Keskusvaalilautakunta, kokous 7.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Vaalimainonta Porin kaupungin yleisillä alueilla vuoden 2023 eduskuntavaaleissa

PRIDno-2023-375

Valmistelija

  • Iiris Lehti, iiris.lehti@pori.fi

Perustelut

Kunnilla ei ole lakisääteistä velvollisuutta vaalimainonnan järjestämiseen, mutta kunnat ovat perinteisesti tarjonneet puolueille ja valitsijayhdistyksille mahdollisuuden ehdokasjulisteiden esillepanoon. Porissa vaalimainonta on perinteisesti järjestetty keskitetysti kaupungin toimittamissa telineissä (keskitetty vaalimainonta). Lisäksi muilla kaupungin yleisillä alueilla on saanut mainostaa teknisen lautakunnan päättämien periaatteiden mukaisesti. Kaupunki ei ole perinyt ehdokkaita asettaneilta maksua edellä mainitusta vaalimainonnan järjestämisestä.

Kuntaliitto suosittelee vaalien ulkomainonnan aloitettavaksi niillä alueille, jotka ovat kunnan hallinnassa ja määräysvallassa, viikkoa ennen ennakkoäänestyksen aloittamista. Eli eduskuntavaalien osalta 15.3.2023 alkaen.

Keskitetty vaalimainonta

Keskitettyjä vaalimainospaikkoja oli vuoden 2022 aluevaaleissa 25 kappaletta. Eduskuntavaalien osalta mainospaikkojen määrää tulee vähentää, jotta voidaan varmistua vaalimainostelineiden riittävyydestä ja siten ehdokkaita asettaneiden ryhmien yhdenvertaisesta kohtelusta. Näin ollen esitetään, että vuoden 2023 eduskuntavaaleissa on keskitettyjä mainospaikkoja yhteensä 22 kappaletta.

Keskusvaalitoimisto toimittaa mainostelineet paikoilleen ennen mainostusajan aloittamista. Ehdokasasettelijat vastaavat itse telineisiin asetettavien taustalevyjen ja mainosten kustannuksista sekä asettamisesta mainostelineisiin. Vaalitelineiden mainospaikat jaetaan vaaleihin osallistuvien puolueiden, yhteislistojen ja valitsijayhdistysten kesken.

Keskitetyn mainonnan alueilla muunlainen vaalien ulkomainonta on kielletty. Keskitetty vaalimainonta on mahdollista aloittaa viikkoa ennen ennakkoäänestyksen aloittamista eli 15.3.2023 alkaen.

Vaalimainonta kaupungin muilla yleisillä alueilla

Tekninen lautakunta on 24.1.2023 § 19 päättänyt, että vaalien ulkomainonnassa noudatetaan jatkossa kaupungin yleisillä alueilla seuraavia periaatteita:”

