Valmistelija
Johanna Jokelainen, hallintopäällikkö, johanna.jokelainen@pori.fi
Perustelut
Kaupunginhallitus on pyytänyt sivistyslautakunnan lausuntoa Vasemmistoliiton Porin valtuustoryhmän, ensimmäinen allekirjoittaja Milka Tommila kaupungin työntekijöiden työhyvinvointi- ja työssäjaksaminen turvattava -valtuustoaloitteesta 31.10.2021 mennessä.
Valtuustoaloitteen tarkempi sisältö ja asian aiempi käsittely on luettavissa historiatiedoista.
Sivistyslautakunta antaa asiasta seuraavan lausunnon:
Kaupunginhallitus on päättänyt vahvistaa rekrytointeja koskevat menettelytapaohjeet. Päätös on voimassa 1.9.2021 - 31.12.2022. Rekrytointia koskevaa menettelytapaa päivitettiin seuraavasti:
"Toiminnan suunnitteluun liittyvän henkilöstösuunnitelman ja siihen perustuvan käyttösuunnitelman henkilöstömenojen toteutumista ja sitovuutta tulee vahvistaa. Rekrytoinneissa tulee noudattaa vahvistettua henkilöstösuunnitelmaa. Henkilöstöön liittyvä tulevien vuosien tavoitetaso määritellään talousarvio- ja henkilöstösuunnitteluprosessin sekä Satakunnan hyvinvointialueen valmistelun yhteydessä.
Käyttösuunnitelman henkilömenolaji sekä siihen liittyvä henkilöstösuunnitelma ovat toimialoja, liikelaitoksia sekä Satakunnan pelastuslaitosta sitovia. Henkilöstömenoihin tarvittavat mahdolliset määrärahamuutokset tulee käsitellä talous- ja hallintoyksikön kanssa.
Vuoden kestävät ja sitä pidemmät virat ja toimet täytetään kaupunginhallituksen myöntämän täyttöluvan perusteella. Perusturva lähettää täyttölupaesityksensä kaupunginhallituksen käsiteltäväksi lautakuntakäsittelyn kautta. Muiden toimialojen ja laitosten osalta täyttölupamenettelyn käsittelee henkilöstöjohtaja, kaupunginjohtaja ja lopuksi hänen esittelystään kaupunginhallitus.
Täyttölupamenettelyä ei tule kiertää ketjuttamalla alle vuoden mittaisia rekrytointeja. Määräaikaisuuden asianmukaisiin perusteisiin tulee kiinnittää erityistä huomiota.
Toimialajohtajilla ja laitosten johtajilla sekä konsernipalvelujen osalta rahoitusjohtajalla, talous- ja hallintojohtajalla sekä henkilöstöjohtajalla on oman vastuualueensa osalta toimivalta seuraaviin rekrytointeihin ilman kaupunginhallituksen päätöstä niiden kestosta riippumatta:
- Tehtäväjärjestelyihin perustuvat sisäiset siirrot. Kaupunginhallitukselle esitetään täyttölupa, jos tehtäväjärjestelyn toteuttamisen jälkeen tarvitaan myös vuoden tai sitä pidempi lisärekrytointi.
- Sisäiset määräaikaiset oppisopimuspäätökset
- Rekrytoinnit, joita ulkopuolisen tahon kanssa voimassa olevat palvelusopimukset edellyttävät
- Ulkopuolisella hankerahoituksella tehtävät rekrytoinnit
Tehtävänimikkeiden ja palkkauksen määrittelyn osalta noudatetaan voimassa olevaa ohjeistusta ja toimintasäännöissä määriteltyä toimivaltajakoa."
Koska lähes poikkeuksesta kaikki sivistystoimialan vakituiset sekä vuoden kestävät tai yli sitä pidemmät määräaikaiset rekrytoinnit ovat tiedossa hyvissä ajoin, ei se, että nämä virat ja toimet täytetään kaupunginhallituksen myöntämän täyttöluvan perusteella, vaikeuta sivistystoimialan rekrytointiprosesseja. Tätä lyhyemmät rekrytoinnit tehdään sivistystoimialalla tarpeen mukaan.
Sivistystoimiala tuottaa kuntalaisilla moninaisia opetus- varhaiskasvatus- kulttuuri- liikunta- ja nuorisopalveluita. Tuotettavat palvelut tuotetaan henkilöstön toimesta. Sivistystoimialan henkilöstön määrä on vuonna 2022 henkilöstösuunnitelman mukaan noin 1800 henkilötyövuotta. Henkilöstösuunnitelman suunnittelukautena tämä tulee vähenemään noin 30 henkilötyövuotta. Eläköityminen on tulevina vuosina voimakasta. Jokainen täytettävä vakanssi harkitaan tarkkaan. Lisääntyvä palveluntarve, jota koronapandemia on lisännyt lisää, mm. oppilashuollon, erityisen tuen, liikunta- ja nuorispalveluiden osalta sekä jatkuvat lainsäädäntömuutokset tuovat sivistystoimialalle lisävastuita ja uusia tehtäviä. Nämä edellyttävät henkilöstöä ja uusia vakansseja.
Kuten sivistystoimialan henkilöstösuunnitelmassa todetaan, kesäkuussa 2020 tehty palveluverkkoratkaisu ohjaa sivistystoimialan toimintaa merkittävästi.
Henkilöstöä koskevat säännökset mm. oppilas- ja opiskelijahuollon mitoitukset sekä varhaiskasvatuksen henkilöstörakenne edellyttävät rekrytointeja. Toisaalta varhaiskasvatuksen osalta jää harkittavaksi lastenhoitajien uudelleensijoittelu, kun henkilöstörakenne muuttuu opettajapainoitteisemmaksi vuoteen 2030 mennessä.
Sivistystoimialalla on vakavia rekrytointiongelmia mm. koulupsykologien osalta. Vaikka vakansseja on lisätty, ei hakijoita toimiin ole saatu. Rekrytointiongelmia on myös sekä opetusyksikön että varhaiskasvatuksen erityisopettajien osalta. Varhaiskasvatuksella on ongelmia saada myös sijaisia reuna-alueille.
Soteuudistuksella on vaikutusta myös sivistystoimialaan, kun oppilashuolion henkilökuntaa siirtyy pois sivistystoimialalta suunnittelukauden aikana. Prosessien saaminen toimiviksi on tärkeää, koska oppilashuollon palvelutarve oli kasvava jo ennen koronaviruspandemiaakin.
Sivistyslautakunta toteaa, että henkilöstön vähentäminen ei ole mahdollista sivistystoimialalalla ilman, että puututaan tuotettaviin palveluihin ja supistetaan niitä.
Ehdotus
Esittelijä
Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi
Sivistyslautakunta päättää antaa asiasta edellä olevan lausunnon.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.