Valmistelija
Martti Kujanpää, controller, talous- ja hallintoyksikkö, martti.kujanpaa@pori.fi
Perustelut
Toiminnallinen toteutuminen
Satakunnan Museon museokohteiden kävijämäärät kasvoivat, ja viime kesien positiivinen kehitys sai siten jatkoa. Museokohteissa kävi touko-elokuussa 1000 kävijää enemmän kuin viime kesänä, yhteensä 12 857 kävijää. Lisäksi museon viereiselle aidalle, nk. Museokujalle, ripustettu näyttely Värivalokuvasarja Porista v. 1955 houkutteli kesäkuukausina yli 8000 katsojaa. Kesän yleisöopastukset erityisesti Satakunnan Museossa kasvattivat merkittävästi suosiotaan.
Satakunnan Museon museokohteissa avautui neljä uutta näyttelyä: Museokujan näyttelyn lisäksi 8.5. avattu Satakunnan Museon Englund-valokuvanäyttely sekä siihen liittyvä kuvateos ovat keränneet runsaasti kiitosta. Toivossa avautui toukokuussa Tapetti-näyttely, ja museon yhteisöllisessä Parvi-tilassa avattiin kesäkuussa Satakunnan arkeologisen seuran toteuttama Litorinameren rannoilta -näyttely. Kesäkuukausina toteutettiin useita vakiintuneeseen ohjelmaan kuuluvia yleisötapahtumia (mm. Museoiden yö, Toivon Förskottijuhannus ja kesätyöpajat, museoleirit sekä Suomen luonnon päivä Arkissa). Uusia yhteistyöavauksia olivat mm. äitienpäivän vauvakonsertti sekä Pori Chamber -kamarimusiikkifestivaalin konsertti Satakunnan Museossa.
Taidemuseo järjesti touko-elokuun aikana kaksi näyttelyä. Aluevastuumuseotehtävään kytkeytyvä ensimmäinen KORSI säätiön tukema KORSI-komissio toteutettiin Etelärannan uudelle Taideaukiolle, jossa esillä on 07.06.-29.09. siikaslaisen taiteilijan Hanna Marnon veistos Eduard Samettijalka. Teos on taidemuseorakennuksen eteen sijoittuvan uuden Taideaukion ensimmäinen taidetoteutus ja toimii myös aukion toiminnallisuuden testinä. Saatuja kokemuksia hyödynnetään aukion jatkokäytön suunnittelussa osana keskustan kehittämistä.
Toinen näyttely järjestettiin Porin taidekoulun tiloissa ajalla 24.06.-21.07., jossa esillä oli Mike Kelleyn pitkä elokuva Day is Done, sekä Grace Ndiritun Grief- a Love Letter. Poriginal-galleria on ollut auki normaalisti, ja siellä näyttelyt vaihtuvat kolmen viikon välein. Porin museot esittäytyivät Suomi Areena -tapahtuman Pori-kontissa. Kesäaikana järjestettiin kaksi lasten museoleiriä sekä osallistuttiin Taiteiden yö -tapahtumaan. Kesäajan tapahtumat ovat vetäneet kävijöitä. Taidemuseo tarkastelee ja kehittää sisältöjensä saavutettavuutta säännöllisesti ja tässä tarkoituksessa järjestettiin kuulemistilaisuus Porin näkövammaisille kesäkuussa.
Kirjaston tapahtumatuotanto on ollut runsasta. Pihlavan kirjastossa järjestettiin kesäkuussa satumuskari. Heinäkuussa kirjasto oli mukana Pori Jazz Kids -tapahtumassa. Pääkirjastossa järjestettiin elokuussa Drag-satutunti ja Kirjojen yön yhteydessä oli myös monipuolisesti ohjelmaa lapsille ja nuorille. SuomiAreenan yhteydessä kirjastossa järjestettiin Lukemisen juhla yhteistyössä Kirjastoseuran, Sanaston ja E-kirjaston kanssa. Lisäksi e-kirja-aiheisen SuomiAreena-keskustelun yhteydessä järjestettiin pop up -kirjasto. Elokuussa järjestettiin kirjaston isoin yleisötapahtuma Kirjojen yö. Viime vuoden Kirjojen yössä kerätyn asiakaspalautteen pohjalta kutsuttiin yksi kirjailijavieras, järjestettiin kirjamyyntiä ja koostettiin ohjelman aikataulut.
