§ 10 Eläinlääkinnän vahingonkorvausten suorittaminen

Lataa 

PRIDno-2020-5454

Päätöspäivämäärä

8.10.2020

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen perustelut

Tapahtumien kulku eläinlääkäri [peitetty]n kertomana: ”Olin 14.5.2020 tilannut puhelimitse Oriolasta desinfektioainetta, jonka piti olla eläimen ihon desinfektioon sopivaa. Mitään tuttua ja aikaisemmin käyttämääni desinfektioainetta  ei ollut saatavilla koronatilanteesta johtuen. Pyysin lääkemyyjää katsomaan löytäisikö hän jonkun desinfektioaineen, joka olisi sopiva ihon desinfektioon. Myyjä valitsi tämän Erisan des tuotteen, jota sitten tilasin. Vasta myöhemmin selvisi, että tämä aine oli ainoastaan pinta- ja välinedesinfektioon tarkoitettu desinfektioaine, joka siinäkin käytössä olisi pitänyt laimentaa 1/50. Hoitajat purkivat saapuneen lääketilauksen  kuten tavallista ja veivät Erisan des-aineen hyllyyn, jossa desinfektioaineet ovat. Sieltä he olivat sitä täyttäneet pienempiin pulloihin, kun ne olivat tyhjentyneet aiemmasta desinfektioaineesta. Tuote pääsi käyttöön potilailla keskiviikosta 20.5.2020 alkaen. Tällöin keskiviikkona oli sterilaatioleikkauksessa kaksi naaraskissaa samalta omistajalta sekä bostoninterrieri-koira kastraatioleikkauksessa. Nämä kolme eläintä saivat muutaman päivän kuluttua vakavia iho-oireita; kissojen kohdalla kävi niin huonosti, että toinen lopetettiin ja toinen kuoli hoidoista huolimatta. Koira sai hyvin vakavia ihoreaktioita ja joutui käymään hoidossa myös yksityisessä eläinsairaalassa, mutta ilmeisesti se selviää.”

Myös eläinlääkäri [peitetty]n asiakkaita kärsi vastaavia vahinkoja. Tapausta selvitetään edelleen suhteessa vakuutusyhtiöön ja Oriolaan. [peitetty] Novum Oy:ltä selvittää mahdollisia regressivaateita ja vakuutusyhtiön korvausvelvollisuutta. Porin kaupunki otti asiassa alusta asti sen kannan, että eläinlääkinnän asiakkaille tulee vahingosta aiheutuneet kustannukset korvata täysimääräisesti. Suurin osa aiheutuneista kustannuksista on jo selvillä, mutta muutamille eläimille aiheutui elinikäisiä pysyviä vammoja, jotka aiheuttavat pienempiä kustannuksia vielä lähivuosina (esimerkiksi vaatetuksen tarve talvella).

Päätös

Päätän, että esittelytekstissä kuvatut vahingot korvataan eläinlääkinnän vahinkoa kärsineille asiakkaille täysimääräisesti Porin kaupungille toimitettujen kuittien ja selvitysten mukaan. Tämä päätös koskee myös mahdollisesti jatkossa tulevia vähäisiksi luokiteltuja vahinkotapahtumaan liittyviä vaateita.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala