Sivistyslautakunta, kokous 3.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 180 Porin kaupungin perusopetuksen tuntijaon muuttaminen

PRIDno-2023-3212

Valmistelija

  • Kirsi Nuorsaari, kirsi.nuorsaari@pori.fi

Perustelut

Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta (793/2018) määrittelee muun muassa, kuinka paljon eri oppiaineita perusopetuksen aikana opiskellaan. Perusopetusasetuksessa  (20.11.1998/852, 3 §) määritellään opetuksen viikoittainen työmäärä vuosiluokittain. Näiden perusteella opetuksen järjestäjä laatii paikallisen tuntijaon, joka kertoo kuinka paljon eri oppiaineita milläkin vuosiluokalla opiskellaan. Tuntijako on opetussuunnitelman liite. Sivistyslautakunnan hyväksymä Porin kaupungin perusopetuksen nykyinen tuntijako on luettavissa pedanetissä osoitteessa https://peda.net/id/416cd65cc6a

Valtioneuvoston tuntijakoasetusta on muutettu 19.1.2023 (111/2023) siten, että B1-ruotsiin on lisätty yksi vuosiviikkotunti yläkouluun. Muutoksen myötä B1-ruotsin kokonaistuntimäärä koko perusopetuksen aikana kasvaa kuudesta tunnista seitsemään tuntiin ja yläkoulussa neljästä tunnista viiteen tuntiin. B1-ruotsia tulee olla seitsemännellä luokalla kaksi vuosiviikkotuntia ja vuosiluokilla 8 ja 9 yhteensä vähintään kolme vuosiviikkotuntia. Tällä hetkellä B1-ruotsia opiskellaan Porissa kaksi vuosiviikkotuntia seitsemännellä luokalla ja kaksi vuosiviikkotuntia kahdeksannella luokalla. Yhdeksännellä luokalla ei ole ollut B1-ruotsia eli kaikille pakollista toista kotimaista kieltä. Ruotsin kieltä on kuitenkin kaikissa porilaisissa kouluissa voinut opiskella yhden vuosiviikkotunnin laajuisena valinnaisena aineena. Tuntijakomuutoksen myötä esitetään, että B1-ruotsin kieltä opiskellaan 1.8.2024 alkaen kaksi vuosiviikkotuntia seitsemännellä luokalla, kaksi vuosiviikkotuntia kahdeksannella luokalla ja yksi vuosiviikkotunti yhdeksännellä luokalla.  

Samassa yhteydessä (19.1.2023/112) muutettiin käyttöönotettavaksi 1.8.2024 alkaen myös Perusopetusasetuksen 3 § (20.11.1998/852), jossa määrätään opetuksen vuosittaisesta ja viikoittaisesta määrästä. Muutoksen myötä perusopetusta annetaan seitsemännellä vuosiluokalla keskimäärin vähintään 30, kahdeksannella vuosiluokalla keskimäärin vähintään 29 ja yhdeksännellä vuosiluokalla keskimäärin vähintään 30 tuntia työviikossa. Nämä minimituntimäärät voi ylittää, muttei alittaa. 

Porissa oppilaan minimituntimäärä on ollut seitsemännellä vuosiluokalla 29 tuntia, kahdeksannella vuosiluokalla 29 tuntia ja yhdeksännellä vuosiluokalla 30 tuntia. Nyt kun B1-ruotsia lisätään yhdeksännelle vuosiluokalle yksi vuosiviikkotunti nousisi yhdeksännen vuosiluokan kokonaistuntimäärä 31 tuntiin, mutta seitsemännen vuosiluokan kokonaistuntimäärä säilyisi 29 tunnissa. Tämän vuoksi Porin kaupungin tuntijakoa esitetään muutettavaksi vielä siten, että yksi valinnaisen aineen vuosiviikkotunti siirretään yhdeksänneltä luokalta seitsemännelle luokalle. Jatkossa valinnaisia aineita opiskeltaisiin seitsemännellä luokalla yksi vuosiviikkotunti, kahdeksannella vuosiluokalla kaksi vuosiviikkotuntia ja yhdeksännellä vuosiluokalla kolme vuosiviikkotuntia. 

