Tekninen lautakunta, kokous 14.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 229 Teknisen toimialan kuukausiraportointi 2023, syyskuu

PRIDno-2023-1142

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut - yksikön toiminta on ollut tammi-syyskuun aikana normaalia. Osa yksikön henkilöstöstä tekee töitä etänä. Pysäköinninvalvonnassa pysäköintivirhemaksuja on syyskuun loppuun mennessä kirjoitettu hieman enemmän kuin viime vuonna vastaavaan ajankohtaan mennessä

Infrayksikön vuosi on edennyt suunnitellusti. Työt liittyen investointeihin ovat käynnistyneet pääosin aikataulun mukaisesti. Vuoden 2023 kohteiden rakennuttaminen ja omajohtoinen rakentaminen on käynnissä ja 2024 investointisuunnitelman laadinta on valmistunut osaksi vuoden 2024 talousarvioesitystä. Kunnossapitotöitä on yksiköllä ollut tavanomaista vuotta enemmän ja mm. talvikunnossapidon laatutasoa on myös nostettu 2022 teknisen lautakunnan tekemän päätöksen mukaisesti.

Tilayksikössä vuoden 2023 kunnossapito- ja investointihankkeet ovat edenneet työohjelman mukaisesti. Myös tiloihin kohdistuvien investointien osalta investointisuunnitelman laadinta on valmistunut osaksi vuoden 2024 talousarvioesitystä. Hankkeiden ohjaukseen on perustettu hankeohjaustyöryhmä, joka kokoontui ensimmäisen kerran Itä-Porin päiväkodin suunnitelmaluonnosten valmistuttua. Kiinteistöohjelman valmistelu on käynnissä ja ohjelman valmistuminen ajoittuu vuoden loppuun 2023. Purkuohjelma 2023 on edennyt suunnitellulla tavalla.

Talouden toteutuma

Valtuustoon nähden sitova erä eli toimintakulujen toteutuma oli kumulatiivisesti syyskuun lopussa noin –37,2 miljoonaa euroa, josta syyskuun toteutuma oli -3,9 miljoonaa euroa. Syyskuun kumulatiivinen toteutuma -37,2 miljoonaa euroa oli 74% koko vuoden määrärahasta -50,3 miljoonaa euroa.

Syyskuun lopussa henkilöstökulujen toteutuma oli -12,5 miljoonaa euroa (74,1 %).

Palveluiden ostojen toteutuma oli -6,1 miljoonaa euroa (75,8 %), josta rakennusten ja alueiden sekä koneiden, kaluston ja laitteiden rakentamis- ja kunnossapitopalvelujen osuus oli -2,4 miljoonaa euroa. Rakennusten purkuihin on käytetty noin 0,1 miljoonaa euroa. Purkuja ei ehditä loppuvuoden aikana tekemään suunnitellussa määrin.

Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden toteutuma oli -8,3 miljoonaa euroa (69,7 %), josta kaukolämpö -2,5 miljoonaa euroa ja sähkö -3,0 miljoonaa euroa. Avustusten toteutuma oli -0,2 miljoonaa euroa (91,7 %) ja muiden toimintakulujen -10,2 miljoonaa euroa (76,3 %), josta toimitila- ja leasingvuokria -9,7 miljoonaa euroa.

Syyskuun lopussa toimintatuotoissa oli kumulatiivisesti toteutunut noin 19,9 miljoonaa euroa, mikä on noin 78,7 % koko toimialan tavoitteesta. Maa- ja vesialuevuokria on toimintatuotoista noin 7,5 miljoonaa euroa ja tilavuokria noin 8,5 miljoonaa euroa.

Jätehuollon osuus kokonaistuotoista ja -kuluista on noin 1,1 miljoonaa euroa.

Vuoden 2023 työohjelman mukaisesti omajohtoisten työmaiden osuus on viime vuotta vähäisempi, mikä näkyy myös alkuvuoden Valmistus omaan käyttöön (VOK) erän toteutumassa 56 % koko vuoden talousarviotavoitteesta. Erän kirjauksissa on myös viivettä, mikä selittää osaltaan VOK-erän kertymän vähäisyyttä.

