palvelurakenne säilyy ja peruskorjaustarpeet arvioidaan ja toteutetaan vuosittaisten investointisuunnitelmien mukaan.
Pohjois-Pori
Pohjois-Poriin rakennetaan noin 900–1000 oppilaan monitoimitalo, johon Ruosniemen ja Toejoen koulut yhdistetään ja alueen yläkoululaiset siirtyvät.
Rakennettava monitoimitalo toimii alueen sivistystoimialan palvelujen ja mahdollisesti perusturvapalvelujen keskuksena.
Keski-Pori
Nykyinen palvelurakenne säilyy ja peruskorjaustarpeet arvioidaan ja toteutetaan vuosittaisten investointisuunnitelmien mukaan. Kallelan ja Herttuan koulut yhdistetään Lyseokorttelin tiloihin.
Länsi-Pori
Vähärauman koulun tilalle rakennetaan uusi noin 600 oppilaan alakoulu. Leppäkorven sivutoimipiste lopetetaan. Muilta osin palvelurakenne säilyy ja peruskorjaustarpeet arvioidaan ja toteutetaan vuosittaisten investointisuunnitelmien mukaan. Tuorsniemen koulu jatkaa 1-sarjaisena alakouluna.
Meri-Pori
Meri-Porin yhtenäiskoulun ja Kyläsaaren koulun yhteyteen rakennetaan uudet päiväkodit,minkä jälkeen Enäjärven, Onnenkiven, Pihlajamarjan ja Uudenniityn päiväkodit lopetetaan.
Muilta osin Pihlavan, Enäjärven ja Kyläsaaren palvelurakenne säilyy ja peruskorjaustarpeet arvioidaan ja toteutetaan vuosittaisten investointisuunnitelmien mukaan.
Reposaaren koulun luokat 1-6 siirtyvät puukorttelin kouluun peruskorjauksen valmistuttua. Puukorttelin peruskorjaustarpeet arvioidaan ja toteutetaan vuosittaisten investointisuunnitelmien mukaan. Kivikoulu suljetaan.
Päätös
Käsittely kokouksessa
Kaupunginvaltuuston keskustelussa tehtiin seuraavat kirjaukset
Simo Korpela teki Irma Roinisen kannattamana seuraavan ehdotuksen:
Suunnitellun Pohjois-Porin yhtenäiskoulun 900-1000 oppilaan yhtenäiskoulun tilalle tulee rakentaa tarpeellisen kokoinen noin 600 oppilaan alakoulu. Lyseokorttelissa tulee edelleen jatkua myös yläasteen opetus.
Laura Pullinen kannatti kaupunginhallituksen pohjaehdotusta.
Hanna Hilden teki Petri Lahtisen kannattamana seuraavan ehdotuksen:
”Kokoomus ehdottaa esityksestä poiketen, että Ruosniemen ja Toejoen kouluista muodostetaan yksi uusi yhteinen alakoulu.”
Henna Kyhä teki Mikael Ropon kannattamana seuraavan ehdotuksen:
Kokoomus ehdottaa esityksestä poiketen, että Reposaaren osalta varhaiskasvatus, esiopetus ja 1-2 luokkien opetus järjestetään puukoulun tiloissa.
Juha Kantola teki Aila Korkeaojan kannattamana seuraavan ehdotuksen:
Esitän, että tuhannen oppilaan yhtenäiskoulun rakentamisesta luovutaan ja, että Ruosniemen ja Toejoen koulujen tilalle rakennetaan uudet alakoulut.
Tommi Salokangas poistui kokouksesta klo 20:17.
Tiina Puska jätti seuraavan toivomusponnen:
Esitän, että ne toimialat, jotka palveluita Reposaarella tuottavat (sivistys+ perusturva) saisivat budjetteihinsa selkeän lisäosan nimenomaan saariston palveluiden kustannusten kattamiseen. Tämä olisi reilua ja eettistä, sillä saariston palveluiden ylläpitäminen tulee kalliimmaksi kuin muualla, eikä ole oikein, että toimialat joutuvat rahoittamaan ne normaalibudjetistaan, etenkin kun valtio kaupungille erikseen maksaa saaristolisää. Silloin ei riitä, että nuo rahat tulevat kaupungin kassaan, vaan ne täytyy ohjata niin, että oikeat toimialat saavat niistä myös hyödyn.
