Perustelut
Porin lukiossa on ollut 400 aloituspaikkaa lukuvuosina 2020–2021 ja 2021–2022 sekä 420 aloituspaikkaa lukuvuonna 2022–2023. Lukuvuodelle 2023–2024 aloituspaikkoja oli sivistyslautakunnan päätöksen (8.11.2022 § 268) mukaisesti 410. Aloituspaikkamäärässä on huomioitu aina toiselle asteelle hakeutuvan ikäluokan koko sekä opetusjärjestelyt lukiossa.
Lukuvuodelle 2024–2025 on lukion kanssa käytyjen keskustelujen perusteella päädytty esittämään 400 opiskelijan sisäänottoa. Aloituspaikoista 314 olisi yleislinjalla ja loput jakautuisivat erityislinjoille. Lukuvuonna 2023–2024 toiselle asteelle hakeutuvien ikäluokka Porin sivistystoimen kouluissa on noin 835 oppilasta sisältäen yleisopetuskoulujen ja erityiskoulujen oppilaat. Lukiopaikkojen määrä olisi siis noin 48 % koulunsa päättävien lukumäärästä, mikä noudattelee edellisten lukuvuosien linjaa. Lukuvuonna 2022–2023 ikäluokka oli noin 860 oppilasta ja aloituspaikkaprosentti oli noin 48. Porin lukioon haki kevään 2023 yhteishaussa 653 hakijaa, joista ensisijaisesti Porin lukion eri hakulinjoille 402. Hakijoista hyväksyttiin yhteishaussa keskiarvorajan sekä erityislukiolinjojen muiden hakuehtojen rajoitusten perusteella (urheilulinjan urheilijatiedot, englanninkielisen linjan pääsykoe) yhteensä 392. Opiskelupaikan vastaanotti ja läsnäolevaksi ilmoittautui 385 opiskelijaa. Jatkuvan haun periaatteella on valittu yhteishaun päättymisen jälkeen kuusi opiskelijaa. Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden vahvuudessa on lisäksi vaihto-opiskelijoita, joten 2023 ikäluokan vahvuus on tällä erää 395 opiskelijaa. Yhteishaussa ensisijaisesti hyväksytyistä kaksi kirjattiin suoraan toisen vuoden opiskelijaksi heidän opiskeltuaan muussa lukiossa ensimmäisen vuoden opintonsa.
Aiempien vuosien tapaan esitetään, että sisäänoton keskiarvorajaksi määritellään 7,00. Keskiarvorajaa ei sovelleta niihin englanninkielisen painotuksen linjalle valittaviin, joiden peruskoulun päättötodistusta vastaava todistus on muualta kuin Suomesta.
Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus opiskelijaksi ottamisen perusteista lukiokoulutuksessa (838/2021) määrittää opiskelijavalinnan perusteeksi säädöksessä mainittujen oppiaineiden keskiarvon osoittaman järjestyksen ja toissijaisesti hakutoivejärjestyksen. Kuitenkin mainittu asetus (3 §, 2 momentti) delegoi päätösvaltaa ylläpitäjälle seuraavasti: ” Otettaessa opiskelijoita 2 §:n 2 momentissa tarkoitettuihin hakukohteisiin, voidaan 1 momentissa tarkoitettua keskiarvoa laskettaessa ottaa huomioon painotettujen oppiaineiden arvosanat koulutuksen järjestäjän päättämällä tavalla.” Lisäksi asetuksen 7, 8 ja 9 §:ssä säädetään mahdollisten pääsy- tai soveltuvuuskokeiden käyttämisestä sekä lisänäyttöjen valintapisteistä koulutuksenjärjestäjän päätöksellä. Jos koulutuksen järjestäjä järjestää pääsy- tai soveltuvuuskokeen, kokeeseen on kutsuttava kaikki hakukohteeseen hakeneet hakijat. Opiskelijaksi ei tällöin voida ottaa hakijaa, joka ei osallistu pääsy- tai soveltuvuuskokeeseen. Koulutuksen järjestäjän on tiedotettava hakijoille etukäteen, minkälaisista osista pääsy- tai soveltuvuuskoe muodostuu ja miten kokeen eri osat pisteytetään. Koulutuksen järjestäjä voi ottaa huomioon myös hakijan muun koulutuksen, harrastukset tai muita lisänäyttöjä. Koulutuksen järjestäjä voi lisäksi asettaa pääsy- ja soveltuvuuskokeesta sekä lisänäytöistä vaaditun alimman hyväksytyn pisterajan, jolla hakija voidaan ottaa opiskelijaksi. Lukion erikoislinjojen (urheilu, luonnontiede, ilmaisutaito, englanti) osalta sivistyslautakunnalle esitetäänkin päätettäväksi sisäänotossa käytettävistä valintamenettelyistä.
Porin lukiossa opiskelijaksi ottaminen nuorille tarkoitettuun päivälukiokoulutukseen tapahtuu pääasiallisesti valtakunnallisessa yhteishaussa. Sivistyslautakunta on kokouksessaan 13.4.2021 § 98 päättänyt lukiokoulutuksen jatkuvan haun oppilaaksiotosta. Näiden periaatteiden mukaisesti voidaan ottaa opiskelijoita täytettäessä sellaisia opiskelupaikkoja, joita ei täytetä valtakunnallisin hakumenettelyin.
