Perustelut
Porin kaupungin ympäristö- ja terveysvalvontayksikkö on vastaanottanut 27.11.2019 asunnontarkastuspyynnön, jonka mukaan asunnossa osoitteessa
[peitetty] esiintyy kattovuodon aiheuttamia kosteusvaurioita eteisen rakenteissa, haju ja homekasvusto. Asunnontarkastuspyynnön perusteella terveysvalvonta teki tarkastuksen ko. asuntoon 13.12.2019. Tarkastuksen yhteydessä todettiin, että eteisen ja varaston seinissä ja katossa oli kosteusjälkiä ja homeen kasvuun viittaavia pilkkuja.
Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimusraportti, korjaussuunnitelma ja korjausten aikataulu pyydettiin 23.12.2019 päivätyssä toimenpidekehotuksessa toimittamaan terveysvalvontaan 1.3.2019 mennessä. Pyydettyjä asiakirjoja ei ole terveysvalvontaan toimitettu.
Asianosaisten kuuleminen
Ennen asian käsittelemistä ympäristöterveysjaostossa ja ennen mahdollista määräyksen antamista ja sitä tehostavaa uhkasakon asettamista, varattiin asianosaiselle hallintolain 34 §:n mukaisesti tilaisuus kirjallisen vastineen antamiseen. Terveysvalvontaan ei ole saapunut kirjallista vastinetta kuulemiskirjeeseen.
Asunto-osakeyhtiön isännöitsijä on ottanut yhteyttä terveysvalvontaan sähköpostitse ja puhelimitse 7.5. ja 8.5.2020. Asunto-osakeyhtiö ei isännöitsijän ilmoituksen mukaan ole päässyt korjaamaan asunnon vaurioita vedoten siihen, että sen yhteydenottopyyntöihin ei ole vastattu. Isännöitsijä on myös edellyttänyt, että vuokralaisen tulee olla poissa asunnosta tutkimusten ja korjausten aikana koronavirusepidemian takia. Osakkeenomistaja ja vuokralainen ovat 7.5.2020 puhelimitse ilmoittaneet terveysvalvontaan odottaneensa ja odottavansa edelleen asunto-osakeyhtiön virallista yhteydenottoa, jotta tutkimusten ja korjausten aikaisista käytännön järjestelyistä voidaan sopia. 8.5.2020 isännöitsijältä tulleen sähköpostin mukaan, hän on sopinut korjausten aikaisista järjestelyistä osakkeenomistajan kanssa. 11.5.2020 vuokralaiselta puhelimitse saadun tiedon mukaan, asunto-osakeyhtiön isännöitsijä on hiljattain ollut häneen yhteydessä, mutta he eivät ole päässeet sopuun vaurioiden korjaamiseen liittyvistä käytännön järjestelyistä. Samalla vuokralainen on ilmaissut valmiutensa siirtyä väliaikaisesti asunnosta pois, kunhan asunto-osakeyhtiö sopii hänen kanssaan päivämäärät etukäteen.
Ehdotus
Esittelijä
-
Lauri Kilkku, toimialajohtaja, konsernihallinto, lauri.kilkku@pori.fi
Ympäristöterveysjaosto päättää terveydensuojelulain (763/1994) 27 §:n nojalla määrätä seuraavaa:
Velvoitettava
Asunto-osakeyhtiö Liinaharjantie 80-86, y-tunnus 0137634-1
Velvoite
Asunto-osakeyhtiön tulee selvittää osoitteessa
[peitetty] sijaitsevan asuinhuoneiston eteisessä todettujen kosteus- ja homevaurioiden aiheuttaja ja laajuus teetättämällä kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus kosteusvaurioituneiksi epäiltyjen rakenteiden osalta. Kosteus- ja sisäilmateknisen kuntotutkimuksen pohjalta tulee laatia korjaussuunnitelma. Kosteus- ja homevaurioituneet rakenteet tulee korjata kosteus- ja sisäilmateknisen kuntotutkimusraportin pohjalta laaditun korjaussuunnitelman mukaisesti. Vaurioita korjattaessa tulee ensin poistaa syy niiden syntyyn.
