Perustelut
Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 24.8.2020 § 107 palauttaa asian uudelleen valmisteluun ja kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 31.8.2020 § 459 pyytää aloitteesta sivistyslautakunnan sekä perusturvan sosiaali- ja perhepalveluyksikön lausunnot 24.10.2020 mennessä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi
Sivistyslautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon aloitteeseen:
Valtuustoaloitteessa esitetään kaupungin ylläpitämien liikuntapaikkojen maksutonta käyttöä alle 18-vuotiaille. Aloitteen perusteluissa todetaan, että mahdollistamalla kaikkien lasten- ja nuorten osallistuminen urheiluun, perheen taloudellisesta tilanteesta huolimatta, edistetään lasten- ja nuorten hyvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä.
Sivistystoimiala yhtyy aloitteen henkeen Porin kaupungin UNICEFIlta saaman lapsiystävällinen kunta tunnuksen merkittävyydestä. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen sekä syrjäytymisen ehkäiseminen ovat sivistystoimialan toiminnan ydintä. Terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta liian vähän liikkuvien lasten ja nuorten aktivoimiseksi tulee löytää keinoja, sillä liikkumistottumukset opitaan jo varhain.
Aloitteen ajatus kaikkien lasten ja nuorten harrastamisen mahdollistamisesta, perhetaustasta huolimatta, on kannatettava. Yhdenvertaisten harrastusmahdollisuuksien edistämiseen tähtää myös sivistystoimialalla käytössä oleva, valtakunnallista kiinnostusta herättänyt ja jokaisen porilaisen 5.-9.-luokkalaisen nuoren käytettävissä oleva mobiilisovelluksena toimiva nuorisopassi.
Liikkumismahdollisuuksien yhdenvertaisen edistämisen näkökulmasta katsottuna, liikuntapaikkamaksujen poistaminen ei ole välttämättä tehokkain mahdollinen tapa, sillä toimenpide kohdistuu pääsääntöisesti liikuntapaikkoja jo käyttäviin ja liikuntaa harrastaviin lapsiin sekä nuoriin. Vuonna 2019 valtion liikuntaneuvoston julkaiseman, lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistä tutkineen LIITU 2018 -tutkimuksen mukaan urheiluseurassa harrastavien lasten ja nuorten osuus on noin 50% kaikista lapsista ja nuorista. Urheiluseurassa tapahtuva harrastaminen liikuttaa siis suurta joukkoa porilaisia lapsia ja nuoria, mutta samaan aikaan saman suuruinen joukko lapsia ja nuoria on seuratoiminnan ulkopuolella. Nykyisellään merkittävä osa urheiluseurojen järjestämästä toiminnasta kytkeytyy lajiliiton järjestämään kilpailutoimintaan, vaikka välttämättä kaikkien lasten ja nuorten kohdalla harrastamisen kiinnostuksen kohteena tai motiivina ei ole kilpaileminen.
Liikuntapaikkojen maksuttomuus saattaa kuitenkin myös lisätä seurojen järjestämää matalan kynnyksen toimintaa. Matalan kynnyksen liikkumisen edistämisen sekä terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta liian vähän liikkuvien lasten ja nuorten aktivoimisen tuleekin tapahtua urheiluseuratoiminnan edellytysten edistämisen rinnalla, sillä urheiluseurassa tapahtuva liikkuminen ja matalan kynnyksen toiminta eivät ole toisiaan poissulkevia ja keskenään kilpailevia toimintoja.
Liikuntapaikkojen maksuttomuutta tulee tarkastella myös eri lajien välisen yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Kaupungin ylläpitämien liikuntapaikkojen verkosto kattaa monipuolisen valikoiman urheilulajeja, mutta kaikille lajeille ei kuitenkaan löydy lainkaan tai riittävästi lajin harjoitteluun ja kilpailemiseen soveltuvia tiloja. Tästä syystä yksi tai useampi urheiluseura on päätynyt vuokraamaan harjoitteluun ja kilpailemiseen soveltuvia tiloja itse. Liikuntapaikkojen maksuttomuus kohdistuisi näin osaan urheiluseurassa harrastavista alle 18-vuotiaita porilaisista lapsia ja nuoria, mutta osa harrastajista, lajeista ja seuroista jäisi edellä mainitusta syystä maksuttomuuden ulkopuolelle.
