Kaupunginhallitus, kokous 18.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 415 Vaalikelpoisuuden menettäminen

PRIDno-2023-3182

Valmistelija

  • Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi

Perustelut

Valtuutettu Reetta Vähätalo-Amhdak on 28.8.2023 ilmoittanut luopuvansa Porin kaupungin luottamustehtävistä paikkakunnalta muuton vuoksi 29.8.2023 alkaen. Valtuuston jäsenyyden lisäksi Vähätalo-Amhdak on vapaa-ajan lautakunnan jäsen.

Kuntalain 71 §:n mukaan vaalikelpoinen kunnan luottamustoimeen on henkilö, jonka kotikunta kyseinen kunta on. 78 §:n mukaan luottamushenkilön menettäessä vaalikelpoisuutensa on sen toimielimen, jonka valittava luottamushenkilö on, todettava luottamustoimi päättyneeksi. Valtuutetun osalta päätöksen tekee valtuusto.

Kuntalain 17 §:n mukaan valtuutetuille valitaan varavaltuutettuja jokaisen kuntavaaleissa esiintyneen vaaliliiton, puolueen ja yhteislistan ensimmäisistä valitsematta jääneistä ehdokkaista sama määrä kuin valtuutettuja, kuitenkin vähintään kaksi. Jos valtuutetun on todettu menettäneen vaalikelpoisuutensa, hänet on vapautettu toimestaan tai hän on kuollut, valtuuston puheenjohtaja kutsuu hänen sijaansa jäljellä olevaksi toimikaudeksi asianomaisen vaaliliiton, puolueen tai yhteislistan järjestyksessä ensimmäisen varavaltuutetun.

Vaalilain 93.2 §:n mukaan jos valtuuston toimikauden aikana varavaltuutettujen määrä jää vajaaksi, kunnan keskusvaalilautakunnan on valtuuston puheenjohtajan pyynnöstä määrättävä uusia varavaltuutettuja kuntalain 17 §:n mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto toteaa Reetta Vähätalo-Amhdakin luottamustoimet päättyneeksi hänen menettäessään vaalikelpoisuutensa paikkakunnalta poismuuton vuoksi.

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuuston puheenjohtaja:

  • kutsuu varavaltuutettu Sini Solalan valtuutetuksi Reetta Vähätalo-Amhdakin sijaan
  • pyytää keskusvaalilautakuntaa määräämään uuden varavaltuutetun.

Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto valitsee Reetta Vähätalo-Amhdakin tilalle uuden jäsenen vapaa-ajan lautakuntaan.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kaupunginhallitus päätti tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Tiedoksi

Kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.