Perustelut
Valtuutettu Emmastiina Hesso on jättänyt kaupunginvaltuuston 10.10.2022 kokouksessa valtuustoaloitteen Valosaasteen vähentäminen. Kaupunginhallitus on päättänyt pyytää 17.10.2022 kokouksessaan aloitteesta pyytää aloitteesta elinvoima- ja ympäristölautakunnan ja teknisen lautakunnan lausunnot 31.1.2023 mennessä.
Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.
Ehdotus vastaukseksi valtuustoaloitteeseen:
Tekninen lautakunta päättää antaa valtuustoaloitteeseen seuraavanlaisen lausunnon kaupunginhallitukselle:
Aloite on hyvin ajankohtainen. Paitsi vaikutuksista johtuen, niin myös keinot huomioda asiaa ovat parantuneen merkittävästi mm. LED-tekniikan ja älykkäiden järjestelmien tuomista mahdollisuuksista johtuen.
Kansainavälinen valaistuskomissio CIE (Commission Internationale de l´Eclairage) on määritellyt, että häiriövalo on valaisimen vaakatason yläpuolelle suuntautuvaa valoa. Häiriövalo aiheuttaa ärtymystä, on epämiellyttävää ja vaikeuttaa oleellisen informaation näkemistä suuntauduttuaan valaistavan alueen ulkopuolelle. Arkikielessä häiriövaloa kutsutaan valosaasteeksi, mutta CIE:n mukaan valosaaste on keinovalon haitallisten vaikutusten summa. Valosaaste on laajempialainen termi viihtyisyyden tai turvallisuuden kannalta tarpeettomasta, mahdollisesti myös taivaalle suuntautuvasta valosta, jolla on vaikutuksia luontoon. Valosaaste saattaa aiheuttaa ympäristöhaittoja kasveille, hyönteisille ja eläimille. Haitat ilmenevät kasveilla kasvukauden muutoksina sekä hyönteisillä ja eläimillä elintapojen muutoksina.
Häiriövalo ja valosaaste näkyy konkreettisesti kaupunkiympäristössä häikäisevinä valaisimina, yöaikaan hohtavina pilvinä tai näkemistä haittaavina mainosvaloina. Pimeän ajan kaupunkiympäristö koostuu yleisten ja yksityisten alueiden valaistusten muodostamasta kokonaisuudesta. Yleensä ongelmia tuottavat eniten urheilukentät, laajat piha- ja parkkialueet, työmaat ja mainosvalot. Valaistus tulee pyrkiä aina suunnittelemaan ja toteuttamaan niin, ettei häiriövaloa synny.
Valotekniikan kehittyminen ja energiatehokkuus on lisännyt valon käyttöä niin julkisilla kuin yksityisillä alueilla. Valaistuksen lisäämä viihtyisyys sekä turvallisen kaupunkiympäristön parantuminen ovat kiistattomia, mutta samalla huolimaton tai osaamaton valaistuksen käyttö voi aiheuttaa aloitteessa kuvattuja valon haittoja, kuten häiriövaloa.
Valosaasteen torjuminen on tärkeää ympäristön ja terveyden suojelemiseksi, mutta myös taloudellisesti kannattavaa. Lisäksi valosaasteen vähentäminen erilaisilla teknisillä ratkaisuilla voi edistää myös turvallisuutta ja vähentää ilkivallan riskiä kaupungin rakennuksissa ja yleisillä alueilla.
Uudiskohteissa ja suuremmissa remonteissa valaistuksen suunnittelussa otetaan aina huomioon sijoittelu, säädettävyys ja käyttömukavuus. Turvallisuus ja ilkivallan estäminen tulee myös tärkeänä osana, tietyt ulkoalueet ja valvontakameroin varmistetut paikat pitää valaista sen mukaisesti. Pimeässä ei saada ongelmapaikoista riittävän hyvää valvontakameramateriaalia. Valaistuksen suuntauksen tulee olla kohdetta palvelevaa, esim. kulkuväylät. Valoa ei ajeta turhaan ylöspäin tai sivuille.
Sisätilat ovat yksinkertaisempaa valaista, valot sammuvat tarpeen mukaan tai kiinteistöautomatiikan ohjaamana haluttuun kellonaikaan, usein viimeistään klo 22, riippuen kohteen iltakäytöstä. Nykyinen tekniikka mahdollistaa myös esim. katuvalaistuksessa valotehon laskun yöaikana. Vanhoissa kohteissa älykästä järjestelmää ei aina ole ja näissä valojen ohjaus jää usein käyttäjän vastuulle. Tavoite on kuitenkin selkeä, jo energian säästösyistä turhaa valoa koitetaan välttää. Nämä asiat ovat kaupungin rakennuksissa kunnossa yllä mainituissa, eli hyvin suunnitelluissa uudiskohteissa sekä isommissa peruskorjauksissa. Tulemme lisäämään suunnitteluohjeeseen maininnan valosaasteen minimoimisesta yhtenä tärkeänä osana.
Kun kaupungin rakennuksissa ja yleisillä alueilla tehdään valaistuksen korjauksia, niin ohjattavuuteen myös panostetaan. Näillä toimilla saamme olemassa olevaa valaistustekniikkaa uusittua ja alennettua ylläpitokustannuksia. Tulee myös huomoida, että valaistuksen osalta on energiasäästöä tehty jo pitkään. Merkittävimmät muutokset kohdistuvat tekniikan kehittymisen hyödyntämiseen ja valaistuksen negatiivisten vaikutusten huomioiminen suunnittelussa.
Yhteenvetona voidaan todeta, että valosaaste vaikuttaa monin tavoin ja sen vähentäminen edellyttää huolellista suunnittelua ja toteutusta. Valosaasteella on haitallisia vaikutuksia ympäristön ja terveyden kannalta, mutta myös taloudellisia ja turvallisuusriskejä. Siksi Porin kaupunki pyrkii toimimaan vastuullisesti valaistuksen osalta ja edistämään kestävää kehitystä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi
Tekninen lautakunta päättää antaa toimialan lausuntoehdotuksen lausuntonaan kaupunginhallitukselle.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.