Perustelut
Kaupunginvaltuutettu Henna Kyhä jätti puheenjohtajalle seuraavan valtuustoaloitteen:
"Suomessa kotitaloudet heittävät syömäkelpoista ruokaa vuosittain roskiin 12G-160 miljoonaa kiloa, joka vastaa noin 7800 rekka-autollista ruokaa. Henkeä kohti tuotamme kotitalouksissa noin 23 kiloa ruokahävikkiä vuodessa.
Roskiin joutuvan ruoan osuuden vähentäminen on tärkeää, sillä ylimääräinen ruokatuotanto rasittaa ympäristöä monella tavalla. lisäksi se on moraalitonta maailmassa, jossa suuri osa ihmistä elää puutteellisesti tai näkee suoranaisestinälkää.
Esitän, että Porissa kehitettäisiin ruokakierrätystä ottamalla käyttöön ns. ruokahävikkikaappeja. Satakunnassa Raumalla on pilotoitu menestyksekkäästi ruokahävikkikaappia. Raumalla ruokakierrätyspiste toimii kirjastossa. Myös mm. Kotkassa, Helsingissä, Seinäjoella ja Kouvolassa on käytössä vastaavanlaisia ruokakierrätyspisteitä.
Ruokakierrätyksen idea on, että kuka tahansa voi tuoda kotona valmistettuja ruokia, tuoreita elintarvikkeita, pakasteita, kaupan elintarvikkeita jne. ruokahävikkikaappiin. Vastaavasti elintarvikkeita ja ruokaa voi ottaa maksutta omantunnon ja tarpeen mukaan. Esimerkiksi lomakauden ja matkojen koittaessa haaskauksen ja pilaantumisen sijasta ruokaa voi näin kierrättää hyötykäyttöön. Hävikkikaappeihin voidaan hankkia elintarvikkeita myös paikallisista ruokakaupoista.
Kotiruoan, tuoretuotteiden ja elintarvikkeiden kierrätys on mahdollista, sillä kansalliset ruokaturvallisuusmääräykset ja valvontavelvoitteet eivät koske lahjana tai avustustarkoituksella annettua ruokaa. Kierrätysruokien ja elintarvikkeiden syönti on omalla vastuulla kokonaisuudessaan.
Edellä olevaan viitaten esitän, että Porissa kehitetään ruokahävikkiä ottamalla käyttöön ruokahävikkikaappeja."
Ehdotus
Kaupunginvaltuusto lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.