Aloitteessa esitetään liikuntapaikkojen maksuttomuuden huomioimista vuoden 2021 talousarviossa. Kaupungin ylläpitämien liikuntapaikkojen vuorojen varaamisen yhteydessä ei ole eritelty erikseen alle 18-vuotiaiden käyttöön varattuja vuoroja. Vuoden 2019 toteutuneiden vuorovarausten pohjalta voidaan arvioida liikuntapaikkojen alle 18-vuotiaiden käyttöön varattujen harjoitus- ja kilpailuvuorojen maksujen vuosittaiseksi osuudeksi 600 000 - 650 000 euroa. Tämä arvio sisältää harjoitus- ja kilpailuvuorot liikuntalaitoksissa (jäähallit, tekojää ja -kaukalo, Karhuhalli, urheilutalot ja uimalaitokset), koulusaleissa ja ulkokentillä. Aloitteessa ei ole eritelty täsmällisesti sitä, missä laajuudessa urheilupaikkojen maksutonta käyttöä alle 18-vuotiaille esitetään. Mikäli maksuttomuus kattaisi myös alle 18-vuotiaiden vapaa-ajallaan kaupungin omistamissa tiloissa tapahtuvan liikkumisen, mukaan tulisi laskea myös uima- ja urheilulaitosten lippukassan kautta tapahtuva yksittäisten kävijöiden käyttö. Vuoden 2019 toteutuneisiin kävijämääriin perustuva summa on noin 290 000 euroa. Yhteensä alle 18-vuotiaiden osuus varattujen harjoitus- ja kilpailuvuorojen vuoromaksuista sekä yksittäisten kävijöiden pääsymaksuista on 890 000 – 940 000 euroa.
Sivistystoimiala pitää aloitteessa esiin nostettuja tavoitteita tärkeänä ja aloitetta sinänsä kannatettavana. Kaupungin yleinen taloustilanne huomioiden, sivistystoimiala ei kuitenkaan voi tässä tilanteessa kannattaa aloitteessa esitettyä liikuntapaikkojen maksuttomuuden huomioimista vuoden 2021 talousarviossa.
Aloitteen tavoitteena on edistää kaikkien lasten ja nuorten osallistumista urheiluharrastukseen, perheen taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Sivistystoimialalla pohditaan jatkuvasti keinoja tämän tavoitteen edistämiseksi. Yksi konkreettinen toimenpide vuoden 2020 aikana on ollut Lounais-Suomen aluehallintoviraston 25.11.2019 Porin kaupungille myöntämä 20 000 euron erityisavustus vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen tukemiseksi. Tuen kohdentamisessa on tehty yhteistyötä Satakunnan Yhteisöt ry:n ylläpitämän Lasten ja nuorten harrastusrahaston kanssa ja tuki on jaettu erillisten hakemusten perusteella porilaisissa urheiluseuroissa harrastaville porilaisille 7-15-vuotiaille lapsille ja nuorille. Kuluvan vuoden aikana jaettavaksi myönnetty erityisavustus on kertaluonteinen ja sitä on tähän mennessä jaettu 45 lapselle tai nuorelle. Hakemusten määrä on osoittanut urheilua harrastavien lasten ja nuorten perheiden taloudellisen tuen tarpeen ja tähän perustuen kaupungin olisi paikallaan arvioida mahdollisuudet tukemisen jatkamiselle joko kaupungin toteuttamana tai Lasten ja nuorten harrastusrahaston kanssa tehtävänä yhteistyönä.
Tilojen maksuttoman käytön toteuttaminen aloitteessa esitetyssä laajuudessa ei ole vallitsevassa taloustilanteessa realismia. Sivistyslautakunta yhtyy kuitenkin aloitteeseen siltä osin, että liikuntatiloja voitaisiin osoittaa maksutta hiljaisempina aikoina terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta liian vähän liikkuvista tai muita erityistarpeita vaativista lapsista tai nuorista koostuvien ryhmien käyttöön. Liikkumisen edistäminen ja harrastamisen mahdollistaminen kaikille ehkäisee ennalta sekä terveyteen liittyviä että sosiaalisia ongelmia ja edistää näin porilaisten lasten ja nuorten yhdenvertaista kohtelua.
Opetus- ja kulttuuriministeriössä on rakennettu hallitusohjelman mukaista harrastamisen Suomen mallia. Konseptin ajatuksena on tuoda monipuolisia harrastusmahdollisuuksia koulupäivän yhteyteen siten, että kaikilla peruskouluikäisillä olisi mahdollisuus mielekkääseen harrastukseen. Harrastamisen Suomen mallin pilottijakson haku tapahtuu marraskuussa 2020 ja sivistystoimialalla valmistellaan hakemusta pilottijaksolle osallistumisesta yksiköiden välisenä yhteistyönä. Kevääseen 2021 asti jatkuvan pilottijakson jälkeen harrastamisen Suomen mallin mukainen toiminta vakiintuu pysyväksi käytännöksi ja edistää osaltaan tässäkin aloitteessa esiin tuotujen tavoitteiden toteutumista. Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa harrastamisen Suomen mallin pilottijaksoa 10 miljoonalla eurolla ja pysyvälle toiminnalle varataan 14,5 miljoonan euron vuosittainen määräraha.
Sivistyslautakunta kannustaa myös nuorisopassin sisältöjen kehittämiseen aloitteen hengessä. Nuorisopassia kehitetään lapsen tai nuoren yksilöllisten tarpeiden huomioimisen näkökulmasta kaikkien porilaisten lasten ja nuorten harrastamisen mahdollistamiseksi. Nuorisopassin etuja on jo nyt mahdollista kohdentaa lapsen tai nuoren tarpeiden mukaan, mutta passin sisältöjä arvioidaan säännöllisesti vaikuttavuuden lisäämiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.