Perustelut
Kunnan viranhaltijan sivutoimesta ja kilpailevasta toiminnasta säädetään laissa kunnallisesta viranhaltijasta 4 luvun 18 §:ssä.
"Sivutoimella tarkoitetaan virkasuhdetta, palkattua työtä ja pysyväisluonteista tehtävää, joista viranhaltijalla on oikeus kieltäytyä, sekä ammatin, elinkeinon ja liikkeen harjoittamista.
Viranhaltija ei saa ottaa vastaan eikä pitää sellaista sivutointa, joka edellyttää työajan käyttämistä sivutoimeen kuuluvien tehtävien hoitamiseen, ellei työnantaja hakemuksesta myönnä siihen lupaa. Lupa voidaan antaa myös määräajaksi ja rajoitettuna. Lupa voidaan peruuttaa, kun siihen on syytä. Viranhaltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi ennen peruuttamista.
Harkittaessa sivutoimiluvan myöntämistä on otettava huomioon, että viranhaltija ei saa sivutoimen vuoksi tulla esteelliseksi tehtävässään. Sivutoimi ei myöskään saa vaarantaa luottamusta tasapuolisuuteen tehtävän hoidossa tai muutenkaan haitata tehtävän asianmukaista hoitamista. Sivutoimena ei saa harjoittaa sellaista toimintaa, joka kilpailevana toimintana ilmeisesti vahingoittaa työnantajaa.
Viranhaltija ei saa virkasuhteen kestäessä ryhtyä kilpailevan toiminnan valmistelemiseksi sellaisiin toimenpiteisiin, joita 3 momentissa säädetty huomioon ottaen ei voida pitää hyväksyttävinä.
Muusta kuin 2 momentissa tarkoitetusta sivutoimesta viranhaltijan on tehtävä ilmoitus työnantajalle. Työnantaja voi varattuaan viranhaltijalle tilaisuuden tulla kuulluksi kieltää tällaisen sivutoimen vastaanottamisen ja pitämisen 3 momentissa säädetyillä perusteilla."
[peitetty]on tehnyt sivutoimi-ilmoituksen perustamansa yrityksen toiminnan johdosta. Sivutoimi-ilmoitus on hyväksytty rajoitettuna siten, että siinä huomioidaan rehtorin päätöksentekovaltuudet ja ettei rehtori yritystoiminnan johdosta tule esteelliseksi virassaan.
[peitetty] on tehnyt oikaisuvaatimuksen sivutoimi-ilmoitukseen tehdyn rajauksen johdosta sillä perusteella, ettei se kohtele Kaarisillan koulun oppilaita ja huoltajia tasa-arvoisesta muihin verrattuna, koska he eivät voi tulla yrityksen asiakkaiksi ja lisäksi sillä perusteella, että rajaus asettaa hänet kaupungin palveluksessa eriarvoiseen asemaan muun henkilöstön kanssa. Erityisesti oikaisuvaatimuksessa on mainittu seuraavat ammattiryhmät; lääkäri, psykologi, koulukuraattori, opettaja/erityisopettaja.
Rehtorilla on päätösvaltaa oppilaisiin mm. seuraavissa asioissa: Kurinpito, poissaolojen myöntäminen, oppilaaksi otto, opetuksen evääminen loppupäivän ajaksi, kirjallinen varoitus, poikkeuksellinen opetuksen järjestäminen, kuljetuspäätökset ja oppilasarvioinnin uusiminen. Lisäksi rehtori on mukana oppilashuollon prosesseissa. Rehtorin tulee päätösvaltaa käyttäessään säilyttää puoleettomuutensa joka tilanteessa. Asiakassuhde oppilaasen tai vanhempiin/huoltajiin on omiaan horjuttamaan päätöksenteon objektiivisuutta ja puolueettomuutta, joka on yksi esteellisyysperuste. Näissä tilanteissa rehtorin tulisi jäävät itsensä. Kaarisillan koulussa ei ole apulaisrehtoria, joka tulisi rehtorin sijaan estellisyystilanteissa. Sen sijaan päätöksen siirtyvät tehtäväksi rehtorin esimiehelle, opetusyksikön päällikölle, eikä tätä voida pitää tarkoituksenmukaisena.
Yhdenvertaisuus muihin henkilöstöryhmiin tulee arvioida tehtävässä käytettvään päätösvallan ja tehtävän sisällön perusteelle. Rehtorilla on hallinnollista päätösvaltaa toisin kuin muilla mainituilla ammattiryhmillä, minkä johdosta tehtäviä ei voida rinnastaa toisiinsa. Sivutoimi-ilmoituksissa, joita sivistystoimen hallinnossa on käsitelty, ei ole tullut esiin, että kuraattoreilla, psykologeilla, opettajilla tai muilla ammattiryhmillä olisi sivutoimia, joiden johdosta heidän puolueettomuutensa työtehtävissä vaarantuisi. Lisäksi on huomattava, että esimerkiksi psykologeilla toimintaa ohjaa vahvat ammattieettiset ohjeet, joille on olemassa valvontaelin.
Oikaisuvaatimuksessa on mainittu oppilaiden tasavertainen pääsy yrityksen asiakkaiksi. Yksityiset yritykset toimivat markkinoilla niillä ehdoilla, joita lainsäädäntö asettaa. Tässä kohtaa toimintaan on asetettu rajoitus, jotta koulun rehtori ei tule esteelliseksi omassa virkatehtävässään. Rajoitusta sivutoimi-ilmoitukseen harkittaessa pyrittiin rajoitus asettamaan pienimmäksi mahdolliseksi, jotta perustuslaissa säädettyä elinkeinonvapautta rajoitenaan vain siinä määrin kuin on tarpeen ja hyväksyttyä ko. tilanteessa.
Ehdotus
Esittelijä
-
Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi
Sivistyslautakunta hylkää oikaisuvaatimuksen. Sivutoimi-ilmoituksen rajaamiseen on ollut kunnallisesta viranhaltijassa annetun lain mukainen peruste. Rajaus sivutoimi-ilmoitukseen on tehty, ottaen huomioon virkatehtävien hoitaminen ja huomioiden, mitä elinkeinonvapaudesta säädetty.