Perustelut
Valtuutettu Helvi Walli jätti valtuuston kokouksessa 26.8.2024 § 84 valtuustoaloitteen AAA1-luokituksen frisbeegolfrata Poriin. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 9.9.2024 § 355 pyytää aloitteesta elinvoima- ja ympäristölautakunnan, teknisen lautakunnan ja vapaa-ajan lautakunnan lausunnot 30.11.2024 mennessä.
Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.
Lausuntoa on valmisteltu yhteistyössä elinvoima- ja ympäristötoimialan, sivistystoimialan ja teknisen toimialan kesken.
Vapaa-ajan lautakunnan lausunto:
Frisbeegolf lajina ja AAA1-luokitus
Valtuustoaloitteessa esitetään AAA1-luokituksen frisbeegolfradan rakentamista Noormarkkuun Toukarin alueelle, joka on osayleiskaavassa osoitettu urheilun- ja virkistyspalveluiden kehittämiseen. Alue sijoittuu Vanhan Söörmarkuntie ja Parkanontien väliselle alueelle. Alueen maastossa on huomattavia korkeuseroja sekä paljon puustoa. Kaupunki omistaa kohteen vieressä olevia maa-alueita ja kiinteistöjä, joilla sijaitsee Kirkkokallion huoltorakennus, mikä mahdollistaa kahvio-, pukuhuone- ja keittiökäytön.
Frisbeegolf on saavuttanut merkittävän suosion Suomessa sekä kansainvälisesti niin harrastuksena, kuin myös kilpa- ja huippu-urheiluna. Frisbeegolf on erinomaista liikuntaa ja laji liikuttaa isoa joukkoa eri ikäisiä suomalaisia säännöllisesti. Selvitysten mukaan 263 000 suomalaista harrastaa frisbeegolfia ainakin kerran vuodessa. Tämän lisäksi vähintään kerran viikossa harrastavia löytyy 49 000 pelaajaa. Suomen frisbeegolfliiton jäsenmäärä oli 11 869 vuonna 2023 ja liiton alaisia kilpailuja pelattiin vuonna 2023 jopa 547 kappaletta. Kilpatasolla suomalaisia pelaajia nähdään maailmankiertueella ja Nokialla pelataan jo neljäs European Open -osakilpailu vuonna 2025.
AAA1-luokan ratojen vaatimukset ovat kaikkein korkeimmat, ja ne soveltuvat monipuolisesti kansallisiin ja kansainvälisiin kisoihin. AAA1-luokan radoilla on vähintään 18 väylää, joiden pituudet vaihtelevat 50 ja 300 metrin välillä. Väylien keskipituuden tulee kuitenkin olla vähintään 140 metriä. Radan par-tuloksen tulee olla vähintään 64, ja tähän lukuun vaikutetaan väylien pituuksilla. Radan par-luku tarkoittaa sitä, kuinka monella heitolla ammattilainen keskimäärin pelaa radan läpi. 1-luokitus tarkoittaa, että kentän varusteluun kuuluu viralliset maalikorit, opastejärjestelmä, heittoalustat sekä aktiivinen ylläpito. Maalikorien tulee olla PDGA:n tai SFL:n hyväksymiä maalikoreja. Opastejärjestelmän tulee sisältää radan infotaulun sekä väyläkohtaiset opasteet.
A-luokan rata on maastoltaan ja kasvillisuudeltaan vaihteleva, jossa ns. väyläosuudet ovat pääosin ruohoa tai muuta tasamaastoa. Kentällä tulee olla erilaisia estealueita (vesiesteet, pelaamattomat alueet), millä vaikutetaan kentän haastavuuteen. Vesiesteet tulee olla kiinteitä vesialueita kaavoitetulla alueella, mutta pelaamattomat alueet voidaan merkata valkoisella paalutuksella. A-luokan radat vaativat keskimäärin 15–25 hehtaarin pinta-alaa ja AAA1-luokan jopa 30 hehtaarin maa-alueen.
