Vapaa-ajan lautakunta, kokous 12.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Vapaa-ajan lautakunta, talousarvio vuodelle 2024

PRIDno-2023-2851

Valmistelija

  • Martti Kujanpää, controller, talousyksikkö, martti.kujanpaa@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 5.6.2023 tehnyt päätöksen talousarvion 2024 laadintaa ohjaavasta toimialakohtaisesta kehyksestä. Kehys on toimialoja sitova. Talouden suunnittelussa lähtökohtana ovat kaupungin strategiassa toiminnalle asetetut pitkän aikavälin tavoitteet, ennakoidtu talousnäkymät, arvioitu väestön ja elinkeinojen kehitys sekä muut toimintaympäristön muutokset. Talousarvion toiminnallisten tavoitteiden osuus painottuu toimialoilta nostettuihin taloudellisesti merkittävimpiin prosesseihin sekä kaupungin elinvoiman ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin kehittämiseen. Talous- ja hallintoyksikön controller-toiminto on yhteistyössä toimialojen kanssa valmistellut toimintakatteiltaan suurimpien prosessien tilannekuvat, taloudelliset vaikutukset sekä pitkän aikavälin tavoitteet ja vuosittaiset valtuustoon nähden sitovat mittarit. Vapaa-ajan lautakunnan prosessikuvaukset ovat esityslistan liitteenä.

Talousarvion henkilöstömenojen suunnitteluun tulee kiinnittää erityistä huomiota. Kevään aikana on valmisteltu toimialojen henkilöstösuunnitelmat, jotka ovat talousarvioesityksen pohjana. Talousarvion ja taloussuunnitelman tulee olla yhdenmukainen henkilöstösuunnitelman kanssa. Vuonna 2024 palkkakustannukset kasvavat 3,98 %. Talousarviokehyksessä on palkankorotukset otettu täysimääräisenä huomioon. Talousarvioesityksissä tulee varautua kustannusten nousuun. Palvelujen ostoissa tulee erityisesti huomioida voimassa oleviin sopimuksiin mahdollisesti sisältyvät hinnankorotukset.

Toiminnalliset muutokset

Organisaatiouudistuksessa päätettiin liikunta- ja nuorisoyksikkö jakaa liikuntayksiköksi ja nuorisoyksiköksi. Nuorisoyksikkö aloittaa toimintansa omana yksikkönään 1.1.2024. Nuorisoyksikön alle kootaan myös nuorten työpajatoimintoja sekä etsivän nuorisotyön palvelut. Yt-neuvottelut henkilöstön siirrosta  käydään syksyn aikana sekä tarvittavat määrärahasiirrot toimialojen välillä tehdään vuoden 2024 talousarvioon.

Talousarvion määrärahakehys ja perusteet 

Vapaa-ajan lautakunnan määrärahakehys vuodelle 2024 on -11.309.000 euroa. Määrärahakehyksessä on otettu huomioon seuraavat lisäykset vuodelle 2024:

Palkankorotusvaraus 3,98 %  sekä seuraavat henkilöstösuunnitelmassa huomioon otetut lisäykset.

Lainsäädännöstä johtuvat lisäykset henkilöstösuunnitelmassa: museoiden alueelliseen kehittämistehtävään liittyvät tehtävät Satakunnan museon osalta1,5 htv sekä Taidemuseon osalta 0,5 htv, yhteensä -100.000 euroa,

Toiminnalliset muutokset henkilöstösuunnitelmassa: nuorisoyksikön päällikkö -90.000 euroa, nuorisotyöntekijät 2 htv -75.000 euroa, tuotantokoordinaattori (Promenadikeskus) -50.000 euroa, 

Kehyskorjaukset henkilöstösuunnitelmassa: uimavalvojien sijaisresurssin korvaaminen 3 htv -120.000 euroa, ohjaamon työntekijä -40.000 euroa

Henkilöstösuunnitelman muutosten lisäksi on tehty muita kehyslisäyksiä: Rakastajat-teatterin avustuksen siirto konsernipalveluilta  -127.000 euroa,  Sinfoniettan tallennesopimus -70.000 euroa, liikuntalaitosten ostopalvelusopimukset (kassa- ja kahviopalvelut -60.000 euroa,  urheiluakatemian alueellinen laajentuminen -30.000 euroa, IceHearts-ryhmien indeksikorotukset -10.000 euroa, Palveluliikelaitoksen puhtauspalvelut -10.974 euroa, Promenadin ja kesäteatterin vuokratuottojen lisäys 20.000 euroa, urheiluakatemian tuottojen lisäys 50.000 euroa, jäähallin vuokratuottojen väheneminen -40.000 euroa

Vaoaa-ajan lautakunnan talousarviossa on lisäksi palvelujen ja tarvikeostojen osalta arvioitu mahdollista hintojen nousua sekä arviotu määrärahatarvetta kuluvan vuoden toteumiin perustuen. Hankerahoituksen vaikutuksia kuluihin ja tuottoihin on tarkennettu aiempiin vuosiin verrattuna lähinnä kuluvan vuoden toteumien perusteella.

Irtaimen investointien määräraha on 30.000 euroa. Se kohdennetaan ohjaamon kalustehankintoihin (20.000 euroa) sekä liikuntapaikkojen infonäyttöjen hankintaan (10.000 euroa).

Vapaa-ajan lautakunnan talousarvioesitys on tehty annettuun määrärahakehykseen. Määrärahakehys vuodelle 2024 on tiukka ja edellyttää tarkkaa kulujen seurantaa sekä säästäväistä toimintatapaa. Vapaa-ajan lautakunnan taloustilanne vuoden 2023 osalta on haasteellinen ja aiheuttaa kustannuspainetta myös vuoden 2024 talouteen. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Vapaa-ajan lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi vapaa-ajan lautakunnan talousarvion vuodelle 2024.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Merkitään, että vapaa-ajan lautakunta kuuli controller Martti Kujanpään ja yksikön päälliköiden alustukset asiasta.

Merkitään, että Helvi Walli poistui kokouksesta tämän asiakohdan käsittelyn aikana kello 18.40.