Ehdotus
Esittelijä
-
Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi
Sivistyslautakunta päättää:
1. Määrätä Porin Lukion aloituspaikoiksi lukuvuodelle 2024–2025 yhteensä 400 opiskelijaa. Luku sisältää erikoislinjojen aloituspaikat.
2. Määrätä Porin lukion erikoislinjojen osalta aloituspaikat ja valintaperusteet seuraavasti (opetusministeriön asetuksen 856/2006 3 § 1 ja 2 mom. mukaisesti):
- Urheilulinja 28: opiskelijaa. Opiskelijat valitaan lukuaineiden ja liikunnan arvosanojen keskiarvon sekä urheilusta saadun lisänäytön perusteella seuraavasti: lukuaineiden ja pakollisen liikunnan keskiarvo sellaisenaan + lajiliitolta 0-5 pistettä + koulukohtaiset soveltuvuuspisteet 0–5. Lajiliittopisteytyksessä noudatetaan Olympiakomitean vuosittain vahvistamia urheilullisiin ansioihin perustuvia pisteytysperiaatteita. Oppilaitospisteytyksessä huomioidaan seuraavat kriteerit: 1) koulun painopistelajit, 2) lajin harjoittelu- ja valmennusolosuhteet, 3) hakijan lukiokelpoisuus (edistyminen, motivaatio) sekä 4) hakijan urheilullinen potentiaali ja monipuolisuus. Kaikki urheilulinjan hakukelpoiset hakijat haastatellaan.
- Luonnontiedelinja: 20 opiskelijaa. Valinnassa painotetaan peruskoulun päättötodistuksen fysiikan, kemian, biologian arvosanoja kertoimella kaksi (2) ja matematiikan arvosanan kertoimella kolme (3). Valittavat otetaan lukuaineiden painotettujen keskiarvojen mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.
- Ilmaisutaidon linja: 18 opiskelijaa. Valinnassa painotetaan peruskoulun päättötodistuksen keskiarvoa laskettaessa äidinkielen arvosanaa painoarvolla kolme (3) sekä musiikin, kuvataiteen ja liikunnan arvosanoja painoarvolla kaksi (2). Valittavat otetaan painotettujen keskiarvojen ja oppilaitoskohtaisten lisäpisteiden yhteenlasketun pistemäärän mukaisessa järjestyksessä. Lisäpisteitä on mahdollista saada seuraavista kouluaikaisista harrastuksista enintään kolme pistettä: vähintään kaksi vuotta aktiivista harrastustoimintaa (ohjaajan todistus): musiikki, tanssi, teatteri, kuvataide, sanataide, elokuva, käsityö, liikunta, partio, roolipelit, seurakunta- ja isostoiminta, oppilaskunta, tukioppilas, lasten- ja nuortenparlamentti sekä kerhonohjaus; pisteiden arvioinnissa tarkastellaan harrastustoiminnan kestoa (yhteensä vähintään kaksi vuotta 0,5p, vähintään neljä vuotta 1p, vähintään kuusi vuotta 1,5p, vähintään kahdeksan vuotta 2p). Toiminnasta harjoitustoiminnan ohjaajana on mahdollista saada lisäksi lisäpisteitä 1p (seuran tms. todistus).
- Englanninkielisen opetuksen linja: 20 opiskelijaa. Valinnassa painotetaan peruskoulun päättötodistuksen englannin kielen arvosanaa kertoimella kolme (3) ja matematiikan arvosanan kertoimella kaksi (2). Valittavat otetaan lukuaineiden painotettujen keskiarvojen ja oppilaitoskohtaisten lisäpisteiden yhteenlasketun pistemäärän mukaisessa järjestyksessä. Lisäpisteitä on mahdollista saada aiemmista opinnoista englanninkielisen opetussuunnitelman mukaan (aiemmat opinnot vähintään 2 vuotta opintoja englanninkielisen opetussuunnitelman mukaan 1p, vähintään 5 vuotta 2p, vähintään 9 vuotta 3p) sekä valintakokeesta; valintakokeesta voi saada enintään 6p ja opiskelijaksi valittavan on saatava kokeesta 4p.
Yhteishakumenettelyn kuluessa lukion rehtori voi siirtää aloituspaikkoja erityislinjoilta ja painotetuilta linjoilta yleislinjoille, mikäli vapaita paikkoja jää.
4. Opiskelijavalinnassa noudatetaan voimassa olevia opetusministeriön ja opetushallituksen päätöksiä yhteishaun aikataulusta.
5. Opetusministeriön asetuksen muutoksen 948/2007 mukaan hakijat, joilla on sama keskiarvo, otetaan lukioon huomioiden hakijoiden esittämät hakutoiveet ja sen jälkeen hakijoiden eri oppiaineiden aritmeettinen keskiarvo sen mukaan mitä em. asetusmuutos määrää.
6. Sisäänotettavien opiskelijoiden alin keskiarvoraja on 7,00. Keskiarvorajaa ei käytetä niihin englanninkielisen painotuksen linjalle valittaviin, joiden peruskoulun päättötodistusta vastaava todistus on muualta kuin Suomesta.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.