Reposaaren puukoulukorttelin remontti valmistui kesällä ja kirjasto avautui 26.8. Lainamäärä kasvoi 0,8 % verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.
Pori Sinfoniettan toinen vuosikolmannes toteutui suunnitellusti. Kausi oli pääosin kesäloma-aikaa. Kauteen sisältyi kuusi konserttia; kaksi sinfoniakonserttia, kaksi kamarikonserttia, yksi viihdekonsertti ja yksi lastenkonsertti. Lisäksi kauteen sisältyi yhteensä 10 erilaista yleisötyöesiintymistä tai -tapahtumaa. Niihin sisältyi neljä ilmaiskonserttia (Wanhat tanssit ja Taiteiden yö), yksi avoin kenraaliharjoitus, yksi tilausesiintyminen sekä neljä muunlaista yleisötyötapahtumaa (Nuori Pori on Air, Suomi Areena Kansalaistori, Kirjojen yö, Taiteilijatapaaminen).
Lasten kulttuurikeskus Kruunupää järjesti kesäaikana kolme näyttelyä: nuorten kuvataideryhmän KOSMOS, tähtipölyä ja kosmisia myrskyjä -näyttely, jossa nuorten kierrätysmateriaaleista luotuja teoksia, Kruunupään Varista -näyttely Euran Ruukinpuistossa, jossa lähes 300 lasten tekemää myrkyttömästi ja ekologisesti toteutettua männynneulasgrafiikkaa ja nuorten Noise-valokuvausryhmän valokuvia sekä Kruunupään Färgbad- näyttely Kulttuuritalo Grandissa, Porvoossa. Kruunupäässä oli kesällä lapsille ja perheille suunnatut Kesätorstait. Kruunupää osallistui myös Taiteiden yöhön, SuomiAreenan kansalaistoriin ja toteutti Satakunnan puutarhaseuran kanssa Violan ja Orvokin päivän Toivepuistossa. Kultane -kulttuuri- ja taidepainotteinen neuvolan ryhmäneuvola toiminta jatkui kesällä. Vuosittainen valtakunnallinen Vauvojen värikylpy -ohjaajien koulutus järjestettiin elokuussa. Koulutuksesta valmistui 25 ohjaajaa. Koulutukseen osallistuu myös kansainvälisesti toimivia ohjaajia, tänä vuonna yksi osallistuja oli Tšekin tasavallasta.
Nuorisopalveluiden toiminta on toteutunut suunnitellusti eri osa-alueilla. Tammi-elokuun aikana osallistumiskertoja eri toimintoihin oli yhteensä 36 757 (vuosi 2023: 31 613). Aktiivisia kohtaamisia verkossa oli 835 (vuosi 2023:174) ja passiivisia (nuorisopalvelujen eri digialustoilla kävijät, joihin työntekijät tuottavat sisältöjä) 97 428(Vuosi 2023: 36 512).
