Kaupunginhallitus, kokous 11.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 406 Ekosysteemisopimuksen toteutukseen varatun määrärahan käyttäminen

PRIDno-2023-1939

Valmistelija

  • Janne Vartia, vs. yksikön päällikkö, kasvupalvelut ja kaupunkisuunnitteluyksik, janne.vartia@pori.fi

Perustelut

Suomen hallitus teki 20.5.2020 linjauksen valtion ja yliopisto- sekä yliopistokeskuskaupunkien välillä solmittavista ekosysteemisopimuksista. Linjauksen mukaan kaupungit ja valtio sopivat kehittämisen kärjistä sekä näihin liittyvän julkisen ja yksityisen TKI-rahoituksen strategisesta kohdentamisesta globaalisti kilpailukykyisten innovaatioekosysteemien vahvistamiseksi vuosiksi 2021-2027. Tavoitteena on nostaa Suomen tutkimus- ja kehittämismenojen osuuden neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Tämä vaatii investointeja sekä julkiselta, että yksityiseltä sektorilta. Valtion ja kaupunkien väliset ekosysteemisopimukset ovat osa tätä pyrkimystä. Porin kaupunginhallitus hyväksyi valtion ja Porin kaupungin välisen ekosysteemisopimuksen 18.1.2021.  

Sopimuksen kohteena oleviksi temaattisiksi painopistealueiksi valikoitui aikaisempien strategisten valintojen perusteella: 1) Teknologiametallit ja kiertotalous sekä 2) Automaatio ja robotiikka. Porin kaupungin ensisijaisina tavoitteina on sopimuksen avulla lisätä alueen TKI-toiminnan volyymia, saada alueelle uusia investointeja sekä uusia osaajia kasvualoille. 

Valtio rahoittaa sopimuksen toimenpiteitä vuosina 2021-2023 EU:n kestävän kaupunkikehittämisen rahoituksella 450 000 eurolla vuosittain. Valtion rahoitus vuodesta 2024 eteenpäin tarkentuu tulevissa neuvotteluissa. Kaupungin talousarviossa ja taloussuunnitelmassa ekosysteemisopimuksen toteuttamiseen on varattu vuosille 2021-2024 vuosittain 400 000 euroa.  

Alun perin kaupunkien ekosysteemisopimuksiin liittyvän ensimmäisten hankehakujen piti toteutua vuoden 2021 aikana. Suomen kansallisen lainsäädäntö vahvistettiin pääosin elokuussa 2021, tiettyjen asetusten osalta lokakuun puolivälissä 2021. Uusien lakien ja asetusten hyväksyminen on aina edellytys uuden alue- ja rakennepoliittisen ohjelmakauden käynnistymiselle. Uuden ohjelmakauden seurantakomitea pystyi kokoontumaan ja hyväksymään mm. hankkeiden valintakriteerit lokakuussa 2021 ja uusi ohjelmakausi käynnistettiin Suomessa virallisesti 1.11.2021. Tämän jälkeen mm. hakulomakkeiden muutostyö uutta ohjelmakautta ja uutta lainsäädäntöä vastaavaksi kesti yli vuoden. Ekosysteemisopimukseen liittyvien rahoitusten haku ja käsittely tapahtuu täysin sähköisesti EURA2021-järjestelman kautta. EURA-järjestelmä valmistui kokonaisuudessaan vuoden 2023 alussa.  

Ekosysteemisopimusten ensimmäinen rahoitushaku avattiin Satakuntaliiton syksyn 2022 EAKR-hakukierroksen yhteydessä. Hakukierroksella jakoon tulivat vuosille 2021 ja 2022 osoitetut hankerahat. 1. Hankekierroksen hankkeet ovat käynnistyneet kevään 2023 aikana. Ekosysteemisopimuksen toinen hakukierros järjestetään syksyllä 2023 Satakuntaliiton EAKR-hakujen yhteydessä.  

Talousarviossa vuodelle 2023 on varattu 400 000 € ekosysteemisopimuksen hankkeiden rahoitukseen. 

Ekosysteemisopimusten mukaisen hanketoiminnan 1. haussa valittiin rahoitettavaksi seuraavat hankkeet:  

- Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy: Sulan metallin analysointimenetelmillä kansainväliseksi tiennäyttäjäksi (SUMEA), rahoitetaan yhteensä 274 920 €, josta kaupungin osuus 109 968 €. 

- Samk, Diak ja Tampereen korkeakoulusäätiö: Ikääntymisestä innovaatioiksi – IKI, rahoitetaan yhteensä 410 603 €, josta kaupungin osuus 164 241 € 

- Tampereen korkeakoulusäätiö sr, KARHU: Kiertotalouden arvonmuodostus ja huomisen osaamiset Satakunnan teknologiametalliklusterissa, rahoitetaan yhteensä 330 116 €, josta kaupungin osuus 132 407 €. 

- Prizztech Oy, ReBoot Satakunta, rahoitetaan yhteensä 99 360 €, josta kaupungin osuus 39 744 € 

- Prizztech Oy, Kasvun ekosysteemi - Teknologiametallit, energia ja kiertotalous, rahoitetaan yhteensä 381 233 €, josta kaupungin osuus 152 493 €.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää:  

  1. Rahoittaa Porin kaupungin pisteyttämien ja valitsemien sekä Satakuntaliiton hyväksymien hankkeiden ekosysteemisopimuksen mukaisen omarahoitusosuuden vuoden 2023 määrärahan 400 000 € puitteissa.   

  1. Valtuuttaa kaupunginjohtajan päättämään ekosysteemisopimuksen määrärahan käytöstä tulevissa ekosysteemisopimuksen mukaisissa hankehauissa sopimuskauden aikana.   

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Janne Vartia, Teemu Heino

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.