Joukkoliikennejaosto, kokous 23.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Kankaanpää-Pori -yhteysvälin joukkoliikenne 1.6.2024 alkaen

PRIDno-2023-1834

Valmistelija

  • Merika Lanne, merika.lanne@pori.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen ELY-keskus on kutsunut Jämijärven, Kankaanpään, Karvian, Pomarkun ja Porin kunnat neuvottelemaan 31.5.2024 päättyvistä joukkoliikenteen käyttöoikeussopimuksista ja avoimen joukkoliikenteen hankintatarpeista 1.6.2024 alkaen. Päättymässä olevat sopimukset ovat:

  • KÄYTTÖ- 660148 Lavia-Kankaanpää (A. Lamminmäki Oy)
  • KÄYTTÖ-735923 Jämijärvi-Kankaanpää (A. Lamminmäki Oy)
  • KÄYTTÖ-659527 Kankaanpää-Pomarkku-Pori, Karvia-Pori, Jämijärvi-Kankaanpää (Länsilinjat Oy)
  • KÄYTTÖ-697926 Honkajoki-Kankaanpää (Urpolan Liikenne Ky)

 

Neuvottelussa 26.4.2023 VARELY esitti kunnille tilannekuvan yhteysvälin joukkoliikenteeseen vaikuttavista muutoksista ja ehdotuksen yhteysvälin vuorotarjonnan sopeuttamisesta toteutuneeseen kysyntään ja odotettavissa olevaan kustannuskehitykseen, sekä keinoista, joilla joukkoliikenteen käyttöä edistettäisiin seuraavan sopimuskauden aikana. 

Tilannekuva:

  • Korona näkyy edelleen – matkustajamäärät eivät ole palautuneet. 
  • Liikkumistarpeet ovat muuttuneet, etätyö näkyy jatkossakin. 
  • Liikenteen järjestämisen kustannukset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti koronasta ja Ukrainan sodasta johtuvasta polttoaineiden hintojen noususta. 
  • Käyttöoikeussopimuksesta hankintasopimukseen siirtyminen mahdollistaa sopimuksen aikaiset vuorotarjonnan, lipputuotteiden ja asiakashintojen muutokset joustavasti.
  • Hankintasopimuksen myötä otettaisiin käyttöön VARELY:n kilpailuttama Seutu + -lippujärjestelmä, reittiopas ja aikataulupalvelut  sekä markkinointi. 

 

Neuvottelujen tuloksena kunnat selvittelevät joukkoliikennetarpeitaan ja tutkivat VARELY:n alustavaa ehdotusta vuorojen määrästä ja aikataulusta.

Porin keskustan suunnalta tarkasteltuna Porin ja Kankaanpään välillä on tilastollisesti merkittävää työmatkustusta. Molempiin kaupunkeihin tavoitellaan maanantaista perjantaihin noin 8-16 väliselle joustavalle työajalle soveltuvat työmatkavuorot sekä niitä täydentävää asiointia mahdollistavaa vuorotarjontaa ja vapaa-ajan matkayhteyksiä viikonlopuille. Lisäksi Porista päin käydään Pomarkun lukiota ja vuorot tarjoavat Noormarkun ja Söörmarkun asukkaille lisää vaihtoehtoja Porin suuntaan.

Lavian ja Kankaanpään väliset vuorot eivät ole välttämättömiä perusopetuslain mukaisten koulumatkojen toteuttamiseksi. Sivistystoimiala ostaa erilliskuljetuksia Lavian yhtenäiskoulun oppilaille (tilausajoja, joihin ei oteta omalla rahalla maksavia asiakkaita kyytiin). Erilliskuljetusten kilpailutettu sopimuskausi on kesken eikä koululaisten ja muiden matkustajien liikkumistarpeiden yhteensovittamiseen ole keinoja.

