Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunta, kokous 4.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Tiedoksi merkittävät sekä kokouksessa esille otettavat asiat

Perustelut

  • Lounais-Suomen aluehallintoviraston kysely kansallisen veteraanipäivän aluekohtaisista järjestelyistä 2023. Satakunnan ja Varsinais-Suomen kunnille osoitettu kysely tuli Porin kaupungille 21.8.2023. Porin kaupungin vastaus kyselyyn annettiin rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan toimesta 8.9.2023. Asian hoitamisesta vastasi sihteeri neuvottelukunnan valtuuttamana. Kyselyyn raportoidut asiat käydään läpi neuvottelukunnan kokouksessa.
  • Kankaanpää kaupunginmuseon Suomen sotien esineistö / muu aineisto. Neuvottelukunnan sihteeri tiedusteli Kankaanpään kaupunginmuseolta heidän Suomen sotien historiaan liittyvän esineistön sekä muun aineiston nykytilasta. Vastauksessaan Kankaanpään kaupunginmuseo kertoi, että keväällä 2021 museosta purettiin Niinisalon varuskunnan vaiheita esittelevä kerros pois tilaan tulleen Niinisalon koulun tieltä. Tuolloin valtaosa museoon sijoitettuna olevasta esineistöstä palautettiin omistajilleen, jos omistaja oli olemassa, ja loput menivät Tykistömuseon / Museo Militariaan tai heidän kauttaan sotamuseolle ja muihin alan museoihin. Lisäksi rakenteita ja joitain esineitä meni Porilaismuseoon Säkylään. Nykytilanteessa Kankaanpään kaupunginmuseon omissa kokoelmissa on kuitenkin vielä sota-aikaan liittyvää esine- ja valokuva-aineistoa; muun muassa Lotta Svärd-Kankaanpään valokuvakokoelma ja arkistoa, sotilaspukuja, puhdetöitä sekä Kankaanpään suojeluskunnan lippu. Museon näyttelyissä ei tällä hetkellä ole esillä sota-aikaan liittyvää materiaalia.​​
  • Porin kaupungin vuoden 2024 toiminta-avustusten hakeminen. Ensi vuoden toiminta-avustukset tulevat haettavaksi loka-marraskuussa 2023. Vapaa-ajan lautakunta hyväksyy toiminta-avustusten hakukriteerit ja -ohjeet 10.10. pidettävässä kokouksessa. Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunta hakee toiminta-avusta Porin Sotaveteraaneille, Porin Seudun Sotainvalideille sekä Porin Seudun Kaatuneitten Omaisille. Hakemuksen valmistelu/tekeminen aloitetaan välittömästi kyseisten yhdistysten kanssa, kun hakukriteerit ja -ohjeet on julkaistu.


Muut kokouksessa esille otetut asiat.

  • Opiskelijayhteistyö Porin yliopistokeskuksen / Turun yliopiston kanssa. Neuvottelukunnan jäsen Anna Domander kertoi, että yliopistokeskuksella on kiinnostusta tehdä yhteistyötä veteraaniyhdistysten kanssa. Keskusteltiin mahdollisista yhteistyömuodoista ja esille otettiin muun muassa seuraavat opiskelijoiden opintoihin soveltuvat tehtävät: 1.) perinne-esineistön inventointi museologian opiskelijoiden toimesta, 2.) perinnehuonetilan/näyttelyn suunnittelu ja toteutus ja 3.) digitaaliset tehtävät kuten esimerkiksi yhdistysten arkistoaineistojen digitointi ja perinne-esineistöä esittelevän diginäyttelyn toteuttaminen. Todettiin, että ensi vuoden alussa toimintansa lopettavien Satakunnan sotaveteraanien sekä sotainvalidien piiriyhdistysten aineistoille, etenkin pöytäkirjoille, on olemassa välitön digitointitarve. Sovittiin, että yhteistyön valmistelua jatketaan neuvottelukunnan marraskuun kokouksessa ja asiasta mainitaan myös kaupunginjohtajalle lähetettävässä kirjelmässä.       ​​
  • Tammenlehvän juhlan järjestämispaikka. Edellisessä kokouksessa esille otetun juhlan järjestämispaikka on varmistunut, eli juhla järjestetään Porin seurakuntakeskuksessa lauantaina 11. marraskuuta kello 13.
  • Sotaorposeminaari Kauhajoella 13.11.2023. Suupohjan Sotaorvot ja Kaatuneitten Omaiset ry järjestävät Sotaorposeminaarin 20-vuotisjuhlaseminaarin Kauhajoen IKH Areenalla maanantaina 13. marraskuuta kello 12–16. Käytiin läpi tilaisuuden ohjelma sekä osallistumiseen liittyvät asiat. Sovittiin, että seminaarin tiedote lähetetään kokouksen jälkeen sähköpostilla neuvottelukunnan jäsenille.
  • Tutustumiskäynti Säkylän Porilaismuseoon. Sovittiin alustavasti, että rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnalle järjestetään joulukuussa tutustumiskäynti Säkylän Porilaismuseoon. Perinneretken aikataulusta ja ohjelmasta sovitaan tarkemmin neuvottelukunnan marraskuun kokouksessa sihteerin tekemän selvityksen perusteella.    

Ehdotus

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.