Esitellyt muutokset tuntijakoon koskien B1-ruotsia ja valinnaisia aineita sekä oppilaan viikoittaista vähimmäistuntimäärää tulevat voimaan porilaisissa kouluissa portaittain, koska kaikilla vuosiluokilla pitää tulla täyteen sekä B1-ruotsin että valinnaisten aineiden vähimmäistuntimäärä perusopetuksen aikana. Muutos tulee voimaan seuraavalla tavalla:

  • Lukuvuonna 2024 - 2025 7. luokalla olevat oppilaat opiskelevat koko yläkoulun ajan uuden tuntijaon mukaan eli heillä on 7. luokalla yksi viikkotunti valinnaisia aineita, 9. luokalla kolme viikkotuntia valinnaisia aineita ja yksi viikkotunti B1-kieltä. Samana lukuvuonna 9. vuosiluokalla (tänä lukuvuonna 8. luokalla) olevat oppilaat olevat opiskelevat 9. luokalla B1-ruotsia yhden viikkotunnin ja valinnaisia aineita vanhan tuntijaon mukaisesti neljä viikkotuntia.
  • Lukuvuonna 2025 - 2026 9. luokalla (tänä lukuvuonna 7. luokalla) olevat oppilaat opiskelevat 9. luokalla yhden vuosiviikkotunnin B1-ruotsia ja neljä vuosiviikkotuntia valinnaisia aineita.
  • Lukuvuodesta 2026 - 2027 alkaen kaikilla yläkoulun vuosiluokilla opiskellaan uuden tuntijaon mukaan.  

Seitsemännen vuosiluokan kokonaistuntimäärän lisäämiseksi olisi voinut siirtää myös jonkin muun oppiaineen vuosiviikkotunnin yhdeksänneltä luokalta seitsemännelle luokalla tai tehdä muita muutoksia, joissa päädytään samaan vähimmäistuntimäärään sekä oppiaineiden minimituntimääriin. Eri vaihtoehdoista keskusteltiin rehtoreiden kanssa ja lisäksi ylä- ja yhtenäiskoulujen rehtorit keskustelivat asiasta oman koulunsa opettajien kanssa. Jokaiselta koululta pyydettiin myös näkemyksiä asiaan. Eniten kannatusta sai valinnaisen aineen tunnin siirtäminen yhdeksänneltä luokalta seitsemännelle luokalle. Tätä perusteltiin sillä, että nyt oppilaalle ei tule katkosta neljänneltä vuosiluokalta alkavaan valinnaisten aineiden opiskeluun, kun seitsemännellä luokalla voidaan valita yksi yhden vuosiviikkotunnin laajuinen valinnainen aine. Valinnaisissa aineissa ei ole myöskään hankittuna valmiita oppimateriaaleja. 

Samoin valinnaisen aineen tunnin siirtäminen vuosiluokalta toiselle koettiin helpommaksi kuin jonkin muun oppiaineen, koska valinnaisten aineiden tavoitteita, sisältöjä ja arviointikriteereitä ei ole määritelty valtakunnallisesti kuten muiden oppiaineiden. Valtakunnallisten tavoitteiden saavuttamiseksi monen kaikille yhteisen oppiaineen tunnit on tilanteesta riippuen järkevä rytmittää eri vuosiluokille tietyllä tavalla. Valinnaisen aineen siirtäminen seitsemännelle luokalle helpottaa myös painotetun opetuksen toteuttamista, koska niiden toteuttamiseen käytetyt tunnit otetaan usein valinnaisista aineista sekä taide- ja taitoaineiden valinnaisista aineista. Lisäksi valinnaisen aineen opiskelu seitsemännellä luokalla mahdollistaa tärkeiden monialaisten taitojen opiskelun seitsemännellä luokalla. Koulut voivat tarjota valinnaisena aineena jatkossa esimerkiksi tunne- ja vuorovaikutustaitoihin, ohjelmointi- tai digitaaliseen osaamiseen tai lukutaitoon liittyvää valinnaista ainetta. 

Nyt voimaan tulevat muutokset edellyttävä vielä painotetun opetuksen (kuvataide-, liikunta-, LUMA-, musiikki- ja yrittäjyysluokkien) tuntijakojen muuttamista. Nämä tuntijaot tuodaan seuraavaan sivistyslautakunnan kokoukseen päätettäväksi. Lisäksi koulujen kanssa sovitaan käytännöistä, miten toimitaan, kun jatkossa seitsemännelle luokalle valitaan valinnainen aine. Perinteisesti valinnaiset aineet on valittu keväällä ennen syksyllä alkavia opintoja. Nyt suuri osa kuudesluokkalaisista oppilaista on eri koulussa kuin jossa he syksyllä aloittavat seitsemännen luokan. Niissä yläkouluissa, joissa on jaksojärjestelmä, valinnainen aine voitaneen valita vasta syksyllä, mutta monessa yläkoulussa valinnainen aine tulee olla valittuna keväällä ennen lukukauden alkua.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä esityslistan liitteenä olevan Porin kaupungin perusopetuksen tuntijajaon käyttöönotettavaksi 1.8.2024 alkaen esityslistassa kuvatulla tavalla. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

____

Merkitään, että Heidi Sakari poistui kokouksesta tämän asiakohdan käsittelyn jälkeen kello 17.58.

Tiedoksi

Peruskoulut, lukio

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 623 4470
Vaihde                       (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.