Porin kaupungin järjestämässä asukasillassa Laviassa 10. toukokuuta 2023 oli koolla yli viisikymmentä lavialaista. Asukasiltaan osallistunut joukkoliikennepäällikkö kävi keskustelua osallistujien kanssa joukkoliikennetarpeista. Keskustelun yhteenveto julkaistaan Porin kaupungin ylläpitämillä Lavian palvelualueen verkkosivuilla. Lavian asukkaat nostivat esille seuraavia liikkumispalvelutarpeita:

  • Porin ja Lavian välillä Kullaan Koskin kautta kulkeva noin klo 8-16 työaikaan sovitettu vuoropari (linja 69) ei toimi asiointiin, koska perilläoloaika Porissa on liian pitkä, eikä se toimi opiskelijoille, koska koulupäivistä tulee yli kymmentuntisia.
  • Lavia-Kankaanpää -vuorot toimivat nyt etusijaisesti Kankaanpään lukion ja Sataedun opiskelijoiden kulkemiseen ja siksi Laviasta käydään paljolti Kankaanpäässä opiskelemassa. Nykyistä aikataulua voisi kuitenkin paremmin yhteensovittaa oppilaitosten aikataulujen kanssa.
  • Poriin toivotaan asiointia ja kulttuuritapahtumiin osallistumista mahdollistavia joukkoliikenneyhteyksiä, ei niinkään työmatkavuoroja.
  • Lisäksi asukasillan osallistujat toivoivat Lavian sisäisen joukkoliikenteen tarjontaa eli koulukuljetusten siirtämistä suljetuista tilausajoista avoimeksi joukkoliikenteeksi ja ovelta-ovelle -asiointia tukevaa liikkumispalvelua.

 

Lavian asukasillan keskustelujen tuloksena VARELY:n ja Kankaanpää kaupungin kanssa käytäviin neuvotteluihin Lavia-Kankaanpää -yhteysvälin vuoroista ja kustannustenjaosta lähdetään seuraavin tavoittein:

  1. Lavia-Kankaanpää -yhteysvälillä jatkuu uudella sopimuskaudella Kankaanpään lukion ja Sataedun toimipisteen opiskelijoiden tarpeisiin ensisijaisesti suunniteltu avoin joukkoliikenne.
  2. Avoimen joukkoliikenteen hankintakokonaisuudessa tutkitaan aikataulujen yhteensovittamista siten, että syntyy Lavia-Kankaanpää-Pori -matkaketjuja, jolloin Porissa on noin kolme tuntia asiointiaikaa. Toimiva matkaketju korvannee Lavia-Pori -yhteysvälin joukkoliikenteen (linja 69).
  3. Seutu + -lippujärjestelmä mahdollistaa kohtuuhintaisen lipputuotteen matkaketjun toistuvalle käytölle.

 

Kankaanpää-Pori ja Lavia-Kankaanpää -yhteysvälien joukkoliikenteen kustannustenjakoehdotus tehdään vasta kun joukkoliikennetarpeista saadaan koottua tarkoituksenmukaiset reitit ja aikataulut. Tavoitetilassa kilpailutus käynnistetään syyskuussa, mikä tarkoittanee, että Porin kaupungin sitoutuminen hankintaan ja kustannustenjakoon on tehtävä jo kesän 2023 aikana. Aikataulusyistä päätösesitys vietänee elinvoima- ja ympäristölautakuntaan päätettäväksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, jouko.hautamaki@pori.fi

Joukkoliikennejaosto käy evästyskeskustelua Kankaanpää-Pori ja Lavia-Kankaanpää -yhteysvälien joukkoliikenteestä ja VARELY:n hankinnan kustannustenjakoon osallistumisesta. 

Päätös

Joukkoliikennejaosto kävi evästyskeskustelun Kankaanpää-Pori ja Lavia-Kankaanpää - yhteysvälien joukkoliikenteestä ja VARELY:n hankinnan kustannustenjakoon osallistumisesta.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.