Perustelut
Porin pitkäaikainen liikenneturvallisuusvisio on, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä (KV 5.5.2010). Tämä edellyttää jatkuvaa panostusta kaikilla liikenneturvallisuustyön osa-alueilla, tarkoittaen mm. eri liikenneturvallisuustoimijoiden tiivistä yhteistyötä, liikennekasvatusta ja -valistusta, liikennevalvontaa, liikenneverkon ja -järjestelyjen kehittämistä sekä kunnossapidon tehostamista.
Porin kaupunki on toteuttanut liikenneturvallisuustilastojen seurantaa jo vuosikymmenien ajan. Alkuaikoina liikenneonnettomuustiedot saatiin suoraan poliisin tilastoista. Nykyään tiedot saadaan valtakunnallisesta iLiitu-järjestelmästä, johon kootaan vuosittain paikkatietona sekä poliisin että pelastuslaitoksen tietoon tulleet liikenneonnettomuudet onnettomuustyypeittäin.
Vuonna 2020 tapahtui Porin alueella (kaikki liikenneväylät yhteensä) yhteensä 359 poliisin raportoimaa tieliikenneonnettomuutta. Vuonna 2019 onnettomuuksia tapahtui 482 ja vuonna 2018 514, joten onnettomuuksien määrä on positiivisessa laskusuunnassa. Onnettomuuksista 4 johti kuolemaan ja 97 loukkaantumiseen.
Onnettomuuksista kaksi kolmasosaa tapahtui kaupungin katuverkolla. Onnettomuudet tapahtuivat useimmiten hyvissä olosuhteissa näkyvyyden ollessa hyvä ja tienpinnan kuiva. Yleisin onnettomuusluokka oli yksittäisonnettomuus, joita oli 21 % kaikista onnettomuuksista. Jalankulku-, pyörä- ja mopo-onnettomuuksia oli yhteensä 16 % kaikista onnettomuuksista, mutta toisaalta 48 % henkilövahinkoon johtaneista onnettomuuksista. Näistä suurimpana ryhmänä olivat pyöräonnettomuudet.
Vaikka liikenneonnettomuuksien määrä onkin viime vuosina ollut Porin alueella selkeässä laskusuunnassa, tapahtuu Porissa kuitenkin asukaslukuun suhteutettuna edelleen selvästi enemmän henkilövahinkoon johtaneita onnettomuuksia vertailukaupunkien (Jyväskylä, Kotka, Kuopio, Lahti, Oulu, Vaasa) keskiarvoon verrattuna. Porissa suhdeluku oli v. 2020 1,19 heva-onn./1000 as., kun vertailukaupunkien keskiarvo oli 0,51 heva-onn./1000 as.
Onnettomuudet aiheuttavat inhimillisten kärsimysten lisäksi taloudellisia menetyksiä. Suomessa käytössä olevan onnettomuuskustannusmallin mukaan liikenneonnettomuuksien yksikkökustannukset ovat henkilövahinkoon johtaneissa onnettomuuksissa noin 308 800 euroa ja omaisuusvahinkoon johtaneissa onnettomuuksissa noin 2 200 euroa (Tieliikenteen onnettomuuskustannusten tarkistaminen, Trafi 2016). Kuntien maksettavaksi onnettomuuskustannuksista kohdistuu noin 15-20 % mm. pelastus-, terveys- ja sosiaalitoimen menoina. Porin alueella tapahtuneet onnettomuudet maksoivat vuonna 2020 noin 31,7 milj.euroa, josta kunnalle kohdistuvien kustannusten osuus on noin 6,3 milj.euroa.
Liikenneonnettomuustilastoja seuraamalla pystytään toimenpiteitä kohdentamaan niihin paikkoihin, joissa onnettomuuksia eniten tapahtuu. Esimerkkeinä viime vuosilta ovat olleet risteyskolarikeskittymiksi nousseiden Koillisväylä-Korjuuntie ja Mastojentie-Outokummuntie -risteyksien muuttaminen kiertoliittymiksi. Toisaalta niissä kiertoliittymissä, joissa tapahtuu paljon jalankulku- ja pyöräonnettomuuksia, on suojatieturvallisuutta parannettu toteuttamalla mm. tärinäraitoja ja ajotilan kavennuksia (esim. Satakunnankatu – Rautatienpuistokatu, Maantiekatu – Tikkulantie). Suojatieturvallisuuden parantaminen oli yksi tärkeä tekijä myös vastikään käyttöön otettujen Itsenäisyydenkadun – Yrjönkadun liikennevalojen toteuttamisessa.
Liikenneturvallisuustilastot on nähtävillä osoitteessa https://www.pori.fi/pori-tieto/tilastot.
Ehdotus
Esittelijä
-
Markku Koppelomäki, yksikön päällikkö, infrayksikkö, markku.koppelomaki@pori.fi
Tekninen lautakunta merkitsee Porin vuoden 2020 liikenneturvallisuuskatsauksen tiedoksi.