Kentän suunnittelussa tulee huomioida estealueet, pelaamattomat alueet, heittopaikat ja korialueet. Lisääntyneiden harrastajamäärien myötä A-luokan radat kasvattavat suosiotaan, ja tämä asettaa myös vaatimuksia radan haasteellisuuden korostamiseen. Frisbeegolfissa ei ole toistaiseksi luokiteltu eri heittoalueita, mutta mahdollisen lajin kehittymisen ja pelattavuuden myötä suositellaan nämä tekijät ottamaan huomioon. Tämä tarkoittaa, että jokaiselle väylälle suunnitellaan toinen heittoalusta, mikä on lähempänä koria, mutta ei ole virallisessa kilpailukäytössä. Tällöin radan pelattavuus on helpompi vähemmän pelanneille, ja se palvelee laajempaa käyttäjäkuntaa edistäen terveysvaikutuksia.
AAA1-frisbeegolfradan yhtenä kriteerinä on, että kentällä on aktiivinen huolto ja ylläpito. Kentän huolto- ja ylläpitotyöt vaativat luonnollisesti resursseja vastaavalta taholta. Ylläpito usein sisältää pääsääntöisesti heittopaikkojen puhdistamisen, korien kunnossapidon sekä tarvittavia raivaus- ja siistimistöitä kenttäalueella.
A-luokan radat sopivat alueille, joissa sijaitsee myös lyhyempi aloittelijaystävällinen D-luokan rata, mikä on mahdollisuuksien mukaan esteetön. D-luokan radoilla ei ole maastovaatimuksia.
Suomessa on tällä hetkellä 18 AAA1-luokituksen rataa (lähde frisbeegolfradat.fi). Näistä kolme sijaitsee Satakunnassa (Harjavalta, Jämijärvi ja Rauma) sekä yksi Pirkanmaan puolella Sastamalassa. AAA1-tason rata Poriin vahvistaisi Satakunnan jo nykyisellään vahvaa asemaa frisbeegolf-maakuntana.
Porin alueen ratatilanne
Aiemmin frisbeegolf-ratojen kehittämistä on käsitelty valtuustoaloitteena vuonna 2022, jolloin valtuutettu Tiina Stenman oli jättänyt valtuustoaloitteen vaativan täysimittaisen Frisbeegolf-radan rakennuttamisesta Porin Yyteriin. Tuolloin valtuustoaloitteen vastaukseen oli selvitetty Yyteriin liittyen radan rakentamista, sillä hiekkarantaa ja dyynialuetta on aiemmin käytetty kyseisen lajin harrastustarkoitukseen, mistä saadut kokemukset osoittivat, että ne eivät sovellu kyseiseen käyttöön. Yyteriin sijoitettavaa vaativan täysimittaisen Frisbeegolf-radan mahdollistamista selvitettiin ja todettiin, että soveltuvin paikka alueella olisi vanha moottorirata kilpailukeskuksena sekä sen lähimaasto, josta metsäiset alueet ovat pääosin UPM:n omistuksessa. AAA1-tason kilpailurataan tarvittava alue tulisi olemaan hyvin laaja ja Yyterin osalta kaupungin omistamat alueet eivät sellaisen rakennuttamiseen riitä.
Valtuustoaloitteestakin käy ilmi, että kuntalaistalkoohengen voimin on eri rahoituksin rakennettu Kyläsaaren frisbeegolfrata (18 väyläinen), Toejoki Discgolf Park (9), Harjunpään frisbeegolf (9), Kirjurinluoto DiscgolfPark (21), Ahlainen DiscGolfPark (18), jotka kaikki mahdollistavat laajan harrastetoiminnan. Lajin harrastetoiminnan näkökulmasta olosuhteita on Porissa kehitetty varsin hyvin. Vaativamman tason harjoitus- ja kilpailutoiminnan olosuhteita kaupungista ei kuitenkaan löydy. Kirjurinluoto-Kalafornia alueen kehittämisohjelman laadinta on parhaillaan käynnissä ja frisbeegolf on mukana myös siinä. Kirjurinluodon alueella frisbeegolf nähdään kuitenkin lähtökohtaisesti tulevaisuudessakin harrastus- ja virkistystoimintana, johtuen siitä, että Kirjurinluodon alueella on erityisesti kesäaikaan paljon tapahtumatoimintaa, mikä osittain rajoittaa frisbeegolf-radan kokonaiskäyttöä erityisesti kesäkuukausina.