Rakennusteknisissä kuntotutkimuksissa käytettävän asiantuntijan tulee täyttää terveydensuojelulain 49 §:n, 49 d §:n 1 mom. ja asumisterveysasetuksen 21 §:n mukaiset pätevyysvaatimukset.
Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimusraportti ja korjausraportti tehdyistä korjauksista tulee toimittaa terveydensuojeluviranomaiselle 31.8.2020 mennessä.
Uhkasakon asettaminen
Velvoitteen tehosteeksi ympäristöterveysjaosto asettaa velvoitettavalle terveydensuojelulain 53 §:n nojalla 5 000 euron suuruisen uhkasakon.
Perustelut
Asunto ei täytä terveydensuojelulain (763/1994) 26 §:n mukaisia vaatimuksia. Terveydensuojelulain (763/1994) 27 §:n 1 mom. mukaan jos asunnossa tai muussa oleskelutilassa esiintyy melua, tärinää, hajua, valoa, mikrobeja, pölyä, savua, liiallista lämpöä tai kylmyyttä taikka kosteutta, säteilyä tai muuta niihin verrattavaa siten, että siitä voi aiheutua terveyshaittaa asunnossa tai muussa tilassa oleskelevalle, toimenpiteisiin haitan ja siihen johtaneiden tekijöiden selvittämiseksi, poistamiseksi tai rajoittamiseksi on ryhdyttävä viipymättä. Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen (545/2015) 20 §:n mukaan toimenpiderajan ylittymisenä pidetään korjaamatonta kosteus- tai lahovauriota, aistinvaraisesti todettua ja tarvittaessa analyyseillä varmistettua mikrobikasvua rakennuksen sisäpinnalla, sisäpuolisissa rakenteissa ja lämmöneristeissä, kun lämmöneriste ei ole kosketuksissa ulkoilman tai maaperän kanssa, taikka mikrobikasvua muussa rakenteessa tai tilassa, jos sisätiloissa oleva voi sille altistua.
Terveydensuojelulain 27 §:n mukaan kunnan terveydensuojeluviranomainen voi velvoittaa sen, jonka vastuulla haitta on, ryhtymään viipymättä tarvittaviin toimenpiteisiin terveyshaitan ja siihen johtaneiden tekijöiden selvittämiseksi, poistamiseksi tai rajoittamiseksi. Terveydensuojeluviranomaisella on oikeus antaa yksittäisiä määräyksiä ja kieltoja, jotka ovat välttämättömiä terveyshaitan poistamiseksi tai sen ehkäisemiseksi. Terveydensuojelulain 53 §:n mukaan kunnan terveydensuojeluviranomainen voi tehostaa tämän lain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla. Määräyksen tehosteeksi on katsottu tarpeelliseksi asettaa uhkasakko, jonka suuruutta harkittaessa on otettu huomioon määräyksen täyttämisestä aiheutuvat kustannukset.
Terveysvalvonnan tarkastuksen yhteydessä on aistinvaraisten havaintojen perusteella todettu, että asuinhuoneiston eteisessä on kosteus- ja homevaurioon viittaavia jälkiä. Taloyhtiö ei ole kehotuksesta huolimatta toimittanut terveysvalvontaan kosteus- ja sisäilmateknistä kuntotutkimusraporttia, korjaussuunnitelmaa eikä korjausten aikataulua. Asianosaisille on todisteellisesti annettu tilaisuus tulla kuulluksi määräyksen ja sen tehosteeksi mahdollisesti asetettavan uhkasakon osalta.
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeuteen siten kuin hallintolainkäyttölaissa (586/1996) säädetään. Valitusoikeus on päätöksen liitteenä.
Sovelletut oikeusohjeet
Terveydensuojelulaki (763/1994) 26 §, 27 §, 53 §
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista (545/2015) 20 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §, 60 §
Uhkasakkolaki (1113/1990) 6-8 §, 22-23 §
Asumisterveysasetuksen soveltamisohje 8/2016, osa IV
Lisätietojen antaja
Vs. terveystarkastaja Mikhail Inginen
Päätös
Muutettu päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.