  • Keskusvaalilautakunta päättää siitä, miten keskitetty vaalimainonta järjestetään kaupungin yleisillä paikoilla. Keskitetyn mainonnan alueilla muunlainen vaalien ulkomainonta kielletään.
  • Niillä alueilla, joilla keskusvaalilautakunta ei järjestä keskitettyä mainontaa, vaalimainoksen saa ilman erityistä lupaa asettaa kaupungin omistuksessa ja hallinnassa olevalle yleiselle alueelle, ei kuitenkaan ennakkoäänestyspaikan eikä vaalipäivän äänestyspaikan välittömään läheisyyteen.
  • Näitä periaatteita noudatetaan myös Porin kaupunkikeskusta ry:n hallinnoimilla alueilla (mm. kävelykatu, torialue)
  • Mainosten koko saa olla enintään 800 mm x 1200 mm. Mainosten tulee sopeutua mahdollisimman hyvin ympäristöönsä.
  • Mainosta ei saa kiinnittää puuhun, kaupungin rakennukseen, rakennelmaan tai laitteeseen, aitaan, risteysalueelle tai liikennemerkkiin.
  • Mainoksen saa kiinnittää valopylväiden juurelle asemakaavoitetulla katualueella, pois lukien valopylväisiin, joissa on kiinteä mainoskehikko ja jotka kaupunki on vuokrannut mainoskäyttöön ulkopuolisille, kuten Otsolan Kannatusyhdistys ry:lle. Mainoksia ei kuitenkaan saa kiinnittää ajoratojen tai -kaistojen välissä oleviin valopylväisiin, risteysalueilla sijaitseviin pylväisiin tai pylväisiin, joissa on kiinnitettynä liikenteenohjauslaite tai liikennemerkki. Mainos tulee kiinnittää siten, ettei kiinnittämisestä jää jälkiä pylvääseen ja siten, ettei siitä aiheudu pylväälle vahinkoa.
  • Mainos on kiinnitettävä taustalevyyn, joka on pystytettävä ja tuettava omalla jalalla seisovaksi niin, että se pysyy hyvin paikoillaan eikä vaurioita kaupungin omaisuutta.
  • Mainos tulee sijoittaa niin, ettei se haittaa liikennettä tai kunnossapitoa, aiheuta vaaraa tai muodosta näkemäestettä. Mainoksen etäisyys ajoradan reunasta on oltava vähintään 1 metri.
  • Mainonnan saa aloittaa 18 päivää ennen vaalipäivää. Mainokset on poistettava viimeistään kolmantena päivänä vaalipäivän jälkeen.
  • Mainostamisaikana mainostajan on huolehdittava mainoksen kunnosta korjaamalla tai poistamalla repeytynyt mainos viipymättä.
  • Kaupungilla on oikeus välittömästi poistaa vaalimainos, jonka voidaan arvioida aiheuttavan vaaraa liikenneturvallisuudelle. Poistetut mainokset kerätään talteen ja poistamisesta ilmoitetaan keskusvaalilautakunnan sihteerille, joka ilmoittaa asiasta edelleen asianomaisille puolueille. Niistä mainoksista, jotka ovat muilla tavoin edellä esitettyjen sääntöjen vastaisia, ilmoitetaan niitä poistamatta keskusvaalilautakunnan sihteerille, joka ilmoittaa sääntöjen vastaisesta mainoksesta edelleen puolueelle. Puolueen tai asianomaisen ehdokkaan on asiasta viivytyksettä tiedon saatuaan poistettava mainoksensa tai siirrettävä se sallitulle paikalle. Mikäli mainosta ei ole poistettu kohtuullisen ajan kuluttua siitä, kun ilmoitus sääntöjen vastaisesta mainoksesta on tehty asianomaiselle puolueelle, kaupungilla on oikeus poistaa ja kerätä mainos talteen parhaaksi katsomallaan tavalla. Mainoksen poistamisesta ilmoitetaan puolueelle.
  • Tarvittavista täytäntöönpanosovellutuksista, kuten tarkemmista aluerajauksista ja tiedottamisesta, päättää tonttipäällikkö yhteistyössä keskusvaalilautakunnan kanssa.”

Tienvarsimainonta

Väylävirasto on 8.3.2021 päivätyn antanut ohjeen Vaalimainokset valtion liikenneväylien varrella. Ohjeen mukaan maanteiden varressa vaalimainokset tulee sijoittaa paikkoihin, joissa ne eivät haittaa liikenneturvallisuutta tai vahingoitu tehtäessä tien hoitotoimenpiteitä. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi jalankulku- ja pyöräliikenteen väylien varret sekä tieosuudet, joilla ei ole liittymiä. Mainoksia ei saa laittaa muun muassa ajoratojen välisille erotusalueille tai liikennekorokkeiseen, eikä meluesteisiin tai maantien ja meluesteen väliselle alueelle taikka liittymäalueelle. Väyläviraston ohjeet löytyvät kokonaisuudessaan ohesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Reponen, petri.reponen@pori.fi

Keskusvaalilautakunta päättää, että vuoden 2023 eduskuntavaalien keskitetty vaalimainonta järjestetään liitteestä ilmenevillä Porin kaupungin keskitetyillä vaalimainospaikoilla siten, että keskitetyn mainonnan alueilla muunlainen vaalien ulkomainonta on kielletty.

Keskusvaalilautakunta toteaa, että vaalien ulkomainonnassa kaupungin muilla yleisillä paikoilla noudatetaan teknisen lautakunnan päättämiä periaatteita.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

ehdokkaita asettaneet puolueet ja valitsijayhdistykset, tekninen toimiala, elinvoima- ja ympäristötoimiala, keskusvaalilautakunnan toimisto

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.