Kesäajan toiminta poikkeaa paljon kevät- ja syykausien toiminnoista. Toukokuun lopussa nuorisotilatoiminnat jäivät kesätauolle ja elokuun puolessa välissä niiden syyskauden toiminnat käynnistyivät. Jalkautuva työ organisoitui uudelleen nuorisoyksikön ja hyvinvointialueen sekä kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyönä. Koordinointivastuu on nuorisoyksikössä. Jalkautuva nuorisotyö JANNU päivysti ensimmäisen kerran koulujen päätösiltana ja -yönä 1.6.2024. Puuvillan nuorisotilalla järjestettiin Minisomnia verkkopelitapahtuma (24.-26.5.2024), joka keräsi runsaat 430 kävijää. Puuvillan nuorisotila toimi myös kesänuokkarina koko kesän ajan. Kesä-heinäkuun liikenteessä oli liikkuva nuorisotila Nuokkapaku. Tammen tilalla järjestettiin kesäkuussa yhteensä viisi leiriä eri ikäisille lapsille ja nuorille Anniksella oli tapahtumia koko kesän ajan (mm. Kesä6 Fest, Urbaanit Lavatanssi, AnnisPunk Fest). Anniksen kesäteatteri ”Kauas pilvet karkaavat” toteutettiin Kirjurinluodon kesäteatterissa yhdeksän näytöksen voimin ajalla 16.-29.8.2024. Kesäteatteri toteutettiin yhteistyössä Pro Annis ry:n kanssa.
Liikuntayksikön toiminnan keskeisinä painopisteinä toisen kolmanneksen osalta on ollut poikkihallinnollisen liikkumisohjelman viimeistely ja päätöksentekoprosessiin viemisen valmistelu lausuntokierroksineen, kumppanuussopimusneuvottelujen käynnistäminen, vuorojakoperiaatteiden valmistelu sekä lukuisat rutiinimaisesti toistuvat vuoroihin ja liikuntatilojen käyttöön liittyvät asiat. Investointipuolella liikuntayksikkö on osallistunut tiiviisti stadionin peruskorjauksen ja siitä aiheutuvien väistötilatarpeiden valmisteluun sekä vuoropuheluun stadionin ja urheilukeskuksen käyttäjien kanssa. Lisäksi liikuntayksikkö on ollut tiiviisti mukana tekniseltä toimialalta koordinoidun liikuntapaikkaverkoston kehittämisohjelman viimeistelyssä. Yksittäisinä tehtävinä Meri-Porin uimahallin ja maauimalan kassa- ja kahviopalveluiden kilpailutukset hankintapäätöksineen ovat vieneet myös aikaa. Kesäkauden jälkeen siirtyminen talvikauteen aiheuttaa myös monenlaisia toimenpiteitä, muun muassa. uimalaitosten käyttökausien vaihtumiset maauimalasta keskustan uimahalliin Meri-Porin Uimahallin avaaminen viivästyi taas legionellabakteerista johtuen.
Uimalaitosten kävijämäärät ovat tällä hetkellä hieman edellä vuoden 2023 tasoa, toteutunut kävijämäärä 282 665 on 102,1% 01-08/2023 lukemasta (muutos kävijämäärässä vrt. 2023 +5925 kävijää, maauimala auki v. 2024 viikon normaalia pidempään elokuussa, mikä näkyy pienenä pudotuksena uimalaitosten elokuun kävijämäärissä v. 2024).
Kolmannesvuosiraportin yhteydessä raportoidaan talousarvion toiminnallisten tavoitteiden toteutumisesta. Raportit ovat esityslistan liitteenä.
Talouden toteuma
Toimintatuotot ovat kasvaneet 4,1 % viime vuodesta, toteumaprosentti 73,5 (68,4 v. 2023). Maksutuottojen osalta erityisesti liikuntayksikön pääsymaksut ovat kasvaneet viime vuodesta 7,4 %. Kulttuuriyksikön maksutuotot sen sijaan ovat vähentyneet johtuen myös siitä, että Taidemuseo on ollut suljettuna koko vuoden. Hankeavustuksia on saatu toistaiseksi viimevuotista vähemmän. Vuokratuottojen ja tilojen käyttömaksujen osalta kehitys on ollut positiivista.
