Tekninen lautakunta, kokous 21.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 65 Porin kaupungin katutyölupaohjeet ja taksat

PRIDno-2023-898

Valmistelija

  • Joonas Ramstedt, joonas.ramstedt@pori.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta on syksyllä 2022 ohjeistanut, että Porin kaupungin sijoituslupa- ja kaivanto-ohjeet sekä taksat tulee päivittää kevään 2023 aikana. Porin kaupungin ”kaivanto-ohjeet” (kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävät työt, lupaohjeet ja -ehdot) ovat vuodelta 2012. Niitä on päivitetty katuvalvojien toimesta vuonna 2017. Taksat ovat vuodelta 2012. Yhtenä syynä ohjeiden päivittämiseen on ollut Porin huono menestys valtakunnallisessa Yhdyskuntatekniset palvelut-tutkimuksessa. Uudella ohjeella tavoitellaan osaltaan katuverkon parempaa kuntoa ja toimivuutta.  

Teknisen toimialan toimintasäännön (1.1.2021) mukaan Infrajohtamisen vastuulle kuuluu kaduilla ja yleisillä alueilla tehtävien töiden lain mukainen valvonta. Sijoitus- ja katutyöluvat myöntää palvelupäällikkö ja töitä valvovat katuvalvojat, jotka myös antavat ohjeet ja määräykset töiden suorittamiseksi. Luvan hakijan on ennen luvan hakemista perehdyttävä asiakirjaan ”Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävät työt, lupaohjeet ja -ehdot”. Lupapäätöksen myötä asiakirjasta tulee luvan saajaa velvoittava.

Lupamaksuilla tulee kattaa lupien myöntämisestä ja töiden valvonnasta aiheutuneet kustannukset (Kunnossapitolaki 14 b § II mom.). Alueiden tilapäisestä käytöstä perityillä vuokrilla katetaan haittoja ja pysäköintimaksujen menetyksiä (Kunnossapitolaki 14 B § III mom.). Porissa kyseisiä taksoja/lupamaksuja ei ole korotettu vuoden 2012 jälkeen kertaakaan. Tulot ja menot tällä tulosalueella eivät ole tasapainossa. Taksat ovat myös verrokkikaupunkeihin nähden selvästi alhaisempia sekä lupamaksujen että alueiden vuokrien osalta. Taksarakenteen uudistamisella ja hintojen päivittämisellä saadaan katettua toiminnasta aiheutuneet menot nykyistä paremmin.  Uudet taksat ovat samaa suuruusluokkaa kuin vastaavan kokoisissa kaupungeissa. Taksoihin on otettu uutena käyttöön niin sanottu vuosimaksu, joka on tarkoitettu vakiintuneille käyttäjille.

Esityslistan liitteenä on uusi päivitetty taksa, vanha taksa ja vertailutaulukko vastaavien kaupunkien kyseisistä maksuista. Liitteenä on myös ajantasainen ja tämän päivän tarpeita varten päivitetty ohje ”Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävät työt, lupaohjeet ja -ehdot”, erillinen kaivantojen päällystysohje (uusi) sekä työmaa-alueen tai työkohteen liikenteenohjaussuunnitelmaohje (uusi).

Merkittävimmän muutokset ohjeeseen ovat takuuajan pidennykset neljään vuoteen päällystetyillä alueilla, tarkennukset päällystystöihin sekä liikenteenohjausohjeet, taksarakenteen selkeyttäminen ja maksujen arvolisäverotarkennukset.

Liitteet:

Katutyöhinnasto 1.4.2023

Vanha katutyöhinnasto

Vertailu katutyölupien taksoista

Kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävät työt, lupaohjeet ja -ehdot 1.4.2023 (päivitetty)

Kaivantojen päällystysohje 1.4.2023 (uusi)

Liikenteenohjaussuunnitelmaohje 1.4.2023 (uusi)

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Viitala, yksikön päällikkö, tilayksikkö, mikko.viitala@pori.fi

Tekninen lautakunta hyväksyy Porin kaupungin kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävistä töistä perittävät uudet taksat. Uudet taksat astuvat voimaan 1.4.2023.

Lisäksi lautakunta merkitsee tiedoksi päivitetyt ohjeet kaduilla ja muilla yleisillä alueilla tehtävistä töistä, uuden päällystysohjeen sekä uuden liikenteenohjaussuunnitelmaohjeen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Ennen tämän asian käsittelyä ja päätöksentekoa katuvalvoja Sanna Vestervik kertoi Porin kaupungin katutyölupaohjeesta ja taksoista (16:31-16:33).

Tiedoksi

Sanna Vestervik, Mika Oksanen, Heikki Tuominen, Joonas Ramstedt

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.