Anssi Salmi poistui kokouksesta klo 20:24.
Markku Tanttinen teki seuraavan ehdotuksen:
Haluan, että Vähärauman koulun kuntotarkistetaan. Kivikoulun suojelupäätös purettava. Tiilikoulu jätetään yhteisötaloksi.
Antti Lehtonen saapui kokoukseen Tommi Salokankaan sijaan klo 20:40.
Petri Lahtinen teki Ilkka Holmlundin kannattamana seuraavan ehdotuksen:
Asia palautetaan uudellen valmisteltavaksi sen selvittämiseksi, olisiko Vähärauman koulu palautettavissa käyttökelpoiseksi ja millaisilla kustannuksilla.
Puheenjohtaja rajasi keskustelun koskemaan tehtyä palautusehdotusta.
Arto Nurmi vastusti asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi.
Palauttamista koskevan keskustelun päätteeksi puheenjohtaja totesi, että on äänestettävä asian käsittelyn jatkamisen ja Lahtisen tekemän palauttamista koskevan ehdotuksen välillä. Asianhallintajärjestelmässä suoritetussa äänestyksessä asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 44-14.
Keskustelun päätteeksi puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallituksen pohjaehdotuksen lisäksi käsiteltävänä on Korpelan, Hildenin, Kantolan sekä Kyhän kannatetut ehdotukset. Tanttisen ehdotus raukeaa kannattamattomana. Puheenjohtajan tekemä äänestysehdotus hyväksyttiin seuraavasti:
Asiat päätettään palvelualueittain. Kohdassa Pohjois-Pori asetetaan ensin äänestettäväksi pohjaehdotuksesta kaksi eniten poikkeavaa ehdotusta. Niistä voittanut asetetaan jäljellä olevista ehdotuksista eniten pohjaehdotuksesta poikkeavaa ehdotusta vastaan, ja näin jatketaan, kunnes saadaan lopullinen vastaehdotus pohjaehdotukselle seuraavasti:
Kantolan ehdotus JAA – Korpelan ehdotus EI
Edellä voittanut ehdotus JAA – Hildenin ehdotus EI
Kaupunginhallituksen pohjaehdotus JAA - Edellä voittanut ehdotus EI
Heidi Sakari saapui Anssi Salmen sijaan klo 21:26.
Äänestettiin seuraavasti:
Pohjois-Pori:
Kantolan ehodtus JAA- Korpelan ehdotus EI, äänet jakautuivat JAA 7, EI 2, tyhjiä 50
Kantolan ehdotus JAA - Hildeninen ehdotus EI, äänet jakautuivat JAA 7, EI 15, tyhjiä 30
Kaupunginhallituksen pohjaehdotus JAA - Hildenin ehdotus EI, äänet jakautuivat JAA 38, EI 21.
Länsi-Pori – Puheenjohtaja totesi, että valtuutettu Tanttisen ehdotus Länsi-Porin koulun osalta raukesi kannattamattomana.
Meri-Pori
Kaupunginhallituksen pohjaehdotus JAA – Kyhän ehdotus EI, äänet jakautuivat JAA 39, EI 19, yksi tyhjä.
Raportti äänestyksistä on pöytäkirjan liitteenä.
Päätös
Kaupunginvaltuusto päätti Porin palveluverkkouudistuksesta palvelualuekohtaisesti seuraavasti:
Ahlainen - Hyväksyttiin
Noormarkku - Hyväksyttiin
Lavia - Hyväksyttiin
Itä-Pori – Hyväksyttiin
Pohjois-Pori - Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen pohjaehdotuksen Pohjois-Porin osalta äänin 38-21.
Keski-Pori – Hyväksyttiin
Länsi-Pori – Hyväksyttiin
Meri-Pori- Kaupunginvaltuusto hyväksyi Meri-Porin palveluverkon kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti äänin 39-19, yksi tyhjä.
Valtuutettu Tiina Puskan jättämä toivomusponsi lähetettiin kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten täytäntöönpanon yhteydessä käsiteltäväksi.
Käsittely kokouksessa
Krista Kiuru poistui kokouksesta klo. 21:47 ja luovutti kokouksen puheenjohtajan tehtävän valtuuston I varapuheenjohtajalle Oili Heinolle.