Perustelut
Perusopetuksen nykyinen opetussuunnitelma on otettu käyttöön 1.8.2016 alkaen. Opetussuunnitelman yhteydessä opetuksen järjestäjä päättää kieliohjelmasta, joka on hyväksytty koulutuslautakunnassa 12.12.2016, § 203. Kieliohjelmassa on määritelty perusopetuksen aikana opiskeltavat kielet ja muita kieltenopiskeluun liittyviä asioita. Kieliohjelmassa on mainittu myös vuosiluokat, joilla eri oppimäärien opiskelu alkaa.
Vieraiden kielten aloitusajankohdat on määritelty perusopetuksen tuntijaon hyväksymisen yhteydessä. Tuntijakoa on muutettu sivistyslautakunnassa 26.2.2019, § 28. Päätöksen mukaan kaikille pakollinen A1-kieli alkaa jatkossa 1. luokalla. Päätös noudattaa Valtioneuvoston asetusta perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta. Tämä aloitusajankohta muutetaan nyt myös kieliohjelmaan. Muuten aloitusajankohdat pysyvät samoina eli B1-ruotsin opiskelu alkaa 6. luokalla, vapaaehtoisen A2-kielen opiskelu 4. luokalla ja vapaaehtoisen B2-kielen opiskelu 8. luokalla.
Porin kaupungin perusopetuksen kielivalikoimaa ei ole tarvetta muuttaa. A1-kielenä voi opiskella englantia. Ennen nykyistä opetussuunnitelmauudistusta tarjottiin myös muita A1-kieliä. Laajasta valikoimasta luovuttiin, koska muihin kieliin ei syntynyt ryhmiä. Tämä antoi huoltajille virheellisen kuvan valinnanmahdollisuuksista, joita ei tosiasiallisesti ollut. Nykyistä mallia pidetään hyvänä erityisesti nyt kun A1-kielen opiskelu alkaa jo ensimmäisellä luokalla.
Neljänneltä luokalta alkavana vapaaehtoisena A2-kielenä voi opiskella ranskaa, ruotsia, saksaa tai venäjää. Vapaaehtoista A2-kieltä tarjotaan kaikissa kouluissa. Kouluja kannustetaan myös alueelliseen yhteistyöhön A2-kieliryhmien muodostamisessa. Oppilas voi käydä A2-kielen opetuksessa toisessa koulussa, mikäli se on lukujärjestysten puitteissa mahdollista ja toisen koulun A2-ryhmässä on tilaa. Kouluilla ei ole kuitenkaan velvollisuutta muodostaa lukujärjestyksiään siten, että ne mahdollistavat toiseen kouluun siirtymisen koulupäivän aikana tai ennen tai jälkeen koulupäivän. Mikäli oppilas käy toisessa koulussa kieltenopetuksessa, hänellä on mahdollisuus käyttää julkista joukkoliikennettä siirtyessään koulupäivän aikana omasta koulusta kieltenopiskelun vuoksi toiseen kouluun. Mahdollisesti syntyvät A2-kielten ryhmät resursoidaan edelleen keskitetysti, kun aiemmin kieliryhmän muodostamiseksi vaadittu resurssi on ollut kokonaisuudessaan pois koulun muusta opetuksesta. A2-kielen opiskelu voidaan aloittaa, mikäli kielen valinneita oppilaita on vähintään 15. Opetusyksikön päällikön päätöksellä ryhmä voidaan perustaa myös pienemmällä oppilasmäärällä, mikäli kieltenopiskelun jatkumo pystytään järjestämään yläkoulussa.
Kahdeksannelta luokalta alkavien valinnaisten B2-kielten opiskelumahdollisuuksien takaamiseksi esitetään, että kaikkien yläkoulujen tulee tarjota kieliohjelmassaan ainakin joko espanjaa, ranskaa, saksaa tai venäjää. Lisäksi yläkoulut voivat tarjota muita haluamiaan kieliä B2-kielinä.
Kieliohjelman tavoitteena on lisätä vieraiden kielten valintoja ja oppilaiden kielitaitoa. Lähtökohtana on, että useamman vieraan kielen taito on parasta pääomaa lapsen tulevaisuutta varten. Englannin kielen taito on nyky-yhteiskunnassa jo osa yleissivistystä, jolloin useamman kielen taitaja erottuu edukseen sekä jatko-opinnoissa että työelämässä.
Korjattu Porin kaupungin perusopetuksen kieliohjelma on päätösehdotuksen liitteenä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi
Sivistyslautakunta päättää hyväksyä perusopetuksen kieliohjelman muutokset, jotka tulevat voimaan heti.