Valtuustoaloitteessakin mainittu Noormarkku-Toukari osayleiskaavassa oleva urheilu- ja virkistyspalveluille tarkoitettu alue mahdollistaisi AAA1-luokan frisbeegolfradan Poriin. Toteutuessaan hanke olisi pitkäaikaisen maankäytön suunnittelun mukaista toimintaa. Kilpatason frisbeegolf olisi kaupungille vetovoimatekijä: laji kasvattaa suosiotaan ja on niin matalan kynnyksen harrastetoimintaa kuin nykyisin myös huipputason kilpaurheilua. Hanke on näin ollen ehdottomasti kannatettava sekä hyvinvointi- että elinvoimanäkökulmasta.
Toteuttaminen ja ylläpito
Porin vastikään hyväksytyssä poikkihallinnolliseen liikkumisohjelmaan (KH 28.10.2024 § 426) on koottu monipuolisesti toimenpiteitä fyysisen aktiivisuuden edistämiseksi ja liikkeen lisäämiseksi. Ohjelmassa nostetaan esiin myös urheiluseurakentän ja muun kolmannen sektorin kanssa tehtävän yhteistyön lisääminen. Kuten edellä on todettu, frisbeegolfrataverkostoa on kehitetty jo nykyisellään yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Tätä yhteistyötä on luonteva jatkaa ja vetovastuu tällaisen hankkeen toteutumisesta voisi kuulua lajin parissa toimivalle yhdistykselle tai muulle toimijalle. Kaupunki voisi toimia hankkeeseen ryhtyvän toimijan vastinparina mahdollistaen hankkeen toteutumisen: maanomistajana mahdollistamassa aluetta osayleiskaavan mukaiseen käyttötarkoitukseen ja mukana toiminnan käynnistämisessä hankkeen vetäjän kumppanina. Kaupunki voi sitoutua auttamaan esimerkiksi radan sijoittelussa ja luvittamisessa. Teknisen toimialan infrayksikön työohjelma on valmisteilla ja investointiesityksessä ollaan varautumassa Noormarkun frisbeegolfradan edistämiseen. Asian varmistuminen riippuu käynnissä olevasta talousarviovalmistelusta sekä siihen liittyvästä päätöksenteosta.
Hankkeen edistäminen tulee aloittaa kokonaisuuden kartoittamisesta yhdessä mahdollisesti hankkeen vetämiseen ryhtyvän ulkopuolisen tahon kanssa sekä sopia radan hoitovastuista. Asian edetessä tulisi radan soveltua valtuustoaloitteen mukaisesti lähtökohtaisesti kilpailutoimintaan, mutta se palvelee myös harrastustoimintaa ja liikuttaa laajaa joukkoa porilaisia. Lajin harrastajia tulee kuulla ja käyttää asiantuntijoina mahdollisessa jatkoselvityksessä. Hankkeen edetessä myös alueen joukkoliikennetarvetta on paikallaan tarkastella, alueen saavutettavuuden edistämiseksi.
Vapaa-ajan lautakunta näkee kaupungin frisbeegolf-olosuhteiden kehittämisen perusteltuna sekä hyvinvoinnin edistämisen että elinvoiman lisäämisen näkökulmasta.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi
Vapaa-ajan lautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle edellä kuvatun lausunnon valtuustoaloitteeseen.