Vanhusneuvosto, kokous 23.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Esitys vanhusneuvostoon valittavista jäsenistä toimikaudeksi 2023-2025

PRIDno-2023-899

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on asettanut päätöksellään 9.8.2021 § 536 toimikaudeksi 2021-2023 vanhusneuvoston, vammaisneuvoston ja rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan. Vaikuttamistoimielinten toimikausi on määräaikainen, aina kaksi vuotta kerrallaan. 

Kuntalain 22 §:n mukaan kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä.

Osallistumista ja vaikuttamista voidaan edistää erityisesti:

1) järjestämällä keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia sekä kuntalaisraateja;
2) selvittämällä asukkaiden ja kunnassa säännönmukaisesti tai pitempiaikaisesti asuvien tai oleskelevien palvelujen käyttäjien mielipiteitä ennen päätöksentekoa;
3) valitsemalla palvelujen käyttäjien edustajia kunnan toimielimiin;
4) järjestämällä mahdollisuuksia osallistua kunnan talouden suunnitteluun;
5) suunnittelemalla ja kehittämällä palveluja yhdessä palvelujen käyttäjien kanssa;
6) tukemalla asukkaiden, järjestöjen ja muiden yhteisöjen oma-aloitteista asioiden suunnittelua ja valmistelua.

Kuntalain 27 §:n mukaan ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä. Vanhusneuvosto voi olla useamman kunnan yhteinen. Vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta. 

Kuntalain 28 §:n mukaan vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vammaisneuvosto. Vammaisneuvosto voi olla useamman kunnan yhteinen. Vammaisilla henkilöillä sekä heidän omaisillaan ja järjestöillään tulee olla vammaisneuvostossa riittävä edustus. Kunnanhallituksen on huolehdittava vammaisneuvoston toimintaedellytyksistä. Vammaisneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta. 

Porissa on toiminut vammaisneuvosto vuodesta 1974, rintamaveteraaniasiain neuvottelukuntavuodesta 1987 ja vanhusneuvosto vuodesta 1999. 

Vaikuttamistoimielinten juoksevaa hallintoa varten on asetettu sihteerityövoimaa, joka on vanhusneuvostoon ja vammaisneuvostoon osoitettu vuoden 2023 alusta strategia- ja hyvinvointiyksikön henkilöstöstä. Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan sihteerityövoima on osoitettu sivistystoimialalta. Vaikuttamistoimielinten jäsenille on maksettu hallintosäännön mukainen kokouspalkkio. 

Vaikuttamistoimielinten asettamisen tulisi olla osa kaupungin osallisuusjärjestelmien kehittämistä ja osaltaan palvella kaupungin strategisia tavoitteita. Vaikuttamistoimielinten jäsenten valinnassa tulisi ottaa huomioon laeissa asetetut määräykset sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Tasapuolisuuden vuoksi vaikuttamistoimielinten tulisi olla mahdollisuuksien mukaan myös keskenään yhdenmukaisesti organisoituja ja noudattaa samankaltaisia pelisääntöjä. 

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 2.3.2020 § 106 päättänyt, että vammaisneuvoston edustus kaupungin toimielimissä valtuustokauden 2017-2021 loppukautena noudattaa nuorisovaltuuston osalta tehtyä linjausta seuraavasti: vammaisneuvoston edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus sivistyslautakunnan, teknisen lautakunnan, elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja perusturvalautakunnan kokouksissa. Kaupunginhallitus on todennut lisäksi, että läsnäolo-oikeus toimielinten kokouksissa ei koske salassa pidettäviä asioita.

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 19.12.2022 § 767 päättänyt, että nuorisovaltuustolla sekä vammaisneuvostolla on oikeus nimetä edustaja toimintansa 1.1.2023 aloittaviin uusiin lautakuntiin, sivistyslautakuntaan ja vapaa-ajan lautakuntaan. Edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus kokouksissa. Läsnäolo-oikeus toimielinten kokouksissa ei koske salassa pidettäviä asioita.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää

  • asettaa toimikaudeksi 2023-2025 vanhusneuvoston, vammaisneuvoston ja rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan. Vaikuttamistoimielinten toimikausi alkaa 1.8.2023.
  • pyytää vanhusneuvostoa, vammaisneuvostoa ja rintamaveteraaniasiain neuvottelukuntaa 31.5.2023 mennessä tekemään kaupunginhallitukselle esityksensä neuvostojen ja neuvottelukunnan jäsenistä ja henkilökohtaisista varajäsenistä sekä puheenjohtajasta ja varapuheenjohtajasta.
  • todeta, että vammaisneuvoston edustajalla on läsnäolo- ja puheoikeus sivistyslautakunnan, teknisen lautakunnan, elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja vapaa-ajan lautakunnan kokouksissa. Kaupunginhallitus toteaa lisäksi, että läsnäolo-oikeus toimielinten kokouksissa ei koske salassa pidettäviä asioita.
  • pyytää, että vammaisneuvosto nimeää edustajansa toimikaudeksi 2023-2025 sivistyslautakunnan, teknisen lautakunnan, elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja vapaa-ajan lautakunnan kokouksiin 30.9.2023 mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Kaupunginhallitus on pyytänyt vanhusneuvostoa tekemään kaupunginhallitukselle esityksen vanhusneuvoston jäsenistä ja henkilökohtaisista varajäsenistä, sekä puheenjohtajasta ja varapuheenjohtajasta. 

Ehdotus

Vanhusneuvosto tekee esityksen vanhusneuvostoon valittavista jäsenistä ja varajäsenistä. 

Päätös

Vanhusneuvosto päätti esittää, että kaupunginhallitus nimeää vanhusneuvostoon 2023–2025 seuraavat henkilöt:

Jäsen Varajäsen
Juhani Wallin Eeva Ruissalo
Ari Nordström Esa Anttila
Kaarina Talola Tuula Telin
Pertti Harju Raili Häkkinen
Ulla Kallio Pirjo Ojavalli
Anna-Mari Järvelä Susanna Alarvo-Messo
Outi Penttinen  Irma Roininen
Paula Jylhe  Auli Olenius
Minna Huhtala Sirpa Jaakkola-Hesso
Marja Lehdonmäki Sirkka-Liisa Riikonen
Eeva-Liisa Koskinen Anne-Mari Hakuni

Kaupunginhallitus nimeää vanhusneuvoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan toimikaudelle 2023-2025.

Vanhusneuvosto toivoo, että kaupunginhallitus huolehtii neuvoston taloudellisista toimintaedellytyksistä. 

Tiedoksi

Kaupunginhallitus/hallintopäällikkö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.