Valmistelija
Marjukka Palin, marjukka.palin@pori.fi
Perustelut
Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 9.9.2019 § 468 perustaa työryhmän valmistelemaan ehdotuksen Himmelin tulevasta käytöstä. Työryhmä jätti loppuraportin annetussa aikataulussa ja kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 8.6.2020 § 334 hyväksyä loppuraportissa esitetyt toimenpiteet jatkovalmistelun pohjaksi. Samalla kaupunginhallitus totesi, että Sampolan Palvelukeskus Oy pyytää kaupunginhallitukselta tarvittavat omistajan ennakkokäsitykset ennen peruskorjaushankkeen käynnistämistä ja että Sampolan Palvelukeskus Oy saattaa sosiaali- ja terveysministeriön sote-investointeja koskevan lupa-anomuksen kaupunginhallituksen käsittelyyn.
Yleistä
Työryhmän loppuraportin pohjalta aloitettiin rakennushistoriaselvitystyö sekä tilasuunnitelman laatiminen peruskorjauksen tarkemman suunnittelun pohjaksi. Esillä oleva suunnitelma noudattaa työryhmän ehdotusta tulevaisuuden Himmelistä. Hanke tukee sosiaali- ja terveysministeriön linjauksia etenkin saatavuuden, laadun, vaikuttavuuden ja moniammatillisuuden osalta. Uuden sote- ja gero-keskus Himmelin keskeinen toiminta-ajatus on koota sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat, yritykset, yhteisöt ja koulutusorganisaatiot samaan kiinteistöön. Lisäksi hankkeen tavoitteena on luoda Himmeliin ensimmäinen ikäihmisten toimintakyvyn edistämiseen erikoistunut gerotestbed, joka toimii kansallisesti merkittävänä tutkimus- ja kehitysympäristönä yrityksille, korkeakouluille ja tutkijoille. Gerotestbed linkittää alueen vahvaa robotiikka- ja automaatio-osaamista erityisesti sote-sektorille.
Vuokrasopimus
Sampolan Palvelukeskus Oy vuokraa kiinteistön Porin kaupungin Tekniselle toimialalle. Tekninen toimiala vuokraa kohteen tilat eri toimijoille käytettävien neliöiden suhteessa. Vuokrataso tarkentuu sen jälkeen, kun peruskorjausurakka ja lainarahoitus on kilpailutettu. Peruskorjauksen rahoitus Sampolan Palvelukeskus Oy:lle järjestellään yhteistyössä Porin kaupungin taloushallinnon kanssa ja rahoitusmalli tuodaan aikanaan valtuuston päätettäväksi erillisen päätöksen kautta.
Ympäristövaikutukset
Hankkeen hiilijalanjälki on laskennallisesti uutta rakennusta pienempi. Hanke tukee merkittävän kulttuuriympäristön säilyttämistä. Hankkeen energiatehokkuus paranee huomattavasti uusittavien ilmanvaihtokoneiden ja lämmöntalteenottokoneiden sekä nykyaikaisen sähköistyksen ja energiatehokkaiden led valaistuksen johdosta. Lisäksi suunnitteluvaiheessa tarkastellaan mahdollista maa- sekä aurinkoenergian hyödyntämistä olemassa olevan kaukolämpöjärjestelmän rinnalle. Kohteen ulkovaipan tiivistykset, osittaiset ikkunanvaihdot sekä kokonaan uusittava yläpohjarakenne eristeineen pienentävät huomattavasti kohteen tulevaa energiankulutusta.
Alustava aikataulu
Hankkeesta pyydetään lausunnot elokuun 2021 loppuun mennessä, minkä jälkeen asia tuodaan valtuuston päätöksentekoon. Tämän jälkeen sosiaali- ja terveysministeriöltä haetaan hankkeen vaatimaa poikkeuslupaa. Tekninen suunnittelu aloitetaan syksyn 2021 aikana. Urakkakilpailutus ja urakoitsijavalinta toteutetaan touko-heinäkuussa 2022. Lopullinen rakentamispäätös toteutetaan elokuussa 2022, jonka jälkeen alkaa toteutusvaihe. Tilojen käyttöönotto aloitetaan porrastetusti kesällä 2024.
Lisätietojan antajat:
Sampolan Palvelukeskus Oy, toimitusjohtaja Toni Wahlman, puh. 044 701 2412
Porin Rakennuttaja Oy, rakennuttajainsinööri Mikko Ollikainen, puh. 044 701 2456
Ehdotus
Esittelijä
Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi
Kaupunginhallitus merkitsee Himmelin hankesuunnitelman tiedoksi ja päättää pyytää hankesuunnitelmasta ja vuokrasopimusluonnoksesta lausunnon 31.8.2021 mennessä Porin kaupungin perusturvalautakunnalta, tekniseltä lautakunnalta, elinvoima- ja ympäristölautakunnalta, sivistyslautakunnalta, talous- ja hallintoyksiköltä, omistajaohjaus- ja rahoitusyksiköltä sekä Satakunnan hyvinvointialueen valmistelusta vastaavalta väliaikaiselta valmiselutoimielimeltä (vate).
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Kokouskäsittely
Esa Wahlman (yhteisöjäävi, Sampolan Palvelukeskus Oy:n toimitusjohtajan läheinen) poistui esteellisenä kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.
Esa Wahlmanin sijaan kokoukseen saapui Jarno Joensuu klo 14.18.