Perustelut
[peitetty] on toivonut sivistyslautakunnan ottavan kantaa asiaansa. Hän työskentelee porilaisessa peruskoulussa tuntiopettajana luokanopettajanan tehtävässä.
[peitetty] katsoo, että hänen tuntiopettajan virkansa tulisi muuttaa luokanopettajan viraksi. Hänen mukaansa tarve viralle on koulussa nyt ja jatkossa, ja vastaavia muutoksia on aikaisemminkin tehty tuntiopettajista luokanopettajiksi.
Perusopetuksessa on joko luokanopettajan, erityisluokanopettajan, erityisopettajan tai lehtorin virassa olevia opettajia tai tuntiopettajan virkasuhteessa olevia. Tuntiopettaja katsotaan päätoimiseksi, mikäli hänen viikoittaiset työntuntinsa ovat vähintään 16. Opetusyksikössä haluttiin selkeyttää tuntiopettajien tilannetta, ja nimikkeitä yhtenäistettiin henkilöstöpäällikön päätöksellä 29.11.2019 § 272.
Niille tuntiopettajille, joille katsottiin löytyvän vähintään päätoimisuuden verran tunteja jatkossakin, tarjottiin mahdollisuutta muuttaa tuntiopettajanimike päätoimisen tuntiopettajan nimikkeeksi. Muille jätettiin nimikkeeksi tuntiopettaja.
[peitetty] on myös tarjottu tätä mahdollisuutta päätoimisen tuntiopettajan nimikkeeseen, mutta hän on asiasta kieltäytynyt.
[peitetty] mukaan hänen ensisijaisessa sijoituspaikassaan Itätuulen koulussa (entinen Itä-Porin yhtenäiskoulu) on aiemmin muutettu tuntiopettajan virkoja luokanopettajan viroiksi. Näin on tapahtunut vuonna 2012 kahden opettajan osalta. Vuoden 2017 organisaatiouudistuksen jälkeen tällaisia muutoksia ei ole peruskouluissa tehty, eikä opetusyksikkö katso niitä tarpeellisiksi tällä hetkellä. Tämä linjaus kohtelee samalla tavalla kaikkia opettajia.
Perusopetuslain 37 § mukaan opetuksen järjestäjällä on oltava riittävä määrä opettajien virkoja. Näiden lisäksi voi olla tuntiopettajia. Tuntiopettaja ei ole osa-aikainen siten, että syntyisi lain mukainen velvoite tarjota lisätöitä. Porin opetusyksikön perusopetuksen vakituisia opettajia on (20.5.2020) yhteensä 455. Heistä 110 on lehtoreita ja 188 luokanopettajia, 71 erityisluokanopettajia, 25 erityisopettajia ja 15 rehtoreita. Päätoimisia tuntiopettajia on 41 ja tuntiopettajia 5. Edellä mainituista ensisijainen sijoituspaikka Itätuulen koulussa on 26 opettajalla, joista 3 on sivutoimisia tuntiopettajia, 2 on päätoimisia tuntiopettajia ja 20 on lehtoreita/luokanopettajia/erityisluokanopettajia/erityisopettajia. Itätuulen koulun yhdeksästä luokanopettajasta yksi on tuntiopettaja, muut varsinaisia luokanopettajia. Lisäksi opetusyksikössä työskentelee määräaikaisia opettajia.
Oppilasennusteen mukaan lapsimäärät Porissa laskevat merkittävästi lähivuosina. Kun ensimmäisen luokan oppilaiden määrä on nyt 740 on sen arvioitu lukuvuonna 2026-2027 olevan ainoastaan 526. Oppilasmääräkehityksen sekä palveluverkkoon ja oppilaaksiottoalueisiin suunniteltujen muutosten vuoksi uusien opettajien rekrytoinneissa tulee noudattaa tarkkaa harkintaa.
Hakijan ehdottamaa menettelyä ei voida toteuttaa virantoimitusvelvollisuuden muuttamisena vaan hänet tulisi siirtää tuntiopettajan virasta luokanopettajan virkaan, joka tulee perustaa ennen siirtoa, jos sellaista ei ole avoimena. KT Kuntatyönantaja ry on katsonut, että vakinaisia tuntiopettajia voidaan siirtää KVhL 24 §:n mukaisin perusteluin vakinaisiin virkoihin ilman julkista hakumenettelyä, jos työnantaja näin päättää ja siirto voidaan perustella ko. säännöksen mukaisin perusteluin. Mitään pakkoa tähän ei kunnalla ole.
Opetusyksikkö katsoo, ettei sillä hakijan koulun tilanne, opettajien tasa-arvoinen kohtelu sekä kaupungin kokonaisuus huomioiden ole velvollisuutta eikä tarvetta siirtää hakijaa tuntiopettajan virasta luokanopettajan virkaan.
Ehdotus
Esittelijä
-
Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi
Sivistyslautakunta päättää, että
[peitetty] vaatimus hylätään.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.