Toimintakulut ovat laskeneet viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden 0,5 %. Henkilöstökulujen kasvua (4,1 %) selittää nuorisoyksikön perustamisen myötä lisääntynyt henkilöstömäärä. Henkilöstökulut ovat henkilöstösuunnitelman ja -budjetin mukaisia. Perusyksikkökohtaiset henkilöstökulut voivat kuitenkin ylittyä johtuen tasausmaksun eli entisen eläkemenoperusteisen KuEL -maksun kirjaustavan muutoksesta. Se on aiemmin maksettu keskitetysti toimialan hallinnosta, mutta nyt maksu on jaettu henkilöstömäärän perusteella jokaiselle perusyksiköiden kustannuspaikoille. Vastaavia määrärahoja ei kuitenkaan ole jyvitetty kustannuspaikkakohtaisiin käyttösuunnitelmiin. Sinfonietan tallennesopimuksen mukaiset erillislisät on maksamatta takautuvasti maaliskuun alusta lukien. Nämä tulevat kasvattamaan henkilöstökuluja syksyn aikana.
Palvelujen ostot sekä tarvikeostot ovat vähentyneet. Palvelujen ostot 8,4 % ja tarvikeostot 16,2 %. Harrastamisen Porin mallin toiminta ei ole kesäaikana ollut käynnissä, joten toimintaan liittyviä ostoja ei ole tehty. Toiminta jatkuu syyskaudella. Käyttömäärärahoilla kustannettavia kaluston uus- ja korvaushankintoja on tehty viimevuotista vähemmän. Taidemuseon peruskorjattujen tilojen kalustusta tullaan syksyn mittaan hankkimaan, ja se tulee vaikuttamaan kustannuskehitykseen.
Avustuksia on maksettu 4,6 % viimevuotista vähemmän. Tämä johtuu siitä, että avustuksista osa on vielä maksamatta tämän vuoden osalta.
Muut toimintakulut ovat vähentyneet. Erilaisia vuokrakuluja on vähemmän ja viime vuonna kuluja lisäsivät kesän SM-uinnit.
Elokuun toimintakate-% oli 64,5 (69,7 % v. 2023). Toimintakate pienentyi 2,3 % viime vuoteen verrattuna. Ennuste on, että toimintakate tulee toteutumaan 0,1 miljoonaa euroa talousarviota paremmin. Määrärahoihin on tehty 147 000 euroa lisäys. Kahden nuorisoyksikön työntekijän palkkausmäärärahat on siirretty sivistyslautakunnalta vapaa-ajan lautakunnalle
Henkilöstöasiat
Henkilöstön lukumäärä on 248, eli kolme henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Vakituisten määrä on kasvanut 11 henkilöllä muun muassa nuorisoyksikköön elinvoima- ja ympäristötoimialalta siirtyneiden vuoksi. Samalla määräaikaisten määrä on laskenut. Henkilötyövuosikertymä (keskimääräinen henkilöstömäärä) 1,3 prosenttia suurempi kuin viime vuonna. Henkilöstöbudjettia tulisi tässä vaiheessa vuotta olla käyttämättä noin 33,3 prosenttia. Lautakuntatasolla tämä toteutuu ja käyttämättä on vielä 34,77 prosenttia. Kulttuuriyksikössä henkilöstökuluissa on vielä enemmän varaa. Toteumassa ei vielä näy muusikoiden tallennekorvaussopimuksen mukaista erillislisää. Nuorisoyksikkö on ylittänyt henkilöstöbudjettinsa ja käyttämättä on vain 23,50 prosenttia. Budjettiylitys johtuu lähinnä virheellisestä budjetoinnista nuorisoyksikköön 1.1.2024 siirrettyjen henkilöiden osalta. Määrärahojen korjaukset on tehty syyskuun alussa. Terveysperusteiset poissaolot ovat laskeneet erityisesti kulttuuri- ja liikuntayksikössä, minkä vaikutuksesta koko lautakuntataso on poissaolojen vähentämiselle asetetussa tavoitteessa. Nuorisoyksikössä poissaoloja on hieman edeltävää vuotta enemmän.
Kokouskäsittely
Merkitään, että vapaa-ajan lautakunta kuuli controller Martti Kujanpään alustuksen asiasta.