Tila- ja infrainvestointien (ml. ajoneuvot) kumulatiivinen toteutuma on tammi-syyskuun osalta -33,4 miljoonaa euroa kokonaismäärärahan ollessa -58,9 miljoonaa euroa. Suurimpia kohteita ovat olleet Pohjois-Porin monitoimitalon vaiheet 1 ja 2 (11,7 miljoonaa euroa) ja Jokikeskus (5,3 miljoonaa euroa). Pohjois-Porin monitoimitalon vaiheen yksi hanke valmistui heinäkuussa ja vaiheen 2 rakennustyöt ovat käynnissä ja ne tulevat valmistumaan vuoden 2024 lopussa. Jokikeskuksessa työt etenivät hyvällä vauhdilla. Käynnissä ovat matalien tukimuurien tekeminen, länsipään liitosrakenteen työt, itäpään graniittikiveys, Shotsin terassin sekä graniittiluiskan teko, graniittikiveyksen saumaustyöt, hulevesilinjan ja kaivojen asennus, viemärilinjan asennus sekä istuskeluportaiden teko. Työnaikainen murskepenger on purettu kokonaan ja Taavin pääty työmaa-alueesta alkaa myös saada lopullista muotoaan. Kiveystyöt on tavoitteena saada valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä. Jalankulku- ja pyörätien päällystys sekä osa vihertöistä ja kalusteiden asennuksista menee tämänhetkisen arvion mukaan ensi kevääseen.

Irtaimistoon varatusta investointimäärärahasta (0,9 miljoonaa euroa) on käytetty noin 0,3 miljoonaa euroa ja sillä on tehty suunnitelman mukaisia hankintoja.

Talouden vuosiennuste

Loppuvuosi tulee olemaan erittäin haasteellinen määrärahan riittävyyden osalta. Toimialan toimintakulujen ylitysennuste pidetään 0,5 miljoonassa eurossa. Ylityspainetta aiheuttaa erityisesti koneiden ja kaluston korjaukset niin palveluostoina kuin varaosahankintoina, uuden pienkaluston hankinta sekä kaukolämpö. Loppuvuoden säätilassa tulee olemaan merkittävä vaikutus lopulliseen toteutumaan.

Toimintatuottojen osalta tullaan todennäköisesti jäämään talousarviosta noin 0,4-0,5 miljoonaa euroa. Suurimpia negatiivisia poikkeamia aiheuttavat maankäyttösopimuskorvaukset, jotka jäävät tämänhetkisen tiedon mukaan kokonaan toteutumatta (noin 0,6 miljoonaa euroa), pysäköintimaksut ja pysäköintivirhemaksut näyttäisivät jäävän talousarviosta noin 0,5 miljoonaa euroa. Myös rakennusten myynneistä saatavat myyntivoitot jäävät talousarviosta noin 0,1 miljoonaa euroa. Vastaavasti Porin Veden varaston siirtyminen liikelaitoksen omaan hallintaan pienentää tuottoja noin 0,1 miljoonaa euroa. Positiivinen poikkeama puolestaan tulee maa- ja vesialueiden vuokratuotoista, joiden arvioidaan ylittävän talousarvion lähes miljoonalla eurolla.

Valmistus omaan käyttöön -erän arvioidaan tässä vaiheessa jäävän talousarviosta noin 0,7 miljoonaa euroa.

Toiminnan sopeuttamista tehdään henkilöstön rekrytointeja hidastamalla, kunnossapitokohteiden toteuttamistapoja sekä palveluiden hankintojen kiireellisyyttä arvioimalla.

Tilainvestointien osalta määrärahaa jää käyttämättä hankkeiden aikataulullisten syiden takia noin 7 miljoonaa euroa, jossa merkittävimmät alitukset tulevat Itä-Porin päiväkodista, Ahlaisten monitoimitalosta ja Yyterin inforakennuksesta. Itä-Porin päiväkodin osalta toteutussuunnittelu on jatkunut ja suunnittelun valmistuminen menee ensi vuoden tammikuulle. Ahlaisten monitoimitalon osalta toteutussuunnittelua muutetaan siten, että hankkeen kustannuksia saadaan vähennettyä ja tavoite on, että rakennustöihin päästään ensi vuoden kesällä. Yyterin info-rakennuksen osalta rakennustyöt ovat käynnissä ja valmistuminen ajoittuu ensi vuoden kesälle.

Infrainvestointien osalta määrärahaa jää tämän hetken arvion mukaan käyttämättä noin 1,5 miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen syy on osallistuminen valtion yhteishankkeisiin, jotka eivät ole kunnolla vielä käynnistyneet. Myös kustannukset on arvioitua alhaisemmat.

Ajoneuvojen ja irtaimen määrärahasta jää toimitusten viivästysten takia käyttämättä noin 1 miljoona euroa.

Yksityiskohtaisemmat raportit yksiköiden toiminnan ja talouden toteumasta ovat erillisinä liitteinä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.